Akut oral L-arjinin suplementasyonunun laktat eşiği üzerine etkisi
Effect of oral L-arginine supplementation on lactate threshold
  1. Tez No: 195986
  2. Yazar: HASAN ULAŞ YAVUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSREV TURNAGÖL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Fizyoloji, Spor, Nutrition and Dietetics, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Arjinin, laktat, inkremental egzersiz, plazma aminoasit profilleri, Arginine, lactate, incremental exercise, plasma amino acid profile
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalısma erkek güresçilerde egzersiz öncesinde verilen akut arjinin suplemantasyonunun laktat esigi ve laktat metabolizması üzerine olası etkilerinin arastırılması amacıyla yapılmıstır. Arastırmaya Türkiye grekoromen güres 1.liginde güresen gönüllü 9 erkek denek katılmıstır. Çalısma aynı denekler üzerinde test ve tekrar testi seklinde yapılmıstır. Egzersiz öncesi sporcuların 12 saatlik (gece boyu) açlık sonrası kanları alınarak aminoasit profilleri ve plazma arjinin seviyeleri belirlenmistir. Sonrasında giderek artan siddette (inkremental) egzersiz uygulanmıs ve egzersiz boyunca oksijen tüketimleri ve egzersiz sırasında ve toparlanma sırasında plazma laktat seviyeleri ve kalp atım hızları belirlenmistir. Egzersize bisiklet üzerinde 90 wattlık is yükünde baslanmıs ve yük her 3 dakikada bir 30 watt arttırılmıstır. Egzersiz, denekler istenilen is yükünde egzersizi devam ettiremeyince sonlandırılmıstır. Egzersiz sonrasında deneklerin plazma aminoasit profilleri yeniden belirlenmistir. Denekler rastgele yöntemle ikiye ayrılmıslar ve gruplardan birisi ilk test öncesi 1.5 gram/10 kg vücut agırlıgı L-arjinin preparatı alırken, diger grup aynı miktarlarda olmak üzere ilk test öncesi bugday kepegi ve 2. test öncesi de L-arjinin almıstır. Çalısma sonucunda aynı is yüklerinde ortalama laktat degerleri açısından arjinin ve plasebo arasında bir farka rastlanmazken (p>0.05), sabit is yüklerine karsı laktat konsantrasyonları grafiginde saga kayma tespit edilmistir. Maksimum oksijen tüketimi (arjinin alındıgında 52.47±4.01, plasebo 52.07±5.21) ve maksimum kalp atım hızları (arjinin alındıgında 181.09±13.57, plasebo 185.89±7.38) açısından herhangi bir farklılık belirlenmemistir (p>0.05). Arjinin suplementasyonuyla tükenene kadar geçen zaman (1386.8±69.8 sn) plaseboya göre (1313±90.8) anlamlı ölçüde uzamıstır. Egzersiz öncesi ve sonrası arjinin, ornitin ve sitrülin seviyeleri de plaseboya göre daha yüksek olarak belirlenmistir. Bu sonuçlar arjinin suplementasyonunun egzersiz performansı üzerine etkili olabilecegini düsündürmekte, ancak bu etkinin arjininin katıldıgı çok sayıda metabolik yoldan hangisinden kaynaklanabilecegini gösterememektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been designed to investigate the possible effects of pre-exercise acute arginine supplementation on lactate threshold and lactate metabolism in male wrestlers. Nine volunteer male wrestlers who were wrestling in Turkish Greco-roman 1.st league participated to the study. Test- retest protocol was done on the same subjects. After 12 hours fasting (during the night) venous blood samples were taken before the exercise protocol for determining the plasma amino acid profiles and arginine levels. Incremental exercise protocol was applied and oxygene consumption was measured during the exercise, heart rate and plasma lactate levels were measured during the exercise and recovery. Exercise protocol started at 90 watts on bicycle ergometry and the load was increased 30 watts in every 3 minutes. Exercise was continued till the subjects can not go on cycling at the desired working loads or the subjects wanted to stop. Plasma amino acid profiles were also determined after the exercise protocol. Study has been conducted by using cross over design. Half of the subject took 1.5 gram /10 kg body weight L-arginine while other half were taking same amount of wheat bran before the first exercise and same amount of L-arginine before the second exercise protocol. Results showed that in the same working loads there was no difference for the mean lactate levels between arginine and placebo groups (p>0.05) while there was a right shift on working load-lactate graphic. There was no difference for maximum oxygene consumption (arginine 52.47±4.01, placebo 52.07±5.21) and maximum heart rates (arginine 181.09±13.57, placebo 185.89±7.38) (p>0.05). Time to exhaustion was longer with L-arginine suplementation (1386.8±69.8 sec) compare to placebo (1313±90.8 sec). Plasma arginine, ornithine and citrulline levels before and after the exercise were found higher with L-arginine supplementation. These results suggest that L-arginine supplementation can have beneficial effects on exercise performance but can not explain the metabolic pathways which are responsible from these effects.