İleri periodontal yıkım olan bireylerde interlökin-1 beta ve tümör nekrozis faktör alfa gen polimorfizmlerinin ve dişeti oluğu sıvısı düzeylerinin incelenmesi
Determination of interleukin-1beta and tumor necrosis factor- alpha gene polymorphisms and gingival crevicular fluid levels in patients with severe periodontal destruction
- Tez No: 195987
- Danışmanlar: PROF.DR. EZEL BERKER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Diş Hekimliği, Genetik, Allergy and Immunology, Dentistry, Genetics
- Anahtar Kelimeler: IL-1ß, TNF, gen polimorfizmi, periodontitis, DOS, IL-1ß, TNF, genetic polymorphism, periodontitis, GCF
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Periodontitis, dişi destekleyen dokuların yıkımına neden olarak diş kaybı ile sonuçlanabilen kronik iltihabi bir hastalıktır. IL-1ß ve TNF-? periodontal hastalıkta ekstraselüler matriks katabolizması ve kemik yıkımını yönlendiren medyatörlerdir. IL-1ß ve TNF-?'nın genetik ekspresyonunu, üretimini, ve biyolojik aktivitelerini kontrol eden immünolojik mekanizmalar ve genetik varyasyonların, periodontal hastalık patogenezinde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı sitokinlerin üretimini etkileyen IL-1B (+3954) ve TNF-? (-308) gen polimorfizmlerinin agresif periodontitis (AP), kronik periodontitis (KP) ve sağlıklı bireyler (K) arasında dağılımının incelenmesi, aynı zamanda bu polimorfizmlerin dişeti oluğu sıvısı (DOS) IL- 1ß ve TNF-? düzeyleri ile ilişkili olup olmadığını belirlemektir. Çalışmaya 56 AP, 44 KP, ve 47 K olmak üzere toplam 147 birey dahil edilmiştir. Cep derinliği (CD), ataçman kaybı (AK), gingival indeks (Gİ), plak indeksi (Pİ) ve kanama indeksi (Kİ) değerleri belirlenmiştir. IL-1B (+3954) ve TNF-? (-308) pozisyonlarındaki tek nükleotid polimorfizmleri polimeraz zincir reaksiyonu (PCR)-restriction fragment length polymorphism (RFLP) yöntemiyle analiz edilmiştir. DOS örneklerinde IL-1ß ve TNF-? düzeyleri ?enzyme-linked immunosorbent assay? (ELISA) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Tüm klinik parametreler hasta (AP+KP) ve kontrol grupları arasında önemli derecede yüksek bulunurken, AP ve KP grupları arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Gruplar arasında IL-1B (+3954) and TNF-? (-308) polimorfizmleri için genotip dağılımı ve allel frekansı açısından önemli farklılık tespit edilmemiştir. Periodontal hastalık şiddeti ve polimorfizmler arasındaki olası ilişkinin araştırılması için hasta grupları (AP, KP, AP+KP), klinik ataçman düzeylerine göre (AK4mm) iki gruba ayrılarak değerlendirilmiştir. AK>4mm olan AP hastalarında TNF-? (-308) allel 2 frekansı, AK>4mm olan KP hastalarına göre istatistiksel olarak yüksek bulunmuştur. İncelenen genotipler ve DOS sitokin düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmamıştır. KP grubunda kanayan bölgelerin oranı (Kİ %), TNF-? (-308) allel 2 bulunan bireylerde, olmayanlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, incelenen hasta populasyonunda IL- 1B (+3954) ve TNF-? (-308) gen polimorfizmlerinin periodontal hastalığa yatkınlık ya da hastalık şiddetini belirleyen faktörler olduğunu desteklememektedir. Daha çok sayıda ve farklı seyir gösteren olguda, antiinflamatuar sitokin gen polimorfizmlerinin de incelendiği çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Periodontitis is a chronic inflammatory disease that leads to destruction of tooth supporting tissues and eventually tooth loss. IL-1ß and TNF-? are major modulators of extracellular matrix catabolism and bone resorbtion in periodontitis. The immune mechanisms and genetic variations that regulate genetic expression, production and biological activities of IL-1ß and TNF-?, are thought to play important role in the pathogenesis of periodontal disease.The purpose of this study was to determine the differences in the distribution of IL-1B (+3954) and TNF-? (-308) gene polimorphisms among agressive periodontitis (AP), chronic periodontitis (CP) and periodontally healty individuals (C) and also to investigate wheter these polymorphisms are associated with gingival crevicular fluid (GCF) IL-1ß and TNF-? levels. A total of 147 individuals were enrolled in the study including 56 AP, 44 CP patients and 47 healty controls. Probing depth (PD), clinical attachment level (CAL), plaque index (PI) gingival index (GI) and bleeding on probing (BOP %) were recorded. Single nucleotide polymorphisms at IL-1B (+3954) and TNF-? (-308) were analysed by polymerase chain reaction (PCR)-restriction fragment length polymorphism RFLP assay. GCF samples were analyzed for IL-1ß, and TNF-? using commercially available enzymelinked immunosorbent assays (ELISA). All of the clinical parameters were significantly higher in the patient (AP and CP) groups than the control group, while no significant differences were found between AP and CP. No significant differences were detected in genotype distribution and allel frequencies among the groups for both IL-1B (+3954) and TNF-? (-308). Patient groups (AP, KP, AP+KP) were further divided into two groups according to clinical attachment level (CAL4mm) in order to investigate the possible link between the polymorphisms and periodontal disease severity. TNF (-308) allel 2 frequency was significantly higher in AP patients with CAL>4mm, compared to CP patients with CAL>4mm. No significant associations were detected between the assesed genotypes and GCF cytokine levels. In the CP group, BOP % was significantly higher in patients with the TNF (-308) allel 2 compared to patients without the allel 2. The results of this study do not support that genetic polymorphisms in the IL- 1B (+3954) and TNF-? (-308), could be identified as susceptibility or severity factors in periodontitis, in the present population. Future studies designed to asses anti-inflammatory cytokine polymorphisms in a broad population and different disease activities are needed.