Estetik periodontal cerrahide bağ dokusu grefti ile trombositten zengin plazmanın bir arada kullanımı
Use of platelet gel with connective tissue grafts for root coverage: a randomized controlled trial
- Tez No: 196004
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ATİLLA BERBEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin plazma, dişeti çekilmesi, bağ dokusu grefti, periodontal plastik cerrahi, kök kapanması, kontrollü çalışma, Platelet rich plasma, gingival recession, connective tissue graft, periodontal plastic surgery, root coverage, comparative study
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Trombositten Zengin Plazma (PRP) son yıllarda periodontal rejenerasyonu artırdığı speküle edilen bir materyaldir. Ancak dişeti çekilmesi tedavisinde PRP kullanımı ile ilgili çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı PRP/Bağ dokusu grefti (BDG) kombinasyonunun dişeti çekilme defektlerinde uygulanması ile elde edilen sonuçların klinik olarak değerlendirilmesi ve PRP/BDG grubuna ait sonuçların, sadece BDG uygulanan grubun sonuçları ile kıyaslanmasıdır. Çalışmaya Miller sınıf I veya II çekilmeye sahip 40 birey dâhil edilmiştir. Her bir çekilme rasgele PRP/BDG kombinasyonu veya BDG ile tedavi edilmiştir. Operasyon öncesi, 6. hafta, 6.ay ve 12. ayda klinik parametreler kaydedilmiş, kök kapanması ve ataçman kazancı hesaplanmıştır. Her iki çalışma grubunda da cep derinliği, çekilme derinliği, klinik ataçman seviyesi ve keratinize edişeti genişliğinde olumlu gelişmeler sağlanmıştır. Ancak bu parametreler gruplar arasında farklılık göstermemiştir. Çekilme genişliği her iki grupta da azalma gösterirken yalnız test grubunda başlangıç ile 6. hafta arasındaki değerler arasındaki fark anlamlılık göstermemiştir. Başlangıçta test ve kontrol grupları arasında çekilme genişliği farklılığına rastlanmamış, takip dönemlerinde test grubu anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Dişeti çekilmesi tedavisinde PRP olsun veya olmasın BDG yöntemi etkin bir tedavi metodudur. Ancak PRP'nin BDG tekniğine ilave bir katkısı olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Platelet-rich plasma (PRP) was speculated as a promoter of periodontal regeneration. There is limited number of studies demonstrating the use of PRP in gingival recession treatment. Therefore, the aim of this study is to evaluate the results provided with the use of PRP/CTG combination and to compare the effectiveness of PRP/CTG combination with CTG alone in the treatment of gingival recession. Forty patients with Miller I/II recessions were included. Each recession was randomly treated with either PRP/CTG or CTG. Clinical parameters were recorded at baseline and at 6 weeks, 6 and 12 months. Root coverage (RC) and attachment gain (AG) were also calculated. Probing depth, recession depth, clinical attachment level and keratinized tissue width were improved for both study groups. However, no difference was observed between groups. Recession width decreased in both groups; however, decrease from baseline to 6 weeks in test group was not significant. Recession width in test and control groups was not different at baseline but significant difference was determined at sequential visits. Treatment of recession with CTG using either PRP or not may result with satisfactory RC and AG. However, PRP does not seem to provide additional benefit to CTG.