Adli tıp kurumu'nda değerlendirilen olgularda saptanan anestezi hataları ve önlenebilirliği
Determined anestesia malpractice in evaluated cases in forensic medicine instution and their preventibility
  1. Tez No: 196019
  2. Yazar: AYŞEGÜL ERTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NESİME YAYCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anestezi, tıbbi uygulama hatası, insan hataları, ekipman yetersizligi, adli tıp, Anesthesia, medical malpractice, human faults, insufficiency of the equipment, forensic medicin
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Yurt dısında oldugu gibi ülkemizde de tıbbi uygulama hata iddialarında belirgin artıs görülmektedir. Ancak anestezi uygulamasına baglı hata nedenleri ve alınacak önlemler konusunda yapılan çalısmalar literatürde son dönemde yer almaya baslamıstır. Bu çalısmada, öncelikle saglık çalısanlarını anestezi uygulaması nedeni ile ortaya çıkan istenmeyen sonuçlar ve hata nedenlerinin önlenebilirligi konusunda bilgilendirmek ayrıca basarılı risk yönetimi uygulanmasına katkıda bulunmak amaçlanmıstır. Adli Tıp Kurumu'nda hatalı anestezi uygulama iddiası bulunan ve bu yönde bilirkisilik kararı verilen olgular degerlendirilmistir. 1996-2005 yıllarında anestezi tıbbi uygulama hata iddiası ile düzenlenen bilirkisilik karar sayısı 123 olup, yargılama sonuçları bilinmemekle birlikte, iddiaların kabaca 2/3'ünün temelsiz oldugu saptanmıstır. Hataların sık görüldügü alanlara bakıldıgında; özel hastane ve radyoloji ünitelerindeki uygulamaların yarısı, muayenehanelerdeki uygulamaların ise tamamı hatalı bulunmustur. Anestezi uzmanı sorumlulugundaki uygulamaların 1/3'ü, operatör sorumlulugunda anestezi teknisyeni ile yapılan uygulamalarının yarısından fazlası, anestezi dısı diger brans hekimlerin uygulamalarının ise neredeyse tamamı hatalı olarak degerlendirilmistir. Hatalar en sık, preoperatif hazırlıgın yapılmaması veya yetersiz yapılması (%42.5) ve hava yolu güvenliginin saglanamamasından (%20) kaynaklanmaktadır. Ayrıca, ameliyat sırası ve daha az oranda da ameliyatın basladıgı dönemde ortaya çıkan istenmeyen sonuçlarda hatalı uygulamalar görülmektedir. Hataların yogunlastıgı dönemler anestezi güvenliginde riskli alanları göstermektedir. stenmeyen sonuçların meydana gelmemesi için; anestezi uzman sayısı artırılmalı, ameliyathane dısı uygulamalarda ise, anestezi donanımı açısından gerekli egitim, yasal düzenlenme ve denetim mekanizmaları olusturulmalıdır. Ayrıca anestezi uygulaması sırasında tam bir monitorizasyon saglanmalı, acil durumlar için her zaman uyanık ve donanımlı olunmalı, risk yönetimi ile ilgili geri bildirim, kontrol listeleri ve simülatörlü egitim uygulamaları yaygınlastırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Significant increase in the medical malpractice claims have been observed both in our country and in abroad. However, studies about reasons of faults due to anesthesia practice and measures to be taken are located only at the recent literature. The aim of this study is to inform health workers about the unwanted results due to anesthesia malpractice and about the preventability of faults besides contributing to successful risk management application. Cases that were claimed of faulty anesthesia application and had decision of expertise in Forensic Medicine Institution were evaluated. There were 123 expertise reports arranged because of the claim of anesthesia malpractice between 1995 and 2005. Although the results of the trials were not known, it was established that roughly two third of the claims were groundless. When the areas that malpractices mostly occurred were investigated; it was established that half of the applications in private hospitals and radiology units and all of the applications in private practices were faulty. One third of applications within the responsibility of anesthesiologists, more than half of the applications driven by anesthesia technicians within the responsibility of surgeons and approximately all of the applications driven by non-anesthesiologist specialists were evaluated as faulty. Faults mostly originated from the absence or insufficiency of preoperative preparation (42.5 %) and from the absence of provision of airway safety (20 %). Besides those, malpractices are observed in unwanted results occurring during the operation and at the beginning of the operation period. Periods which the faults were intensified shows the risky areas in anesthesia safety. For preventing the occurrence of unwanted results, the number of anesthesiologists should be increased and necessary educational, legal and inspectional measures should be constituted for outside the operation room applications. Besides, full monitorisation should be applied during anesthesia, workers should be fully equipped and awake for emergency situations, feed-back for risk management, check lists and educational applications using simulators should become widespread.