Streptococcus mutans'ın anne-çocuk geçişinin ap-pcr metoduyla saptanması ve diş çürüğü ile ilişkisi
The establishment of mother-child transmission of streptococcus mutans with ap-pcr method and the relation with dental caries
  1. Tez No: 196020
  2. Yazar: MEHMET SERTAÇ PEKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BETÜL KARGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Streptococcus mutans, anne-çocuk, geçis, AP-PCR, dis çürügü, Streptoccoccus mutans, mother-child, transmission, AP-PCR, dental caries
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Dis çürügü mikrobiyal dental plaktaki bakterilerin, agız ortamındaki karbonhidratları fermente etmeleri sonucunda ortaya çıkan organik asitlerin dis sert dokularında meydana getirdigi dinamik biyokimyasal olaylar dizisidir. Ülkemizde ve gelismekte olan birçok ülkede, dis çürügü temel bir saglık problemi olarak önemini korumaktadır. nsanlarda dis çürügünü olusturan en önemli bakteri Streptococcus mutans' tır. Bu bakteri agız ortamında bebeklerin dislerinin sürmesinden önce ya geçici olarak bulunurken ya da hiç bulunmazken, dislerin sürmesi ile birlikte agız ortamında yer almaktadır. Bir çok mikrobiyolojik ve epidemiyolojik çalısmada, anne ile çocukları arasında hem Streptococcus mutans hem de çürük skorlarında benzerlikler gösterilmis ve tükürüklerinde yüksek Streptococcus mutans bulunan anneler ile bebekleri arasında sık tükürük teması oldugunda bebegin erken dönemde enfeksiyon riskinin arttıgı gözlenmistir. Dis çürügünün engellenmesindeki koruyucu yaklasımlardan bir tanesi de dis çürügünün baslıca etkeni olan Streptococcus mutans'ın çocuklara dogal yollardan iletiminin arastırılmasıdır. Ayrıca süt dislerinin Streptococcus mutans ile kolonize olmaması daimi dislenme döneminde de çürük gelisiminin azalmasını saglamıs olacaktır. Arastırmamızda 44 anne ve yasları 11- 43 ay arası degisen 51 çocukta Streptococcus mutans varlıgı kantitatif olarak degerlendirilmis, Streptococcus mutans izole edilen 37 çocukta OPA- 5 primeri kullanarak AP-PCR (Arbitrarirly Primed Polimarase Chain Reaction) yöntemi ile bu mikroorganizmaların annelerinden geçis olup olmadıgı incelenmistir. Arastırma sonunda 15 çocugun anneleriyle aynı Streptococcus mutans klonunu tasıdıgı tespit edilmistir. Anne-çocuk Streptococcus mutans geçisi gösteren gruptaki annelerin, Streptococcus mutans geçisi göstermeyen gruptaki annelere göre DMF-T degeri ve mutans streptokok miktarının yüksek oldugu ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oldugu saptanmıstır (p=0.0001, p=0.001).
Özet (Çeviri)
Dental caries is a dynamic biochemichal serial process made by organic acids which are produced by the bacteria in the dental plaque that fermantates the carbohydrates in the oral cavity. And also in our country and in the world, dental caries is a still fundamental serious health problem. The main and the most important bacteria causes dental caries in human is Streptoccoccus mutans. This bacteria exists in the infants mouth temporarily for a short time or cannot be detected before the tooth eruption. A lot of microbiological and epidemiological studies shows parellel results about the Streptococcus mutans counts and caries scores between the mother and children and increased infection risk in the early period whose have frequent saliva contact between mothers and infants. One of the preventive approaches for preventing caries is searching the ways for transmission of Streptococcus mutans. Furthermore preventing the colonization of decidious teeth with Streptococcus mutans will prevent the dental caries process. In our study 44 mothers and 51 children ages between 11- 43 months old are evaluated quantitatively about Streptococcus mutans levels. And in 37 Streptocococcus mutans isolated children had examined about the transmission from mothers with Arbitrarirly Primed PCR (AP PCR) method with using the OPA-5 primer. At the result, 15 children have been found that carrying the same clones with their mothers. And we also found that the mothers who has streptococcus mutans trasmission to their children have more DMF-T values and mutans streptococci counts than the others (p=0.0001, p=0.001).