Yerel yönetimlerin spor tesislerinde toplam kalite yönetimi uygulamaları (İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği)
Total qualıty management at the sport facilities belong to local managements
  1. Tez No: 196039
  2. Yazar: CEMİL BOZ
  3. Danışmanlar: PROF. M. TAYFUN AMMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Toplam Kalite Yönetimi, Spor, Local Managements, Total Quality Management, Sport
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Yerel yönetimlere ait spor tesislerinde toplam kalite yönetimi başlıklı çalışmamızda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait bir kurum olan Sportif Etkinlikler A.Ş.'de toplam kalite yönetiminin uygulanabilirliğini araştırmayı amaçladık. Araştırmamız iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama toplam kalite yönetimi ve yerel yönetimlerle ilgili literatür taramasından oluşmaktadır. İkinci aşama ise kalite yönetimi ilkeleri ışığında hazırlanmış ve güvenilirliği test edilmiş anket çalışmasından meydana gelmektedir. Anketler kurum personeline ve kuruma ait tesislerinden faydalanan müşterilere uygulanmıştır. Personel anketleri iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kişisel bilgiler; ikinci bölüm ise toplam kalite yönetimi ile ilgili kurum kültürü, fiziki ortamlar, personel kariyer gelişim olanakları, ulaşılabilirlik ve iletişim, liderlik, spor eğitim hizmetleri ve yeterliliğinden oluşan altı başlıktan oluşan soruları içermektedir. Müşterilere yönelik hazırlanan anketler ise iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kişisel bilgilerden, ikinci bölüm ise 24 sorudan oluşan kalite ölçeğinden oluşmaktadır. Hazırlanan anketlerle hem personelin hem de müşterilerin kalite yönetimi ilkeleri ışığında, mevcut durum hakkında ve önem dereceleri hakkındaki görüşleri ile ilgili bilgi sahibi olunması amaçlanmıştır. Çıkan sonuçlara göre verilerin frekans tabloları çıkarılıp çapraz tablolarla Ki-kare analizleri yapılmış, tartışma ve sonuç kısmında toplam kalite yönetiminin ilkeleri doğrultusunda değerlendirilerek öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
On our study titled total quality management at the sport facilities, we aimed the applicability of total quality management at the Sportif Etkinlikler A.Ş. which belongs to İstanbul Metropalitan Municipality. Our research consists of two phases. The first phase consists of total quality management and literature search connected with local managements. The second phase is consisted of a questionnaire working which was prepared under the guidance of the quality management whose reliable was tested. The questionnaires were applied to the institution?s staff and to the customers who made use of the foundations belong to the institution. Staff questionnaires consist of the two chapters. The first chapter consists of individual knowledges. The second chapter includes the questions which are consisted of six titles; institukion personal culture, physical environments, personal career development possibilities, reachable and communication, leadership sport education services and efficiancy. The questionnaires which were prepared tended to the customer consisted of two chapters. The first chapter is consisted of personal knowledges, the second chapter is consisted of the quality measure which is consisted of 24 questions. It is aimed with the prepared questionnaires, both staff and customers will be informed about the opinions of the present state and about importance grades, under the quality management principals. According to the obtained results the frequency, tables of the datums were taken out and Chi-square analysis were made with crosswise tables, and the result chapter were offered by evaluating under the direction of the total quality management principals.