Yerel yönetimlere ait fitness merkezlerindeki hizmet kalitesi algısı (Kayseri örneği)
Perception of service quality at local governmental fitness centers (Example of Kayseri)
- Tez No: 800190
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZULLAH KOCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fitness, Hizmet Kalitesi Yerel Yönetimler, fitness, Local governments, Service Quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmanın amacı yerel yönetimlerin sağladığı spor hizmetleri merkezlerinde üyelere sunulan hizmet kalitesi algısının incelenmesidir. Araştırma evren ve örneklemini yerel yönetimlere bağlı spor tesislerinden faydalanmakta olan rastgele seçilmiş 401 kişilik grup oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Yılmaz Uçan (2007) tarafından geçerliliği ve güvenilirliği yapılmış olan, fitness merkezlerinin algılanan hizmet kalitesini değerlendirmek amacıyla geliştirilen“Fitness Merkezlerinde Algılanan Hizmet Kalitesi Ölçeği (SFM-HKÖ)”kullanılmıştır. Uçan (2007) tarafından geliştirilen ölçek 31 maddeden ve 6 alt ölçekten oluşmaktadır. 5'li likert tipi ölçeğin toplam puanı 31- 155 arasında değişmektedir. Yüksek puan hizmetten memnuniyeti göstermektedir. SPSS programı kullanılarak elde edilen verilere göre ANOVA Testi ve T-testi istatistik analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; kadınların erkeklere göre hizmet kalite algısının daha düşük olduğu bulunmuştur. Bekar kullanıcıların evli kullanıcılara göre hizmet kalite algısının daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Eğitim durumuna göre eğitim durumunun hizmet kalitesi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Eğitim durumunun artması hizmet kalitesinin de nispeten yükseldiğini göstermektedir. Kullanıcıların yaşları arttıkça hizmet kalite algısının düştüğü ortaya çıkmıştır. Spor tesislerini haftada daha fazla kullanan bireylerin kalite algılarının daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Gelir durumuna göre ve spor salonu ücret memnuniyeti durumuna göre; hizmet kalitesi algılarının hiçbir alt boyutta anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda fitness merkezi çalışanları tarafından belirli zaman aralıkları ile üyelerden geri bildirim alınması ve bayan üyelerin beklentilerinin daha fazla olması göz önünde bulundurularak bu beklentilere yönelik hizmet geliştirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to examine the perception of service quality offered to members insports services centers provided by local goverments The population and sample of the research are those who benefit from sports facilites affiliated to local goverments constitutes a randomly selected group of 401 people Yılmaz Uçan (2007) in data collection perceived service of fitness centers whose validity and reliability have been verifited by Fitness perceived service in centers devoleped to evaulate the quality of QUALİTY SCALE (SFM-HKÖ) was used the scale developed by Uçan (2007) 31 ıt consists of an item and 6 subscales the total score of the 5 point likert type scale rangers from 31 to 155 is changing A high score indicates satisfaction with the service SPSS program ANOVA test and T-test satistial analyzes were applied according to the data obtained using the as a result of the research it was found that women's perception of services quality was lower than men's it has been revealed that single users have a higher perception of services quality than married users it can be stated that the education level has an effect on the service quality according to the education level The increase in education level indicates that the service quality has also increased relatively it has been observed that the perception of service quality decreases as the age of the users increases it can be said that individuals who use sports facilites more in a week have higher quality perceptions according to income status and gym wage satisfaction status there was no significant difference in any of the sub-dimensions of service quality perceptions in line with these results it can be suggested that the fitness center employees should receive feedback from the members at certain time intervals and that the expectations of the female members are higher and service improvements should be made in line with these expectations.