A comparative evaluation of flowable composites for lingual retainer bonding in orthodontics
Ortodontik lingual pekiştirme teli yapıştırılmasında akıcı kompozitlerin kullanımının karşılaştırmalı değerlendirilmesi
  1. Tez No: 196048
  2. Yazar: SAMA TABRİZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR ÜŞÜMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: retansiyon, sabit retainer, ortodontik adeziv, akıcı kompozit, kesme baglanma dayanımı, retention, fixed retainer, orthodontic adhesive, flowable composite, shear bond strength
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mevcut çalısmanın amacı ortodontide lingual retainer bondinginde kullanılmalarının baglanma dayanımı açısından uygun olup olmadıklarının degerlendirilmesidir. Bu çalısma için sıfır hipotezi ısıkla sertlessen farklı akıcı kompozitler ve bir ortodontik lingual retainer kompozitinin kesme tipi baglanma dayanımının farklı olmadıgını varsaymaktadır. Çalısmada 60 adet ortodontik amaçla çekilmis insan premolar disi kullanılmıstır. Tüm disler kronları açıkta kalacak ve vestibüler yüzleri yere dik olacak sekilde akrilik rezin içerisine gömülmüslerdir. Her biri 15 disten olusan deney gruplarında Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow'a ait baglayıcı ajan asitle daglanmıs mine yüzeyine uygulanmıstır. Daha sonar her gruba ait akıcı ve ortodontik kompozitler mine yüzeyine silindirik sekilli minyatür kalıplar vasıtasıyla uygulanarak 40 saniye süresince ısıklanmıslardır. Baglanma dayanımı testi üniversal bir test cihazı kullanılarak dakikada 1 mm hızında kompozit ve mine arasında kopma meydana gelene kadar gerçeklestirilmistir. Elde edilen veriler Varyans analizi (ANOVA) ve bunu takip eden Duncan analizi ile istatistiksel olarak degerlendirilmistir. Gruplardaki azı örneklerin test asamasına geçilmeden önce prematüre kaybı dolayısıyla FlowTain grubunda 14, Filtek Supreme ve Tetric Flow gruplarında 13'er. örnek degerlendirilebilmistir. Buna göre elde edilen baglanma dayanımı degerleri Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme ve Tetric Flow için sırasıyla söyledir: 81.5±46.8 MPa, 63.2±39.9 MPa, 96.3±69.8 MPa ve 72.0±50.7 MPa. ANOVA analizine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Çalısmada elde edilen sonuçlara göre test edilen tüm akıcı kompozitler geleneksel ortodontik kompozitle benzer baglanma dayanımı ortaya koymuslardır ve dolayısıyla lingual reatinerların mineye yapıstırılmasında kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate whether flowable composites, used for bonding lingual retainers, is a good option in terms of bond strength; since occlusal forces are directed onto the retainers. For the purposes of this study the null hypothesis assumed that there were no statistically significant differences among the shear bond strength (SBS) of different flowable composites and a light cured lingual retainer adhesive. Sixty extracted sound human premolar teeth were used in this study. All teeth were mounted in acrylic resin leaving the buccal surface of the crowns vertical to the base of the moulds. In each experimental group, the corresponding primers of adhesives (Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow) were applied to the etched enamel surfaces. Then, composite resins were applied to the surface using cylindrical shaped plastic matrixes and were cured for 40 seconds. For shear bond testing, a stubby-shape force transducer apparatus (Ultradent) was applied at a cross head speed of 1 mm/minute to each specimen at the interface between the tooth and composite until failure occurred. The SBS data was statistically evaluated using analysis of variance (ANOVA). Due to premature failure of some test specimens it was possible to collect SBS data for 14 specimens in FlowTain group and 13 specimens in Filtek Supreme and Tetric Flow groups. The results revealed that the SBS values were 81.5±46.8 MPa, 63.2±39.9 MPa, 96.3±69.8 MPa and 72.0±50.7 MPa for Light Bond, FlowTain, Filtek Supreme, and Tetric Flow respectively. The ANOVA revealed no statistically significant differences among the groups. The results of this study suggest that all flowable composites yielded comparable SBS values to regular orthodontic composite and thus can be suggested for bonding lingual retainer wires to enamel.