Kadınlarda üreme sağlığı davranışlarının ve geliştirilen vajinal akıntı tanılama formu (VATF) ile konulan tanı sonucunun değerlendirilmesi
To evaluate of reproductive health behaviour at the women and the results of developed vaginal flow diagnosis form [VFDF (in Turkish VATF)]
  1. Tez No: 196094
  2. Yazar: ASLIHAN AYTAÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HATİCE YILDIZ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Vaginal flows, VFDF, Behaviors of Propagate Health
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalısma vajinal akıntı sikayeti ile saglık ocagına basvuran kadınların saglık davranıslarının belirlenmesi ve gelistirilen Vajinal Akıntı Tanılama Formuna (VATF) göre yapılan tanı ile; muayene, pH ve taze preparat inceleme sonucuna göre konulan tanının uyusma durumunun degerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı ve metodolojik olarak planlanıp uygulandı. Arastırma Sakarya Saglık Müdürlügü'ne baglı Sinanoglu Saglık Ocagında Subat 2006- Mart 2007 tarihinde 50 vaka ile yapılmıstır. Veri toplama aracı olarak; arastırmacı tarafından hazırlanan anket formu, ?Evli Kadınların Üreme Saglıgını Koruyucu Tutumlarını Belirleme Ölçegi? (ÜSBÖ), arastırmacı tarafından gelistirilen ?Vajinal akıntı tanılama formu (VATF)? kullanıldı. Formlar yüz yüze görüsme yöntemiyle dolduruldu. VATF'na göre yapılan degerlendirme ile ön tanılar saptandı. Kadından sürüntü alınarak, sürüntünün pH'ına bakıldı, whiff testi ve taze preparat incelemesi yapıldı. Elde edilen laboratuvar sonuçlarına göre de son tanılar konuldu. Elde edilen sonuçların degerlendirmesinde uygun istatistiksel analiz yöntemleri kullanıldı ve ön tanı ile son tanı arasındaki uyum da agırlıklı kappa analizi ile degerlendirildi. Çalısmamızdaki kadınların yas ortalamalarının 32.58±8.02 oldugu, çogunlugunun ilkokul mezunu olup çalısmadıgı belirlendi. Kadınların yas, egitim ve vajinal dus yapma durumu ile ÜSBÖ arasında anlamlılık bulunmazken, taharetlenme durumu, iç çamasır degistirme sıklıgı, vajinal akıntı öyküsü ve kronik/metabolik hastalık durumu ile ÜSBÖ'nin bazı alt boyutları ve toplam puanları arasında anlamlılık bulundu. VATF ile konulan ön tanı ile, laboratuvar sonuçlarına göre konan son tanı uyumlulugunun iyi düzeyde oldugu saptandı. Sonuç olarak; kadınların saglık davranısları ve hijyen alıskanlıkları açısından bilgilerinin yetersiz oldugu ve egitime gereksinim duydukları belirlendi. VATF'nun birinci basamak saglık hizmetlerinde ve kliniklerde vajinal akıntının tanılanmasında hemsire tarafından güvenle kullanılabilecegi saptandı. Anahtar Kelimeler; Vajinal akıntılar, VATF, Üreme Saglıgı Davranısları
Özet (Çeviri)
This study is performed as a descriptive work and planned methodological for the purpose of to become definite of women?s health behavior who apply to a premier health center about have a vaginal flow complaint and situation of equalization between diagnosis that is defined according to inspection, pH and search of fresh preparation and diagnosis that according to developed vaginal flow diagnosis form [VFDF (in Turkish VATF)]. The search had been performed in Sinanoglu Premier Health Center which is related to Sakarya Health Directorship with 50 events. A questionary which is prepared by searcher, "A scale to define protective attitudes to propagate health of married women?(ÜSBÖ) and developed by searcher ?Vaginal flow diagnosis form? (VATF) are used like data collection tools. These forms are filled via face to face discussions. First diagnosis is appointed with evaluations that are made according to VATF. A flow pattern is taken from women and then their pH is checked up and then Whiff test and fresh preparation observing are made. Also according to obtained laboratory results the last diagnosis is placed. In evaluation of obtained results suitable statistical analysis methods is used and then accordance which is between first and last diagnosis is evaluated with weighted Kappa analysis. That is determined; the women who participate to our study have 32.58±8.02 average ages and the most of them graduated from primary school and also most of them do not work. It is not found suggestiveness between ÜSBO and women?s ages, educational situations, vaginal shower but it is found suggestiveness between lustration situation, frequency underclothes changing, story of vaginal flow and chronic/metabolic illness situation of women and some lower dimensions of ÜSBO and total score. It is appointed that accordance which is between the first diagnosis that placed via VATF and the last diagnosis that obtained laboratory results has good level. As a result that is defined; the women have not enough information about health behaviors and they need to education about this subject. Also it is appointed that VFDF (VTAF) can be used on trust for definition of vaginal flow by the nurses in the first step health sectors and clinics.