Kadın doğum acil kliniğine başvuran gebelerin genital hijyen davranışlarının belirlenmesi
Determination of genital hygiene behaviors of pregnancy appli̇cants gynecology emergency clinic
  1. Tez No: 728767
  2. Yazar: HATİCE ÇALIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASİYE KOCATÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, Genital Hijyen, Gebelik, Kadın Sağlığı, Genital Hygiene, Midwife, Pregnancy, Women's Health
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Genital hijyenin sağlanması kadın sağlığı ve üreme sağlığının korunmasındaki en önemli basamaktır. Sağlanamadığı durumlarda kadın sağlığını, aile ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Gebelikte de fetüse zarar vermekte ve kadının doğurganlığını etkileyebilmekte, hatta servisit, sepsis ve kansere neden olabilmektedir. Bu araştırma, kadın doğum acil kliniğine başvuran gebelerin genital hijyen davranışlarının belirlenmesi amacıyla 5 Ocak 2021-5 Nisan 2021 tarihleri arasında kesitsel ve tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul'da bir eğitim araştırma hastanesinin kadın doğum acil servisine başvuran, çalışmaya katılmaya gönüllü ve araştırma kriterlerini karşılayan 330 gebe oluşturmuştur. Veriler, etik kurul ile kurum onayı alındıktan sonra araştırmacı tarafından oluşturulan sosyodemografik, obstetrik özellikleri, genital hijyen davranışlarını etkileyen faktörlere ilişkin bilgileri içeren anket formu ve Karahan (2017) tarafından geliştirilen "Genital Hijyen Davranışları Ölçeği (GHDÖ)'' yüzü yüze görüşülerek toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 27,83 olup %34,2'si ortaokul mezunu, %86,1'i gelir getirici bir işte çalışmaktadır. Araştırmamızda evlenme yaşı ortalaması 21,98'dir. Literatüre ek olarak evlenme yaşının düşmesi GHDÖ' den alınan puanı olumsuz etkilediği belirlenmiştir. Katılımcı gebelerin GHDÖ skor ortalaması 95,49 olup yeterli hijyen davranışı olarak yorumlanmış, buna karşın katılımcıların %64,2'sinin gebeliği süresince vajinal enfeksiyon geçirdiği, %68,2'si cinsel ilişki sonrası vajenin içine vajinal duş uyguladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; çalışmamıza katılan gebelerin genital hijyene ilişkin bilgi düzeylerinin beklenilenden daha iyi olduğu belirlenmiş, ancak genital hijyen davranışlarının yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple kadınlara gebelik öncesi, gebelik sonrası ve üreme çağı boyunca genital hijyen konusunda ebelerin ve tüm sağlık profesyonellerinin görsel-işitsel araçlarla uygulamalı eğitimler vermeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Ensuring genital hygiene is the most important step in protecting women's health and reproductive health. In cases where it is not provided, it negatively affects women's health, family and social life. It also harms the fetus during pregnancy and can affect the fertility of the woman and even cause cervicitis, sepsis and cancer. This cross-sectional and descriptive study was conducted between January 5, 2021 and April 5, 2021, in order to determine the genital hygiene behaviors of pregnant women who applied to the obstetrics emergency clinic. The sample of the study consisted of 330 pregnant women who applied to the gynecology emergency department of a training and research hospital in Istanbul, volunteered to participate in the study and met the research criteria. After obtaining the approval of the ethics committee and the institution, the data were collected by a face-to-face interview with a questionnaire form containing information about sociodemographic, obstetric characteristics and factors affecting genital hygiene behaviors and“Genital Hygiene Behaviors Scale (GHBS) ”developed by Karahan (2017). SPSS package program was used in the analysis of the data. The mean age of the pregnant women participating in the study is 27.83, 34.2% of them are secondary school graduates, and 86.1% of them work in an income-generating job. In our study, the mean age at marriage was 21.98. In addition to the literature, it has been determined that the decrease in the age of marriage negatively affects the score obtained from GHBS. The mean GHBS of the participating pregnant women was 95.49, which was interpreted as adequate hygiene behavior. On the other hand, it was determined that 64.2% of the participants had a vaginal infection during their pregnancy, and 68.2% of them applied a vaginal douche after sexual intercourse. As a result; In our study, it was determined that the knowledge level of the pregnant women about genital hygiene was better than expected, but it was determined that genital hygiene behaviors were not at a sufficient level. For this reason, it can be recommended that midwives and all health professionals give practical training on genital hygiene before pregnancy, after pregnancy and during the reproductive age, with audio-visual tools.