Akciğer tüberkülozlu hastalarda yaşam kalitesi
Quality of life in patients with pulmonary tuberculosis
  1. Tez No: 196111
  2. Yazar: FERİDE TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Akciger tüberkülozu, tüberküloz, yasam kalitesi, Pulmonary tuberculosis, quality of life, tuberculosis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu arastırma, Akciger Tüberkülozlu hastaların yasam kaliteleri ve yasamkalitelerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı.Veriler; yüz yüze görüsme yöntemiyle, hastaların bireysel ve hastalıgına iliskinözelliklerini tanıtıcı toplam 27 soru içeren anket formu ve yasam kalitesinidegerlendirmek için Yasam Kalitesi Ölçegi ( Quality Of Life ) kullanılarak toplandı.Verilerin degerlendirilmesi, Statistical Package for Social Sciences ( SPSS )programında istatistik uzmanı tarafından yapıldı. Verilerin yorumlanmasındayüzdelik, Oneway Anova testi, Tukey HDS testi, Kruskal Wallis testi, MannWhitney U test, student t testi kullanıldı.Olguların büyük çogunlugu 35.12±13.67 yasında ve erkek ( % 74.0 )'tir.Olguların % 56.1'i evli, % 56.5'i ilkögretim mezunu, % 63.0'ü serbest mesleksahibidir. Olguların %62.5'ini yeni olgu, %26.8'ini nüks ve %10.7'sini çok ilacadirençli tanısı ile tedavi gören hastalar olusturdu. Arastırmaya alınan olguların yas,cinsiyet, egitim, gelir düzeyi, hastanede yatıs sayısı, tüberküloz dısında baska birhastalıgın varlıgı, tüberküloz hastalıgına yakalandıktan sonra aile içi, komsuluk vearkadaslık iliskileri, es ile cinsel hayat, is yasamı iliskileri, gelir durumu, ilaçlarıkullanma durumu, hastalıgı degerlendirme, tedavi ekibine duyulan güven ile yasamkalitesi arasındaki iliskiler incelendiginde; aralarında istatistiksel olarak anlamlıfarkların (p0.05 ).Arastırmamıza göre; olgularımızın sosyo-demografik ve hastalıga iliskinözellikleri yasam kalitesini etkilemektedir. Akciger tüberkülozlu hastalarda yasamkalitesini etkileyen faktörlerin tüm saglık ppofesyonelleri tarafından bilinmesigereklidir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was performed to determine the quality of life andrelated factors of patients with Pulmonary Tuberculosis. Data were obtained byinterviewing with the patients face to face, by researchers. Quality of Life whichreflects individual and pulmonary tuberculosis related features of the patients wasused. Evulation of the obtained data was performed by a statistician using StatisticalPackage for Social Sciences ( SPSS ). Percentage, Oneway Anova test, Tukey HDStest, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test and student t test were also used forevaluating the data.Most of the cases were male (74%) and their mean age was 35,12± 13,67. The56,1 percent were married while 56,5 % had finished only primary education and 63% were self employed. New cases composed % 62,5 of the cases, as 26,8 % wererelapsing and 10,7 %, multi drug resistant ones. As the cases were investigated bymeans of the relationship between the quality of life and age, sex, educationalcondition, income, hospitalization count, comorbid disease existence, therelationship between the family, the neighbours and the friends after beingtuberculosis, sexual intercourse with the partner, relations in the professional life,taking the pills, assessment of the disease and the reliance to the health workers,statistically significant differences were achieved (p< 0,01;p< 0,05). But there wereno significant difference between the marital status, social security condition,presence of another tuberculosis patient in the family, religious beliefs, continuationof therapy, tuberculosis category situation and the quality of life (p> 0,05).According to our findings, the quality of life levels of our subjects weredetermined by their socio-demographic and disease related properties. Healthworkers should have know all the factors affecting the quality of life levels ofpulmonary tuberculosis patients.