Işıkla polimerizasyon cihazlarının estetik dolgu materyalleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of light curing units on esthetic filling materials
  1. Tez No: 196112
  2. Yazar: ÖZCAN ÇAKMAKÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. FAİK BÜLENT TOPBAŞI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: FTIR, LED, mikro sertlik, dönüsüm derecesi, nanokompozit, FTIR, LED, microhardness, conversion degree, nanocomposite
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Kompozit materyallerin mekanik ve biyolojik özellikleri, polimerizasyon derecesinden ileri derecede etkilenmektedir. Polimerizasyon derecesi, direkt olarak FTIR spektral analizi ile veya indirekt olarak mikro sertlik testleri ile ölçülebilir. Çalısmamızın amacı farklı ısıklı cihazlarla polimerize edilen kompozitlerin, değisik renk ve kalınlıklarda, polimerizasyon derecesini direkt ve indirekt yöntemlerle belirlemek ve bu test yöntemlerinin hassasiyet derecesini ortaya çıkarmaktır. Çalısmamızda bu amaçla, farklı yapılarda olan 3 değisik kompozit materyalden (Supreme, Venus, Admira), A1 ve C3 renkleri 2 mm. kalınlıkta, 40 sn. 1 QTH (Coltolux) ve 2 LED (Freelight II, Cellalux) ısıklı cihazla polimerize edilmis toplam 18 grup olusturulmustur. Bunun yanında Supreme marka kompozitten, 2 mm kalınlıkta 20 sn ve 4 mm. kalınlıkta 40 sn. aynı ısıklı cihazlar kullanılarak, 12 grup daha elde edilmistir. Olusturulan grupların Vickers mikro sertlik testi ile alt ve üst tabakasından sertlik değerleri, FTIR-ATR spektral analiz testi ile de alt tabakasından monomer değisim seviyeleri belirlenip, istatistiksel analize tabi tutulmustur. Çalısmamızda, monomer değisim seviyeleri ve mikro sertlik testleri arasında belli noktalarda farklılıkların olustuğu gözlemlenmistir. Bu farklar genel olarak materyalin doldurucu partikül yapısı, rengi ve kalınlığı ile alakalı durumlarda ortaya çıkmıstır. Mikro sertlik testlerinin her kosulda monomer değisim seviyesini gösteremeyeceği, özellikle Supreme gibi yeni gelistirilmis monomer ve doldurucu içeren kompozit materyallerin değerlendirilmesinde, daha hassas yöntemlere ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıstır. Kompozit materyallerde son dönemde kullanılmaya baslanan yeni monomer ve doldurucu partiküllerin, monomer değisim seviyesini ve mikro sertlik değerlerini olumlu yönde etkilediği tespit edilmistir. Bunun yanında polimerizasyonun gerçeklestirildiği cihazın bu özelliklerin olusmasında büyük önem tasıdığı, özellikle ikinci jenerasyon LED cihazlarının polimerizasyon basarısının halojen cihazlardan daha üstün olduğu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
Mechanical and biological properties of composite resins mostly depend on the polymerization degree. The polymerization degree can be determined directly by FTIR spectral analysis or indirectly by microhardness measurement. The aim of this study is to determine the polymerization efficiency of different light curing units on different kind of composites, at different shades and thickness with direct and indirect measurements for polymerization degree and to find out the sensitivity of these methods. For this purpose we used 3 different composite materials (Supreme, Venus, Admira)of A1 and C3 shade and polymerized them with 1 QTH (Coltolux) and 2 LED (Freelight II, Cellalux) curing lights for 40 sec. at 2 mm. thickness to form 18 group. Also, from the composite Supreme we formed another 12 group from 2 mm. thickness at 20 sec. and 4 mm. thickness at 40 sec. curing times. We determined microhardness with Vickers tester and the degree of monomer conversion with FTIR-ATR spectral testing. The data were statistically analysed. The negative correlation found between the two test methods can be mostly attributed to the inorganic filler particule type, shade and thickness. We found out that microhardness measurement can not always be assigned for the degree of conversion. In particular, composite resins like Supreme, that have newly developed monomer and inorganic filler type, need to be tested using more sensitive methods. Another finding is that the newly developed monomer system and the filler particles have a positive effect on the both the monomer conversion and the microhardness. In addition to this, the light curing unit has an important role in the formation of these features; especially the 2.nd generation LED curing units which are capable of curing composites better than the high power output QTH units.