Sağlıklı gönüllülerde antidepresan ilaçların polimorf nüveli lökosit (PNL) fonksiyonları üzerine in vitro etkisi
The in vitro effects of antidepresant drugs on polymorphonuclear leucocyte functions of healthy volunteers
- Tez No: 196113
- Danışmanlar: PROF.DR. ADİLE ÇEVİKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antidepresan, Polimorf Nüveli Lökosit (PNL), Fagositoz, Hücre çi Öldürme, Antidepressant, Polymorphonuclear Leucocyte (PMN), Phagocytosis, Intracellular Killing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalısmamızda antidepresan ilaçlardan buspiron (0,0025 ?g/ml), sertralin (0,19 ?g/ml), sitalopram (0,286 ?g/ml-0,502 ?g/ml-0,703 ?g/ml), fluoksetin (0,015 ?g/ml-0,035 ?g/ml-0,055 ?g/ml)'in PNL fonksiyonları (fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi) üzerine etkisi yas ortalaması 25 olan 20 saglıklı gönüllüde in vitro kosullarda arastırılmıstır. PNL'ler (1x107 hücre/ml) EDTA'lı venöz kandan ficoll-hypaque gradient yöntemi ile ayrılmıstır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve arkadaslarının (1968) yöntemi degistirilerek kullanılmıstır. Fluoksetinin 0,035 ?g/ml'lik dozu PNL'lerin fagositik aktivitesini anlamlı olarak artırmıstır (p0,05). Çalısmamızda kullandıgımız diger antidepresan ilaçların terapötik dozları (buspiron 0,0025 ?g/ml, sertralin 0,19 ?g/ml, sitalopram 0,286 ?g/ml - 0,502 ?g/ml - 0,703 ?g/ml, fluoksetin 0,015 ?g/ml - 0,055 ?g/ml) PNL'lerin fagositik aktivitesini anlamsız olarak artırmıstır ve hücre içi öldürme aktivitesini etkilememistir (p>0,05). Sonuç olarak, çalısmamızda antidepresan ilaçlardan fluoksetinin 0,035 ?g/ml'lik dozu saglıklı gençlerin PNL'lerinin fagositik aktivitelerini anlamlı olarak artırdıgı saptanmıstır. leri çalısmalarla; major depresyonlu hastaların PNL fonksiyonları üzerine in vitro ve in vivo kosullarda antidepresan ilaçların degisik terapötik dozları arastırılabilir. Elde edilen bulgular immün sistemi zayıflamıs major depresyonlu hastaların tedavisine yeni bir immünoterapik yaklasım getirebilir.
Özet (Çeviri)
In our study the effects of the antidepressant drugs buspirone (0,0025 ?g/ml), sertraline (0,19?g/ml), citalopram (0,286?g/ml, 0,502?g/ml, 0,703?g/ml) and fluoxetine (0,015?g/ml, 0,035?g/ml, 0,055?g/ml) on polymorphonuclear leucocyte (PMN) function of 20 healthy young volunteers, whose mean age was 25 were investigated in vitro. PMNs (1x107 cell/ml) were isolated by ficoll-hypaque gradient centrifugation method from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activity were assayed by modifying Alexander?s method (1968). Fluoxetine at 0,035 ?g/ml concentration has significantly increased the PMN?s phagocytic activity of the healthy young volunteers, but did not effect their PMN?s intracellular killing activity. The other antidepressant drugs (buspirone 0,0025 ?g/ml, sertraline 0,19?g/ml, citalopram 0,286?g/ml, 0,502?g/ml, 0,703?g/ml, fluoxetine 0,015?g/ml, 0,055?g/ml) used in our study have insignificantly increased PMN?s phagocytic activity of the healthy young volunteers and have not effected their PMN?s intracellular killing activity. Consequenty, in our study the antidepressant drug fluoxetine at concentration of 0,035 ?g/ml have significantly increased the PMN?s phagocytic activity of healthy young volunteers. Using recent studies different terapeutic doses of antidepressant drugs in vitro and in vivo on major depressant patients might be investigated. The results might bring a new immunotherapeutic approach to the therapy of the major depressant patients whose immune system is suppressed.