Sivas il merkezinde ilköğretim çağı çocuklarında allerjik hastalık sıklığının belirlenmesi
The prevalence of allergic disease among schoolchildren in sivas
  1. Tez No: 196136
  2. Yazar: NURULLAH ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER CEVİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Allerji, astma, prevalans, risk faktörleri, ISAAC, Allergy, asthma, prevalence, risk factor, ISAAC
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, astma ve diğer allerjik hastalıkların sıklığını ve bu hastalıklar için risk faktörlerini tanımlamak, ayrıca Sivas'ta 1997 ve 2005 yıllarında yapılan iki çalışmada ki allerjik hastalık prevalanslarını karşılaştırmaktır. Bu çalışma, ISAAC protokolü kullanılarak, 2005 yılı mart ve haziran aylarında, yaşları 7-14 arası değişen 2978 okul çağı çocukları ile yapılmıştır. Bu çocukların 1544 (% 51.8)'ü erkek, 1434 (%48.2)'ü kızdı. Astma, allerjik rinit ve egzema sıklığı sırası ile %11.8, %10.2, %10,1 olarak bulunmuştur. 1997 yılında yapılan çalışmada ise bu oranlar sırası ile %9.7, %5.4 ve %3.0 olarak bulunmuştur. Bu çalışmada, doktor tanılı astım sıklığı %3.6 olarak bulunmuştur. Kümülatif ve son 1 yıldaki vizing sıklığı ise sırası ile %29.7 ve %13.4 olarak bulunmuştur. Allerjik hastalıkların kümülatif prevalansı ise %32.1 olarak bulunmuştur. Allerjik hastalıklar için aile öyküsünün olması, anne ve baba arasında akrabalık olması, sigaraya maruziyet ve düşük sosyoekonomik düzey allerjik hastalık gelişimi için bir risk faktörü olarak bulundu. Yaş, cinsiyet obesite, ve anne sütü alımı ile allerjik hastalık gelişimi arasında bir ilişki saptanamadı. Sonuç olarak, son 8 yıl içinde, 7-14 yaş arası çocuklarda allerjik hastalık sıklığı anlamlı bir şekilde artmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the prevalence of asthma and other allergic disorders as well as the factors aftecting these disorders and was to compare the prevalence of allergic disorders among schoolchildren in 1997-2005 in Sivas. This cross-sectional population-based study using the ISAAC protocol was carried out on 2978 school children aged between 7-14 years during March to June 2005. There were 1544 (51.8 %) boys and 1434 (48.2%) girls. The prevalence of asthma. allergic rhinitis and eczema in the 7-14 year-old children, was found to be 11.8 %, 10.2% and 10.1%. respectively in 2005 (Phase III), and 9.7%, 5.4% and 3.0% respectively in 1997 (Phase I). In this study, the prevalence of asthma diagnosed by a doctor was 3.6%. The cumu1ative and current prevalence of wheezing was found to be 29.7% and 13.4%.respectively. The cumulative prevalence of allergic disorders was found to be 32.1%. The presence of family histories for allergic diseases, history of relatives on mother and father, exposure to tobacco smoke, high socioeconomic level were found to be risk factors for development of allergic diseases. it was determined that neither age, sex, obesity nor type of birth and duration affected the prevalence of asthma. In conclusion, the last 8 years, the prevalence of allergic diseases has increased significantly in the 7?14 year age group