Aort anevrizmalı hastalarda endotelyal nitrik oksit sentaz enzimi geninin polimorfizmi
Polymorphism of endothelial nitric oxide synthase gene in patients with aortic aneurysm
  1. Tez No: 196137
  2. Yazar: FAHRİ HAYRİ ATLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞİNASİ MANDUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, eNOS, polimorfizm, ekson 7, intron 4, aort anevrizması, Nitric oxide, eNOS, polymorphsm, exon 7, intron 4, aortic aneurysms
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Nitrik oksit sentezi, 3 izoformu bulunan nitrik oksit sentaz enzimi tarafından düzenlenmektedir. Bunlar endotelyal nitrik oksit sentaz (eNOS), nöronal nitrik oksit sentaz (nNOS) ve indüklenebilir ya da immünolojik nitrik oksit sentazdır (iNOS). Bunlardan endotelyal nitrik oksit sentaz arter duvarındaki düz kas tonusunu dolayısı ile damar çapını belirlemektedir. İşlevsel etkinliği bilinen eNOS'un yapısal etkinliğinin de olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada kalp ve damar hastalıklarına eşlik eden eNOS genindeki iki polimorfizmle aort anevrizmaları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu çalışmaya aort anevrizması olan toplam 50 hasta ve 52 sağlıklı birey alınmıştır. eNOS geni intron 4 bölgesi 27-VNTR ve ekson 7 bölgesi G894T (Glu298Asp) polimorfizmi analizi yapılmıştır. eNOS geni G894T polimorfizmi ve 27-VNTR analizi için hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı fark elde edilememiştir. Endotelyal nitrik oksit sentaz genindeki mutasyon ve polimorfizmler, endotelyal nitrik oksit sentaz enziminin işlev bozukluklarına neden olarak aort anevrizma gelişimine yol açabileceği düşünülmektedir. Bu mutasyon ve polimorfizmin belirlenmesi aort anevrizması patojenezine ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
Nitric oxide synthesis is regulated by nitric oxide synthase which has 3 isoforms. These are endothelial nitric oxide synthase (eNOS), neuronal nitric oxide synthase (nNOS) and inducible or immunologic nitric oxide synthase (iNOS). Endothelial nitric oxide synthase is modulates smooth muscle tonus which is in arterial wall means modulates vessel diameter. There is a suggestion about eNOS has structural effects also. Relationship in two polymorphism of eNOS gene which is companion with vascular diseases and aortic aneurysms was explored in this study. There was no difference between study and control groups in G894T polymorphism of eNOS gene and 27- VNTR analyses There is a suggestion that polymorphisms and mutations of endothelial nitric oxide gene can lead aortic aneurysms. Diagnosing of these mutations and polymorphism can be prediction for aortic aneurysms.