Santral retinal arter santral retinal ven ve oftalmik arterin normal doppler parametreleri
Normal doppler parameters of the central retinal artery central retinal vein and ophthalmic artery
- Tez No: 196138
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HULUSİ EĞİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Renkli Doppler ultrasonografi, oftalmik arter, santral retinal arter, santral retinal ven, hemodinami, Color Doppler ultrasonography, ophthalmic artery, central retinal artery, central retinal vein, hemodynamic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Oftalmik renkli Doppler ultrasonografi, düşük akıma duyarlı yüksek rezolüsyonlu cihazların yaygınlaşması ile birlikte son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Oftalmik arter (OA), santral retinal arter (SRA) ve santral retinal ven (SRV) gibi küçük damarların gerçek seyir ve yerleşimlerinin kolaylıkla saptanabilmesi ve spektral ölçümlerinin yapılabilmesi mümkün olmaktadır. Uygun örnekleme aralığı ve Doppler açısının yerleştirilmesi kolaylaşmış olup kullanıcı hatası azalırken, ayrıntılı morfolojik ve fonksiyonel bilgi eş zamanlı olarak elde edilebilmektedir. Doppler tekniğindeki ilerlemeler, hem normal hemodinaminin algılanmasında, hem de hemodinamik bozukluğa yol açan patolojilerin etiyoloji ve oluşum mekanizmalarının aydınlatılmasında önemli rol oynamaktadır. Oftalmolojide, patolojik süreçlerin ya da yaşlanmanın nasıl bir hemodinamik değişikliğe yol açtığı oftalmik Dopplerin ana konusunu oluşturmaktadır. Elde edilen bulgular, patolojik bozuklukların medikal ve cerrahi tedavilerinde hemodinamik düzeyde nelerin nasıl değiştiğini gösterirken, yeni tedavi mekanizmalarının etkinliğinin değerlendirilmesi de mümkün olmaktadır. Çalışmamıza, oftalmik ya da sistemik anlamlı hastalık öyküsü, klinik ve laboratuar bulgusu olmayan, çeşitli yaş gruplarından ve her iki cinsten gönüllü 120 birey normal popülâsyonu temsilen randomize olarak seçildi. Bireylerin 61'i kadın 59'u erkekti. Kadın popülâsyonunda 122, erkek popülâsyonunda 118 göz yaş gruplarına ayrılarak değerlendirildi. Bireylerde her iki göz horizontal ultrason kesitleriyle değerlendirildi. SRA ve SRV optik sinire giriş noktasıyla optik diske gelmeden önceki segmentlerde, OA ise orbitanın derininde, optik sinirin orbitaya girdiği yerin lateralinde bulunarak uygun açı düzeltmesi ve l mm örnekleme aralığı kullanılarak renkli Doppler görüntülemeyi takiben spektral analizleri yapılarak incelendi. OA ve SRA' de pik sistolik hız, diastol sonu hız, ortalama hız, rezistif indeks, pulsatilite indeksi ve SRV'de ortalama hız değerleri ölçüldü. İncelenen popülasyonu yansıtan ortalama değerlerin, sağ ve sol göze göre dağılımı ve bu dağılımın anlamlı bir farklılığı yansıtıp yansıtmadığı araştırıldı. Cinsiyetin değerler üzerindeki etkisi incelendi. Yaş grupları göz önüne alındığında bu değerlerdeki değişimin nasıl bir eğilim izlediği ve bu eğilimin anlamlı olup olmadığı incelendi.
Özet (Çeviri)
Recently, ophthalmic color Doppler ultrasonography is being used more often, with new high resolution ultrasonography (US) devices; sensible to low flow. The easily detection of real extension, localization and spectral measurement of the small vessels such as ophthalmic artery (OA), central retinal artery (CRA) and central retinal vein (CRV) can be possible. Settling the suitable sample volume and Doppler angle is easier with these modern US devices and user fault was decreased. In addition; detailed morphological and functional data can be obtained at the same time. These advances in Doppler technique have an important role for the perception of normal homodynamism, illumination of etiology and mechanisms of some pathologic cases leading to homodynamic defects. Thus, the role of pathologic process or some factors such as aging, sex, eye laterality on homodynamic alterations in ophthalmology and mechanisms of these alterations are the mean subject of ophthalmologic Doppler. Obtained findings demonstrate that which alterations occurred on the homodynamic level at the medical and surgical treatment of pathologic disturbances. In this way, evaluation of the efficiency of a new treatment mechanism can be possible. In our study; 120 voluntary (both sex and different age group) were represented as the normal population. They haven?t any clinical and laboratory pathologic findings and also ophthalmic or systemic disease. 61 of them were female and 59 were male. Consequently, 122 eyes in the female group and 118 eyes in the male group have been evaluated. Both eyes have been evaluated due to horizontal ultrasound section. Central retinal artery (CRA) and central retinal vein (CRV) were found at the entrance on optic nerve and segments before the optic disc. Ophthalmic artery (OA) was found at the deep of the orbit and lateral of the optic nerve enter to the orbit. After the color Doppler imaging (to be used conformable angle correction and 1 mm example interval), spectral analysis were done. Eventually, peak systolic velocity, end diastolic velocity, mean velocity, resistive index, pulsatility index of the OA and the CRA, and mean velocity of CRV have been measured. Right and left eye distribution of the mean values was established; that reflect the evaluated population. Also it is investigated that; this distribution reflect a significant difference or not. Sex distribution of these values and effects of sex on these values has also been evaluated. Mentioning the age groups; we examined the changes of these values and we evaluated that these changes are significant or not.