Behçet hastalarında göz tutulumu değerlendirilmesinde doppler ultrasonografinin yeri
- Tez No: 131956
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT BELET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, renkli Doppler ultrasonografi, santral retinal arter, santral retinal ven, posterior siliyer arter, oftalmik arter. DC, Behcet's disease, color Doppler ultrasonography, central retinal artery, central retinal vein, posterior ciliary artery, ophthalmic artery. XI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Haziran 2002-Mart 2003 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ve Dermatoloji Anabilim Dalı'nda Uluslararası Behçet Hastalığı kriterlerine göre Behçet hastalığı tanısı almış, takip ve tedavi edilen, göz tutulumu olan 35 hastaya, göz tutulumu olmayan 28 hastaya ve 35 normal bireyden oluşan kontrol grubuna gözdeki kan akımı değişikliklerini araştırmak için renkli Doppler ultrasonografi yapıldı. Olguların santral retinal arter, posterior silier arter ve oftalmik arterlerinden maksimum sistolik (peak systolic velocity-PSV) ve diastol sonu akım hızlan (end diastolic velocity-EDV), rezistif indeks (Rİ), pulsatilite indeksi (Pİ) ve santral retinal vende ortalama akım hızı ölçümleri yapıldı. Elde edilen değerler göz tutulumu olan ve olmayan hastalarda kendi içlerinde ve sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubundan elde edilen değerlerle karşılaştırıldı. Behçet hastalığı ve göz tutulumu olan hastalarda kontrol gurubuna göre santral retinal arter (SRA), oftalmik arter (OF A) ve posterior silier arterin (PSA) maksimum sistolik ve diastol sonu alam hızlan ile santral retinal venin (SRV) ortalama hızı istatistiksel olarak anlamlı azalma göstermekteydi. Santral retinal arter rezistif indeksinde ve posterior silier arterin pulsatilite indeksinde ise anlamlı artış bulundu. Behçet hastalığı ve göz tutulumu olan hastalarda, göz tutulumu olmayan hastalara göre santral retinal arterin ve posterior silier arterin, maksimum sistolik hız ve diastol sonu akım hızlarında, santral retinal venin ortalama hızında istatistiksel olarak anlamlı azalma mevcuttu. Göz tutulumu olan Behçet hastalan aktif ve inaktif olarak incelendiğinde ise tüm damarlardaki alam parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Göz tutulumu olmayan Behçet hastalarında kontrol grubuna göre santral retinal arterin maksimum sistolik hızında ve diastol sonu alam hızlarında, santral retinal venin ise ortalama hızında istatistiksel olarak anlamlı azalma tespit edildi. Bu bulgular sonucunda; Behçet hastalığında vaskülit sonucu damarlarda oluşan tıkanma veya daralmanın, kan alanımda azalmaya ve alama karşı dirençte artışa neden olduğu tespit edildi. vınSonuç olarak, renkli Doppler ultrasonografinin Behçet hastalarının orbital damarlarında oluşan hemodinamik değişikliklerin tespitinde noninvazif, faydalı bir yöntem olduğu ve bu hastaların göz tutulumunun teşhis ve takibinde, rutin bir tam yöntemi olabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Color Doppler ultrasonography was performed in 63 patients with Behcet's disease (35 patients with ocular involvement, 28 patients without ocular involvement) who had diagnosis of Behcet's disease according to International Criteria for Behcet's disease and treated and followed accordingly by Ophthalmology and Dermatology Departments of Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine and in 35 healthy volunteers to evaluate blood flow changes in the eyes between June 2002 and March 2003. Peak systolic velocity (PSV), end diastolic velocity (EDV), resistive index (RI) and pulsatility index (PÎ) calculations of central retinal artery, posterior ciliary artery and ophthalmic artery, and mean flow velocity measurement of central retinal vein were done. Calculated values were compared both between the patients with and without ocular involvement and between Behçet patients and healthy control patients. Peak systolic and end diastolic velocities of central retinal artery, ophthalmic artery and posterior ciliary artery, and mean velocity of central retinal vein were significantly decreased in Behçet patients with ocular involvement compared to controls. Significant increases were detected in resistive index of central retinal artery and pulsatility index of posterior ciliary artery. There were statistically significant decreases in peak systolic and end diastolic velocities of central retinal artery and posterior ciliary artery, and mean velocity of central retinal vein in Behçet patients with ocular involvement compared to patients without ocular involvement. There was no statistically significant difference between flow parameters of all orbital vessels of Behçet patients with active and inactive ocular involvement. A statistically significant decrease was detected in peak systolic flow and end diastolic flow velocities of central retinal artery, and mean velocity of central retinal vein of Behçet patients without ocular involvement compared to the control group. In conclusion, it was found that the occlusion or narrowing that occurred in vessels as the result of vasculitis in Behcet's disease led to decrease in blood flow and increase in resistance to flow. We suggest that color Doppler ultrasonography is a noninvasive and useful method in detection of these hemodynamic changes occurred at Xorbital vessels of patients with Behcet's disease and can be used as a routine diagnostic method in diagnosis and follow-up of ocular involvement in these patints.