Sıçanlarda kimyasal maddelerle oluşturulan özofagus yanıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the esophagial burn in rats, which were formed by chemical agents
- Tez No: 196160
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN NADİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Asit, Alkali, Koroziv özofagus yanıkları, Acid, Alkaline, Corrosive esophagus burn
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Koroziv kimyasal maddelerin yanlışlıkla ya da intihar amaçlı olarak ağızdanalınması sonucu oluşan yanıklara koroziv özofagus yanıkları denir. Hem sıkkarşılaşılması hemde ciddi klinik tablolara sebep olması nedeniyle koroziv özofagusyanıkları halen önemli bir problemdir. Bu çalışmanın amacı klinikte sık karşılaşılankonsantrasyonlarda asit ve alkali maddelerin sıçan özofagusuna verilerekoluşturduğu yanığın görülmesi ve değerlendirilmesinin yapılmasıdır.Çalışmada Wistar Albino cinsi erişkin 250?300 gr ağırlığındaki sıçanlarkullanıldı. Bir adet kontrol, dört adet çalışma grubu oluşturuldu ve her grupta 7 adetsıçan olacak şekilde toplam 35 adet sıçan ile çalışıldı. Asit (Na hipoklorit) ve alkali(Na hidroksit) maddelerin %2,5 - %5 `lik konsantrasyonları kullanıldı. Çalışmadasıçanların özofaguslarına, kontrol grubuna %0.09'luk serum fizyolojik, grup I'e%2,5, grup II'ye %5 Na hipoklorit, grup III'e %2,5, grup IV'e %5 Na hidroksitten0,2 ml verildi. Özofagustan alınan örneklerde submukoza, muskularis mukoza,tunika muskularis hasarının değerlendirilmesi ve total yanık skorlaması yapıldı.Total skor kontrol grubunda 0.28±0.48, Grup I'de 2.28±0.95, Grup II'de2.43±0.78, Grup III'de 3.00±0.57 ve Grup IV'de 3.57±0.53 olarak bulundu. Kontrolgrubuyla karşılaştırıldığında tüm gruplar total skor yönünden anlamlı derecedefarklıydı.Elde edilen veriler değerlendirildiğinde, hem asit hem de alkali gurubundakontrol grubuna göre belirgin özofagus yanığı olduğu görüldü. Asit ve alkaligrubunda verilen maddenin konsantrasyonundaki artış ile oluşan özofagus hasarınında arttığı görüldü. Ancak bu artış istatistiksel olarak önemli bulunmadı. Bununlabirlikte asit ve alkali madde verilen gruplar birbirleri ile karşılaştırıldıklarında aynıkonsantrasyonda oluşan hasarın alkali madde verilen grupta (Grup III, IV), asitmadde verilen gruptan (Grup I, II) daha fazla olduğu görüldü. Sonuç olaraközofagusta oluşan yanık açısından verilen maddenin konsantrasyonu önemli olmaklabirlikte verilen maddenin cinsinin daha önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Burn resulted from corrosive chemical agents that are taken by orally forsuicide or accidentally is corrosive esophageal burn. Corrosive esophageal burn isstill important problem because of both frequency and causes serious clinicalconditions. The aim of this study is to see and evaluate the burn in rat esophagusinduced acid and alkaline substances in frequently encountered concentration inclinics.The study was performed in Wistar Albino rats weighing 250-300 grams. Acontrol and four study groups are constituted and there were 7 rats in each group andoverall 35 rats in study. 2.5% and 5% concentrations of acid (Na hypochlorite) andalkaline (Na hydroxide) substances were used. In this study, 2 ml serum physiologicin 0.09% concentration in control group, Na hypochlorite in 2.5% concentration ingroup I and 5% concentration in group II, Na hydroxide in 2.5% concentration ingroup III and 5% concentration in group IV were administered to esophagus of therats. Damage in submucosa, muscularis mucosa and tunica muscularis was evaluatedand measured total burn score in samples obtained from esophagus.Total scores were 0.28±0.48 in control group, 2.28±0.95 in group I,2.43±0.78 in group III and 3.57±0.53 in group IV. When the all study groups werecompared with control group regarding total burn score, the result was significant.When the data were evaluated, evident esophageal burn was seen in both acidand alkaline groups as to control group. An increase in esophageal damage related toincrease of concentration of the administered substances in acid and alkaline groupswas seen. But, this increase was not significant statistically. However, when the acidand alkaline groups were compared with the each other, it was seen that the damageoccurred at same concentration was more in alkaline groups (group III, IV) than inacid groups (group I, II). In conclusion, the concentration of the administeredsubstance is important but, type of the administered substance is more important.