Deneysel olarak oluşturulan böbrek iskemi reperfüzyon sonrası oluşan böbrek hasarına karşı Carnosol'un koruyucu etkisinin incelenmesi
Antioxidant and protective role of Carnosol in renal ischemia-reperfusion rat model
- Tez No: 339681
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Carnosol, antioksidan, böbrek iskemi/reperfüzyon, Carnosol, kidney ischemia-reperfusion, antioxidant enzyme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
İskemi dokuya gelen kan akımının azalması veya tamamen durması olarak tanımlanır. Reperfüzyon ise durmuş olan kan akımının tekrar başlamasıdır. İskemi gelişiminin hemen sonrasında hücresel fonksiyon bozukluklarına neden olan enzimatik ve kimyasal bir süreç başlar. Yeniden başlayan akım ile de dokudaki hasarlanma miktarı giderek artar. Çeşitli nedenlerle oluşan iskemi ve reperfüzyona bağlı olan tübülointerstisyel doku hasarlanması sonucu akut böbrek yetmezliği tablosu gelişir. İskemi reperfüzyon hasarlanmasının önemi aydınlatılmaya başlanmasıyla birlikte tedaviye yönelik çalışmalar da hız kazanmıştır. Son yıllarda deneysel iskemi reperfüzyon modeli üzerinde antioksidanların etkileri ile ilgili çalışmaların sayısı da bu kapsamla birlikte giderek artmaktadır. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı? nda planlanan ve Trakya Üniversitesi Deney Hayvanları Araştırma Laboratuarı? nda gerçekleştirilen çalışmamızda daha önce hiç üzerinde çalışılmayan carnosol'un böbrek iskemi reperfüzyon hasarındaki etkileri antioksidan enzim değerleri, ışık mikroskopisi ile incelenmiştir. Bu maddelerin ve uygulanan yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Bu çalışmadaki gruplar şu şekilde oluşturuldu: Grup K: Kontrol grubu. Grup D: İskemi-reperfüzyon uygulanan grup. Grup İ: Carnosol uygulanan grup. Grup Dİ: İskemi-reperfüzyon ve carnosol uygulanan grup. Her biri sekiz sıçan içeren dört ayrı çalışma grubu oluşturuldu. 7 gün süreyle standart yem ve su verilen, 7. günün sonunda opere edilerek sağ nefrektomi yapıldıktan sonra sol böbrek pedikülü ortaya konan ancak İskemi/Reperfüzyon yapılmayan grup (kontrol grubu). 7 gün süreyle standart yem ve su verilen, 7. günün sonunda opere edilerek sağ nefrektomi yapıldıktan sonra 60 dakika süre ile sol böbrek pedikülü bağlanan ve 24 saat reperfüze edilen grup (Deney grubu). 7 gün süreyle standart yem ve su verilen, 7. günün sonunda intraperitoneal carnosol verildikten 1 saat sonra opere edilerek sağ nefrektomi yapılan, sadece sol böbrek pedikülü ortaya konan ancak İskemi/Reperfüzyon yapılmayan grup (İlaç grubu). 7 gün süreyle standart yem ve su verilen, 7. günün sonunda intraperitoneal carnosol verildikten 1 saat sonra opere edilerek sağ nefrektomi yapıldıktan sonra 60 dakika süre ile sol böbrek pedikülü bağlanan ve 24 saat reperfüze edilen grup (Deney ilaç grubu). Böbrek dokuları reperfüzyonun 60. dakikasında alındı. Plazma üre, kreatinin, total oksidan ve total antioksidan düzeyleri, böbrek dokusunda total oksidan ve total antioksidan düzeyi ile histopatolojik değişiklikler incelendi. Verilerin istatistiksel analizleri, gruplar arası fark olup olmadığı Kruskal-Wallis testi; iki grup arasındaki farkın anlamlılık derecesi Mann Whitney U Testi ile değerlendirildi. Deney + ilaç grubunda doku ve serum TOS düzeylerinin deney grubuna göre anlamlı bir biçimde azaldığı tespit edilirken, doku TAS düzeylerinin deney grubuna göre anlamlı bir biçimde artığı tespit edildi. Ayrıca Deney grubunda, Deney + ilaç grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede tübüler hasarın oluştuğu tespit edildi. Sonuç olarak; böbrek iskemi reperfüzyon oluşturulan sıçanlarda kullandığımız carnosolun iskemi reperfüzyon hasarını önlemedeki etkinliğinin, biyokimyasal ve histopatolojik değerlendirmeler göz önüne alındığında olumlu olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ischemia is defined by reduction or interruption of blood stream to a tissue. Reperfusion is restart of the blood stream. After ischemia a series of chemical reaction starts that may lead to impairment of cellular function in the tissue. With reperfusion, injury on the tissue increases. Acute ischemia as a result of ischemia reperfusion caused by many incidences leads to damage of the tubulointerstitial tissue which causes acute renal failure. Studies on the treatment improved after understanding the importance of the ischemia reperfusion damage studies on effects of antioxidants on experimental ischemia reperfusion models accelerated in the last years. In this study, carnosol effects on kidney's ischemia-reperfusion injuries, antioxidant enzymatic values were evaluated via pathology and biochemicaly. Our aim was to compare the effectiveness of these materials and methods. In this study, the procedure was conducted as following: Group K: Control group. Group D: Ischemia-reperfusion group. Group I: Non-ischemia-reperfusion and carnosol group. Group DI: Ischemia-reperfusion and carnosol group. Each of the four separate working group was formed with eight rats. These rats were fed with standard chow and water during 7 days. They were operated, the left kidney pedicle was exhibited after right nephrectomy, but not made in ischemia / reperfusion group (control group). Standard chow and water were given during 7 days, after laparotomy was attached for 60 minutes after right nephrectomy attached the left kidney pedicle and the 24-hour reperfusion group (experimental group). Standard chow and water were given during 7 days and given carnosol intraperitoneal, the left kidney pedicle was exhibited after right nephrectomy, but not made in ischemia / reperfusion group (medicine group). Standard chow and water were given during 7 days, the left kidney pedicle was attached for 60 minutes after right nephrectomy and 24-hour reperfusion group and 1 hour before reperfusion carnosol was consequently administered intraperitoneal(experimental medicine group). The clamp was removed at the 60 minutes of ischemia. Kidney tissues extracted at the 60 minutes of the reperfusion. The levels of urea and creatinin were examined in the plasma. The enzyme activities of total oxidant status and total antioxidant status were examined in the kidney tissue and plasma. Also, histopathological changes were studied. The Kruskal-Wallis test was employed to statistically analysis of the data to evaluate whether there was any difference between the groups; and the Mann Whitney U Test was used to assess the significance degree of the difference between the two groups. Tissue and serum total oxidant levels were significantly lower in experiment+drug group than experiment group was found, tissue total antioxidant levels were found higher in experiment+drug group than experiment group. Besides, tubulary injury was significantly higher in experiment group than experiment+drug group. As a result, we reached carnosol we used on rats that has renal ischemia reperfusion, might be favourable to prevent ischemia reperfusion injury according to histopathologic and biochemical evaluations are considered.