Koroner by pass cerrahisinde greft olarak kullanılmak üzere çıkarılan radial arterde oluşan spasmın önlenmesinde ve tedavisinde Rho- a kinaz inhibitörlerinin etkileri
Effects of Rho-a kinase inhibitors in preventing and treating vasospasm in radial artery as a graft in coronary artery by pass surgery
  1. Tez No: 196161
  2. Yazar: OLCAY MURAT DİŞLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖCAL BERKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass cerrahisi, radial arter grefti, radial arter spazmı, Rho-A kinaz inhibitörler, Coronary artery by pass surgery, radial artery greft, radial artey spasm, rho-a kinase inhibitors
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Radial arter, günümüzde koroner arter bypass cerrahisinde internal torasik arterden sonra en sık tercih edilen arteryel grefttir. Bu çalışmada amacımız muskuler yapısı nedeniyle spazma yatkın olan ve bu nedenle peroperatif ve postoperatif dönemde çeşitli komplikasyonlara yol açan radial arterin spazmının önlenmesinde ve ortadan kaldırılmasında yararlı olabilecek ve rho- kinase inhibitörlerinin gevşetici etkinliğini ve olası etki mekanizmasını araştırmaktır. Koroner arter bypass cerrahisinde greft olarak radial arter kullanılacak 30 hasta çalışmaya alındı. Dokular 10-5 M fenilefrin ile kasılarak 10-6 M asetilkolin ile gevşeme cevapları alındı. Her doz cevap eğrisinden sonra yeni bir doz cevap eğrisi için 30 dakika beklenildi. Daha sonra 10-5 M fenilefrin ile kasılan dokularda Y-27632 (10-9 M ile 10-4 M arasında) , Fasudil (10-9 M ile 10-4 M arasında) ve sodyum nitroprussiad (SNP) (10-9 M ile 10-5 M arasında) gevşeme cevapları alındı. Y-27632 ve fasudil gevşeme cevapları bir spesifik endoteliyal nitrik oksid sentaz inhibitörü (e-NOS) olan 10-4 M L-NNA ve bir spesifik solubl guanilat siklaz inhibitörü olan 10 -5 M ODQ varlığında tekrar edildi. SNP gevşeme cevapları da 10-8 M Y-27632 ve 10-8 M fasudil varlığında tekrar edildi. Gevşeme cevapları fenilefrin kasılmasına göre % gevşeme olarak ifade edildi. Fasudil ve Y-27632 maddesi varlığında SNP nin gevşemeleri 3x10-6 M konsantrasyonda maksimuma ulaştı. Fasudil ve Y-27632 maddesi varlığında SNP gevşemelerinin pD2 değerleri arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0.05). Bu çalışmanın sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde, Rhokinaz inhibitörleri fenilefrin ile kastırılmış, insan radial arter halkalarında konsantrasyona bağlı gevşemeler oluşturmuştur. Rho-Kinazın inhibisyonunun, arteriyel greft spazmına bağlı iskemik koroner sendromlu hastaların tedavilerinde tedavi edici yeni bir yaklaşım olabilecegi sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Radial artery is the most frequently used artery as a graft after internal thoracic artery in coronary artery by pass operations in recent times. Goal of this study is exploring relaxation effects and mechanism of rho-kinase inhibitors which can be useful in preventing spasm of radial artery and treating of radial artery spasm. 30 patients who radial arteries are going to be used as a graft were enrolled to study. Sample tissues were got from grafts and these tissues were stimulated with 10-5 M fenilephrine and were relaxed with acetylcholine 10 -6 M. A half hour time period was kept between each dose response curve recording. Relaxations responses were recorded for Y-27632 ( 10-9 M ? 10-4 ) , Fasudil ( 10-9 M - 10-4 M ) and sodium nitroprussid (SNP) ( 10-9 M ? 10-5 ). Y- 27632 and fasudil relaxation responses were repeated in L-NNA which is a specific endothelial nitric oxide synthase inhibitor and in ODQ which is a guanilate cyclase inhibitor. SNP relaxation responses were repeated in10-8 M Y- 27632 and 10-8 M Fasudil. Relaxation responses is said percent according to phenylephrine spasm. Rho- Kinase inhibitors were used for creating relaxation in radial arteries which were stimulated with phenylephrine and relaxations were created with rho kinase inhibitors. As a result we think inhibiting rko kinase can be a treatment in patients who are ischemic coronary syndrome because of arteriel graft spasm.