İleri evre epitelial over karsinomunun primer cerrahide rezektabilitesinin (optimal sitoredüksiyon-suboptimal sitoredüksiyon) preoperatif abdominopelvik bilgisayarlı tomografi ile ön görülmesi
Foresightedness of preoperative abdominopelvic computed tomography in resectability (optimal cytoreduction – suboptimal cytoreduction) of end stage epithelial ovarian carcinoma.
  1. Tez No: 196177
  2. Yazar: AYŞE KESKİN AKCA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT KEBAPÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Over kanseri, bilgisayarlı tomografi, sitoredüktiv cerrahi, evreleme, Ovarian cancer, computed tomography, cytoreductive surgery, staging
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalında retrospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya Kasım 2004 ve Kasım 2007 tarihleri arasında yaşları 24-81 arasında değişen, epiteliyal over kanseri tanısı almış ve primer laparotomiye giden 46 hasta alındı. Tüm hastalarda sitoredüktiv cerrahi, jinekolojik onkoloji alanında deneyimli 2 jinekolojik onkologdan birisi tarafından gerçekleştirildi. Primer sitoredüksiyonun yeterliliği ameliyat raporlarına göre karar verildi. BT görüntüleri iki ayrı radyolog tarafından cerrahi sonuçlar ve hastalığın evresi bilinmeden retrospektif olarak değerlendirildi. Karaciğer yüzeyi, diyafragmatik periton, porta hepatis, intersegmental fissür, omentumun dalağa ve mideye uzanımı, gastrohepatik ve gastrosplenik ligaman, diffüz peritoneal kalınlaşma (DPK) ya da pelvik yan duvar invazyonu, ince ve kalın bağırsak mezenteri, bağırsakların tümör ile çevrelenmesi, perikardiak lenf nodu, suprarenal seviyede paraaortik yada çöliyak aks lenf nodu, karaciğer parankimi, pulmoner yada plevral nodül ve abdominal duvar invazyonu gibi kritik noktalar suboptimal sitoredüksiyonu öngörmek için spesifik noktalar olarak kullanıldı. Cerrahi sonunda bir yada daha fazla kritik alanda lokalize olmuş 1cm'e eşit yada 1cm'den daha büyük rezidü lezyon suboptimal sonuç olarak kabul edildi. Çalışma sonunda Bilgisayarlı Tomografi (BT)'nin suboptimal sitoredüksiyonu %83,3 (15/18) sensitivite, %89,3 (25/28) spesifisite ve %87,9 (40/46) doğruluk ile öngördüğü bulundu. Her bir hasta için gerçek evreden habersiz evreleme yapıldı ve BT, 46 hastanın 29'u (%63) doğru olarak öngörülebildi. Bizim sonuçlarımıza göre BT suboptimal sitoredüksiyonu ön görmede ve hastalığı evrelemede kullanışlı bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
This study is performed retrospectively in Osmangazi University Medical Faculty, Department of Radiology. 46 patients with ages between 24 and 81 are evaluated who had diagnosis of epithelial ovarian cancer and underwent primary laparotomy between November 2004 and November 2007. Cytoreductive surgery is carried out by one of 2 experienced gynecologic oncologists in all patients. Adequacy of primary cytoreduction is evaluated according to surgery reports. CT images are evaluated by two different radiologists who are blind to surgical results and stages of the disease. Specific points are used to foresight suboptimal cytoreduction like liver surface, diaphragmatic periton, porta hepatis, intersegmental fissure, extension of omentum to spleen and stomach, gastrohepatic and gastrosplenic ligaments, diffuse peritoneal thickening (DPT) or pelvic lateral wall invasion, small and large intestine mesentery, tumoral encirclement of intestines, pericardiac lymph node, paraaortic or celiac axis lymph node at suprarenal level, liver parenchyma, pulmonary or pleural nodules and abdominal wall invasion. Residual lesions with size equal or bigger than 1cm localized in one or more critical area is accepted as suboptimal result. In the end of the study, it is found that CT has 83.3% (15/18) sensitivity, 89.3% (25/28) specificity and 87.9 % (40/46) accuracy in foresightedness of suboptimal cytoreduction. Staging is done blind to real stage for every patient and CT foresighted 29 patients out of 46 (63%). According to our results, CT is a useful method in foresightedness of suboptimal cytoreduction and disease staging.