Multiple Skleroz'un değişik klişnik tiplerinde ve farklı evrelerinde CD4(+) CD25(+) Regülatuar T hücre profili ve foxP3 ekspresyonu
The CD4(+) CD25(+) Regulatory T cell profile and foxp3 expression and clinic associations of in various stage and types of Multiple Sclerosis
  1. Tez No: 196178
  2. Yazar: MUSTAFA MEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CEYHAN KUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: CD4(+) CD25(+) Regülatuvar T hücre, immun tolerans, foxP3, CD4(+) CD25(+) Regulatory T cell, immune tolerance, foxP3
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Multipl Skleroz patogenezinde otoimmunitenin ortaya çıkışında periferik immun toleransın bozulması önemli rol oynamaktadır. İmmun toleransın sağlıklı işleyişinde regülatuvar T hücreleri ise anahtar rol oynamaktadır. FoxP3 ise regülatuvar T hücreler yeterli ekpresyonu için transkripsiyon faktörü olarak görev almaktadır. Biz bu çalışmayla Poser kriterlerine göre klinik olarak kesin MS veya laboratuar destekli kesin MS tanısı almış 12 RRMS (relapsing Remitting Multipl skleroz), 11 SRMS ( Sekonder Relapsing Multipl skleroz), 8 atak RRMS hastası olmak üzere toplam 31 hasta ile 12 sağlıklı kontrol gurubunun regülatuvar T hücre alt tipleri hematoloji laboratuarında akım sitometrisi ile analiz ederek total CD4(+) T lenfosit içerisindeki yüzde(%)'leri ve FoxP3 ekspresyonunu karşılaştırdık. Ataklı 8 RRMS hastasının ise 7 tanesi 1000 mg/ gün İVMP tedavisinden önce ve tedaviden sonra kendi içinde karşılaştırıldı. Sonuçlar istatiksel olarak değerlendirildi. Regülatuvar T hücre profili ile sağlıklı kontrol arasında anlamlı fark bulunmadı(p>0.005). Sonuçta regülatuvar T hücrelerin MS imunopatogenezinde sayısal yeterliliği yanında işlevsel özelliklerinin önemli rol oynadığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In pathogenesis of MS, impairment of peripheric immune tolerance plays important critical role in emergence of autoimmunity. The regulatory T cells plays key role in healty fonction of immune tolerance. FoxP3 is as a transcription factor which assignment for enough regulatory T cell expression. We compared the percentage total CD4(+) and FoxP3 expression in T lymphocytes in 31 cases including 12 RRMS, 11 SRMS and 8 attack who has a definite MS regarding Poser criteria and MS that diagnosis based on laboratory findings and 12 healty subjects for regulatory T cell subtypes with analysis flow cytometry in hematology laboratory. Also we compared 7 cases in a group of 8 RRMS with attack for before and after 1000 mg/day IVMP. The results have assesment as statistical. We did not find significant difference between regulatory T cell profile and healty subjects (p>0.005). As a consequence, we thougth that the regulatory T cells plays impotant role in immunopathogenesis of MS as well as its numerical sufficiency.