Çevresel sigara dumanının vokal kordlar üzerine etkilerinin sıçanlarda histopatolojik ve immunohistokimyasal yöntemle araştırılması
İnvestigate the effects of environmental tobacco smoke on vocal cords of rats through histopathological and immunohistochemical methods.
- Tez No: 196185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sigara, vokal kord, sıçan, Cigarette, vocal cord, rat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çevresel sigara dumanının vokal kordlar üzerine etkilerinin sıçanlarda histopatolojikve immunohistokimyasal yöntemle arastırılması.Materyal ve Metod: Çalısma 20 adet saglıklı, disi, Wistar Albino sıçan üzerinde yapıldı. 20adet deney hayvanı her bir grupta 10 hayvan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu iki grup takendi içerisinde deney ve kontrol olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. 1. Grup deney sıçanları 45gün, 2. Grup deney sıçanları 90 gün duman makinesi yardımıyla çevresel sigara dumanınamaruz bırakıldı. Çalısma sonunda deney ve kontrol grubu sıçanların larenksleri disseke edilip,%10'luk formaldehit çözeltisinde fikse edilerek, rutin takip sonrası ısık mikroskopunda vokalkordlardaki muhtemel histopatolojik degisiklikler açısından incelendi. Bu incelemede deneygrubundaki sıçanların vokal kordundaki epitel dagılımı, enflamasyon miktarı, hiperplazi vemetaplazi varlıgı ve siddeti kontrol grubu ile karsılastırılmak üzere incelendi. Takibençalısmaya alınan olgularda Ki-67 ekspresyonunu belirlemek amacı ile parafin bloklardan 5mikrometre kalınlıgında hazırlanan kesitler peroksidaz yöntemiyle Ki67 antikoru ile boyamayapılarak proliferatif aktivite ısık mikroskopunda incelendi.Bulgular: Çalısmamızdaki her iki deney grubu sıçanların vokal kordlarında metaplazi,hiperplazi ve kronik iltihap gözlendi. Parakeratoz ise sadece 2. Grup deney sıçanlarındagözlendi. Kronik iltihap açısından 1. ve 2. Grup deney ve kontrol hayvanları arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0.20, p=0.41). Fakat 1. ve 2. Grup deneyhayvanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmustur (p=0.007). Metaplazi vehiperplazi her iki grupta gözlenirken, hiperplazi 2. grupta daha fazla gözlendi.Çalısmamızda ayrıca vokal kordlardaki proliferatif aktivite tayini için Ki-67 ileimmunohistokimyasal boyanma yapıldı. Gruplar arasında Ki-67 ekspresyonu açısındanistatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı (p=0.03).Sonuç: Çevresel sigara dumanının içerdigi birçok toksik ve kanserojen maddenin etkisiyledeney hayvanlarının vokal kordunda patolojik degisikliklere yol açtıgını gözlemledik. Ki-67ile immunohistokimyasal incelemede ise uzun süreli maruziyette vokal kordlarda, bazaltabakadaki proliferatif aktivitenin arttıgını gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effects of environmental tobacco smokeon vocal cords of rats through histopathological and immunohistochemical methods.Materials and Method: The study was performed on a total of 20 healthy, female Wistar-Albino rats. 20 test animals were divided into two groups of 10 rats in each group. Bothgroups were then divided into two sub-groups: experimental and control groups. Both wereexposed to environmental tobacco smoke through a smoke machine: Group 1 rats for 45 daysand Group 2 rats for 90 days. At the end of the study all rats in the experimental and controlgroups were subjected to laryngeal dissection. The dissected larynxes were fixated in a 10%formalin solution and after routine examinations, light-microscope examination wasperformed to observe possible histopathological changes in the vocal cords of the animals.During the examination, epithelial distribution, the amount of inflammation, the presence andseverity of hyperplasia and metaplasia in the vocal cords of the experimental group rats wereevaluated in comparison with those of the control group. Then, in order to determine the Ki-67 expression in cases included in the study, five-micrometre-thick sections cut from theparafin blocks were stained with Ki-67 antibody using the peroxidase method and examinedfor proliferative activity under a light microscope.Results: Metaplasia, hyperplasia and chronic inflammation were identified in the vocal cordsof both groups of rats. Parakeratosis was observed in only Group 2. In terms of chronicinflammation, no statistically significant difference was observed between Group 1 and 2experimental and control animals (p=0.20, p=0.41). However, a statistically significantdifference was found between Group 1 and 2 experimental animals (p=0.007). Whilemetaplasia and hyperplasia were observed in both groups, the amount of hyperplasia washigher in Group 2.We also studied the proliferative activity in the vocal cords by animmunohistochemical staining with Ki-67. A statistically significant difference was identifiedbetween the groups in terms of Ki-67 expression (p=0.03).Conclusion: We observed that, due to its high toxic and carcinogen content, environmentaltobacco smoke caused some pathological changes in the vocal cords of the animals. Duringthe immunohistochemical examination with Ki-67, it was observed that long-term exposureincreased the proliferative activity in the basal layer of vocal cords.