Kablosuz yerel alan ağlarından kaynaklanan elektromanyetik alanın, işitme üzerine etkilerinin araştırılması (deneysel çalışma)
Effects of elecromagnetic field, resulting from wireless local area networks, on hearing
- Tez No: 196186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: WLAN, Elektromanyetik Alan, Otoakustik Emisyon, İşitme, Sıçan, WLAN, Electromagnetic field, Otoacoustic emission, Hearing, Rat
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
KABLOSUZ YEREL ALAN AĞLARINDAN KAYNAKLANAN ELEKTROMANYETİK ALANIN, İŞİTME ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASIDr. Hasan YILMAZÖZETAmaç: Bu çalışmada amacımız, 2400 MHz frekansında yayın yapan WLAN sistemlerinden kaynaklanan EMA'a uzun süre maruziyetin, yenidoğan ve yetişkin sıçanların iç kulak ve işitmelerinde ne gibi bir değişikliğe neden olduğunu araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmamızda 16 adet yetişkin ve 16 adet yenidoğan toplam 32 adet sağlıklı Wistar Albino sıçan kullanıldı. Yetişkin sıçanlar DPOAE ile ölçümleri yapıldıktan sonra, 8'i kontrol ve 8'i deney grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Yenidoğan sıçanlar da kontrol ve deney grubu olmak üzere 8'erli iki gruba ayrıldı. Deney grubu sıçanlar, AP'e en fazla 1 metre uzaklıkta olacak şekilde AP etrafına yerleştirildi. 40 gün süre ile her gün, günde 24 saat AP açık bırakılarak düşük yoğunlukta ve günlük 2 saat süre ile de bir dizüstü bilgisayarla kablosuz internet bağlantısı sağlandıktan sonra internetten yüklü dosyalar indirilerek yüksek yoğunlukta elektromanyetik dalgalara maruz bırakıldı. Bu süre sonunda deney ve kontrol grupları DPOAE ile tekrar değerlendirildi. Çıkan sonuçlar yetişkin deney grubunda, maruziyet öncesi ve sonrası olarak kendi içinde ve kontrol grubu ile karşılaştırılarak değerlendirildi. Yenidoğanlar deney grubu ve kontrol grubu sonuçları karşılaştırılarak değerlendirildi.Bulgular: Yetişkin sıçanlar üzerinde yaptığımız çalışmada EMA' a maruz bırakılan sıçanların maruziyet öncesi ve sonrası ölçüm sonuçlarını kendi içinde ve kontrol grubu ölçümleri ile kıyasladığımızda elde edilen sonuçlar arasında anlamlı fark olmadığını gördük (p>0,05). Yenidoğan sıçanların deney ve kontrol grupları arasındaki test sonuçlarının karşılaştırılmasında da istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).Sonuç: Çalışmamızdan, 2400 MHz frekansında yayın yapan WLAN sistemlerinden kaynaklanan EMA'a 40 gün günde 24 saat süre ile maruz kalmanın, yenidoğan ve yetişkin sıçanların iç kulak ve işitmelerine herhangi bir etkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF ELECROMAGNETIC FIELD, RESULTING FROMWIRELESS LOCAL AREA NETWORKS, ON HEARINGDr. Hasan YILMAZABSTRACTPurpose: This study aims to investigate the possible effects of long-term exposure to EMF generated by WLAN systems operating at a frequency of 2400 MHz on the inner ear and hearing functions of neonatal and adult rats.Materials and Method: A total of 32 healthy Wistar-Albino rats 16 adults, 16 neonatals were used as test animals for the study. After DPOAE measurements, the adult rats were divided into two groups: 8 for the experimental and 8 for the control group. Neonatal rats were also divided into two groups of 8 rats in each group to form an experimental and a control group. The rats in the experimental group were placed around the AP, with a maximum distance of 1 meter to the AP. They were exposed to both low and high-intensity electromagnetic waves continuously for 40 days low-intensity with the AP left turned on for 24 hours a day and high intensity for 2 hours a day with heavy file downloads using a laptop computer with wireless Internet connection. At the end of the forty-day period, both experimental and control groups were reexamined with DPOAE. The obtained pre and post exposure results for the adult experimental group were evaluated both within the group and in comparison to the control group. The results for the neonatals were evaluated comparatively between the experimental and control group.Results: In this study, the pre and post-exposure measurement results for adult rats exposed to EMF were assessed both within the group and in comparison to those for the control group and no significant difference was observed (p>0,05). A comparison between the test results for the experimental and control groups of neonatal rats did not yield any statistically significant difference either (p>0,05).Conclusion: In this study, it was concluded that 24-hour exposure for 40 days to EMF generated by WLAN systems operating at a frequency of 2400 MHz did not have any determined effect on the inner ear and hearing functions of neonatal and adult rats.