Periton Diyalizi Tanısı Alan Hastaların Cinsel Davranışlarının Belirlenmesi
Determination The Sexual Behavior Of Patients Taking Peritoneal Dialysis
- Tez No: 196200
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜLTEN ÖZALTIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: periton diyalizi, cinsel yasam, hemsirelik
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Arastırmanın evrenini; bir üniversite hastanesi periton diyalizi ünitesine kayıtlı olan 100 hasta, örneklemini arastırmaya alınma kriterlerini karsılayan 60 hasta olusturmustur. Örneklem grubundan stanbul il sınırlarında oturan 35 hastaya ev ziyareti yapılarak Bireysel Derinlemesine Görüsme Formu ile niteliksel veriler, örneklemin tamamına Tanımlayıcı Anket Formu ve Arizona Cinsel Yasantılar Ölçegi (ACYÖ) uygulayarak niceliksel veriler toplanmıstır. Verilerin analizinde önce ses kayıt cihazının çözümlenmesi yapılmıs, ardından bu dökümler gözlem notları ile birlestirilerek elde edilen ham veriler bilgisayar ortamına aktarılmıs ve içerik analizi yapılmıstır. çerik analizi sonucu, hastalıktan önce cinsel yasam, hastalıkta cinsel yasam, cinsellikle ilgili deger ve tutumlar olmak üzere 3 ana tema ve 51 alt tema olusmustur. Çalısma verileri degerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (Ortalama, Standart Sapma, Frekans ve Yüzde Dagılımları) yanı sıra niceliksel verilerin karsılastırılmasında Student t Testi, c 2 Testi kullanılmıstır. Çalısmadan elde edilen sonuçlara göre; periton diyalizi olan hastalar cinselligi, cinsel iliski, kadınlık görevi, evliligin temeli olarak algılamaktadırlar. Hastalıktan önce cinsel problemlerinin olmadıgını, hastalıgın cinsel yasantılarını olumsuz etkiledigini, hastalık varken cinselligin olmaması gerektigini belirtmislerdir. Periton diyalizi olan kadın hastaların cinsel açıdan uyarılma (t=1.956, p=0.055), orgazm durumu (t=2.195, p=0.033), orgazm tatmini (t=2.503, p=0.015) ve toplam ölçek puanından (t=2.215, p=0.031) erkek hastalara göre daha yüksek puan aldıkları ve aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık oldugu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out descriptively and qualitatively in order to determine the sexual behavior of patients taking peritoneal dialysis. The universe of the investigation consisted of 100 patients registered at a peritoneal dialysis unit of a university hospital and the sample consisted of 60 patients fulfilling the criteria to be accepted into the investigation. 35 patients of the sample who lived within the Istanbul province were visited in their homes and qualitative data were collected using Personal In-depth interview Form and Descriptive Questionnare Form and Arizona Sexual Experiences Scale were applied to the whole sample to collect quantitative data. In the analysis of the data, first, voice recordings were resolved and then these were compared with observation notes and the crude data obtained was loaded into the computer to make a content analysis. As a result of the content analysis three major themes, sexual life before illness, sexual life during illness and sexual values and conducts and 51 sub-themes have been formed. For data evaluation alongside descriptive statistical methods (Average, Standard Deviation, Frequency and Percentage Distribution), in the comparison of the qualitative data Student t test, c 2 test were used. According to the findings of the investigation, peritoneal dialysis patients perceive sexuality as sexual relations, womanhood duty and the basis of marriage; that they did not have sexual problems before illness and that the illness has unfavorably affected their sexual life and that there should be no sexuality during illness. It was determined that women peritoneal patients received higher points for sexual arousal (t=1.956, p=0.055), orgasm state (t=2.195,p=0.033),orgasm satisfaction (t=2.503, p=0.015 and total scale points (t=2.215, p=0.031) compared to men patients and that the difference was statistically significant. Key Words : peritoneal dialysis, sexual life, nursing