Erkeklerde sigara içiminin neden olduğu olumsuz akciğer fonksiyonları üzerine meyve tüketimi ve fiziksel aktivitenin etkisi
The effect of physical activities end fruit consuming on smoking males deficient lung functions
- Tez No: 196222
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT KALDIRIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: akciger fonksiyonları, meyve tüketimi, fiziksel aktivite, sigaraiçme, FEV1, lung functions, fruit consumption, physical activity, smoking, FEV1
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalısmanın amacı, erkeklerde sigaranın neden oldugu akcigerfonksiyonlarındaki azalma üzerine meyve tüketimi ve fiziksel aktivitenin etkileriniarastırmaktı.Bu çalısma, 16-72 yaslarında, saglıklı 303 erkekte gerçeklestirildi. Deneklerinsigara, fiziksel aktivite ve meyve tüketimi bir anketle belirlendi. Pony Spirometre(Cosmed, talya) ile vital kapasite (VC), zorlu vital kapasite (FVC), 1 saniyedeki zorluekspirasyon hacmi (FEV1), FEV1/FVC, ekspirasyon tepe akımı (PEF) ve FVC' nin ortayarısı sırasında olusan ortalama zorlu ekspirasyon akımı (FEF25-75) ölçüldü. Anketsonuçlarına göre denekler 8 gruba ayrıldı: 1) Sigara içmeyen, egzersiz yapmayan,meyve yemeyen (kontrol= K); 2) Sigara içmeyen, egzersiz yapmayan, meyve yiyen(M); 3) Sigara içmeyen, egzersiz yapan, meyve yemeyen (E); 4) Sigara içmeyen,egzersiz yapan, meyve yiyen (EM); 5) Sigara içen, egzersiz yapmayan, meyve yemeyen(S); 6) Sigara içen, egzersiz yapmayan, meyve yiyen (SM); 7) Sigara içen, egzersizyapan, meyve yemeyen (SE); 8) Sigara içen, egzersiz yapan, meyve yiyen (SEM).Sigara içen gruplar, sigara içmeyenlere göre daha düsük solunumfonksiyonlarına sahipti. S grubunun FEV1, FEV1/FVC ve FEF25-75 degerleri K grubuna,SE grubunun PEF ve FEV1 degerleri E grubuna, SM grubunun FEV1 ve FEF25-75degerleri, M grubuna ve SEM grubunun FVC, FEV1 ve FEF25-75 degerleri EM grubunagöre daha küçüktü. Meyve yiyen grupların test degerleri yemeyenlerinkine göre büyükbulundu. M grubunun FEF25-75 degeri K grubundan, SM grubunun FEV1/FVC veFEF25-75 degerleri S grubundan daha yüksekti. Meyve yenmesi ve fiziksel aktiviteninsolunum fonksiyonları üzerindeki kombine etkileri sinerjikti. EM grubu M grubuna göredaha büyük FVC ve FEV1 degerlerine sahipti. SEM grubunun FEV1 degeri SM, PEFdegeri SE grubuna göre daha yüksek bulundu.Sonuç olarak, meyve tüketimi ve/veya fiziksel aktivite sigaranın akcigerfonksiyonları üzerindeki zararlı etkilerini önleyebilir, en azından geciktirebilir. Buyüzden, sigarayı bırakmada güçlük çekenler veya bırakmak istemeyenlerin sık meyvetüketmeleri ve/veya düzenli egzersiz yapmaları faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate the effects of fruit consumptionand physical activity on decrease of lung functions caused by smoking.This study was carried out on 303 healthy males aged 16-72 years. Smoking,fruit consumption and physical activity characteristics of the subjects were determinedwith an inquiry. Vital capacity (VC), forced vital capacity (FVC), forced expiratoryvolume in one second (FEV1), FEV1/FVC, peak expiratory flow (PEF) and forcedexpiratory flow between 25% and 75% of forced vital capacity (FEF25-75) weremeasured using Pony Spirometer (Cosmed, Italy). According the results of the inquiry,the subjects were divided into 8 groups: 1) Non-smoking, sedentary, not consumingfruit (control= C); 2) Non-smoking, sedentary, consuming fruit (F); 3) Non-smoking,exercising, not consuming fruit (E); 4) Non-smoking, exercising, consuming fruit (EF);5) Smoking, sedentary, not consuming fruit (S); 6) Smoking, sedentary, consuming fruit(SF); 7) Smoking, exercising, not consuming fruit (SE); 8) Smoking, exercising ,consuming fruit (SEF).Smoking groups had lower respiratory functions than non-smoking ones. S hadsmaller FEV1, FEV1/FVC and FEF25-75 values than C; SE had smaller PEF and FEV1values than E; SF had smaller FEV1 and FEF25-75 values than F; and SEF had smallerFVC, FEV1 and FEF25-75 values than EF. The test values of the fruit consuming groupswere found to be greater than those of non-consuming ones. FEF25-75 value of the F washigher than C, FEV1/FVC and FEF25-75 values of the SF were higher than S. Thecombined effects of fruit consumption and physical activity on respiratory functionswere synergetic. EF had greater FVC and FEV1 values than F. The FEV1 and PEFvalues of SEF were found to be higher than SF and SE, respectively.In conclusion, fruit consumption and/or physical activity may prevent, at leastdelay, the harmful effects of smoking on lung functions. Therefore, it will be useful toconsume fruits frequently and/or exercise for those persons who are in difficulty orrefuse to quit smoking.