Erzurum ili piyasasında tüketime sunulan yavru alabalık yemlerinde aflatoksin B1 varlığının araştırılması
Research for the existance of aflatoxin B1 within the food of young trouts that are presented for the consume in the market of Erzurum province
- Tez No: 196238
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin B1, Yavru alabalık yemi ve ELISA
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalısmada Erzurum ili piyasasından alınan yavru alabalık yemleri aflatoksin B1 yönünden ELISA metodu kullanılarak incelenmistir. Çalısmada materyal olarak; Agustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında (her ayın 15 inde) 4' er tane olmak üzere toplam 40 adet granül 2 ve granül 3 yemleri kullanılmıstır. Yapılan analizler neticesinde; Agustos ve Eylül ayında alınan granül 2 yem numunelerinde her iki dönemde de birer tane limit degerin üstünde, granül 3 yemlerde ise; Agustos ayı numunelerinde 2 adet ve Eylül ayı numunelerinde ise 1 adet limit degerin üstünde her iki yemde de aynı dönemlere ait diger numunelerde ve diger dönemlere ait tüm numunelerde limit degerin altında aflatoksin B1 tespit edilmistir. Çok az sayıdaki yem numunesinde limit degeri asan düzeyde aflatoksin B1 saptanması, numunelerin alındıgı balık yemi satıs yerlerinde yem maddelerinin uygun kosullarda muhafaza edildigi ve yemlerin fazla bekletilmeden satısa sunuldugu sonucunu dogurmaktadır. Ancak, yine de yemlerde düsük miktarlarda da olsa aflatoksin B1'e rastlanılmıs olması; balık yemi satıs yerlerinde özellikle toksijenik nitelikli küf infestasyonlarından dolayısıyla aflatoksin B1 kontaminasyonundan korunmak için her türlü önleyici tedbirlerin sürekli olarak alınmasını gerekli kılmaktadır. Bununla birlikte; konuya iliskin yasal mevzuatlarda aflatoksin B1 için belirtilen sınır degerler daha da asagılara çekilerek, gerek üreticilerin daha iyi üretim kosullarında yem maddeleri imal etmeleri, gerekse yem satıs yerlerinde uygun muhafaza kosulları tesis etmeleri saglanmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, the food of young trouts which was procured in the market of Erzurum province has been inquired for aflatoxin B1 by the use of ELISA method. In the study, in August, September, October, November and December (on the 15th of each month) the total of 40 samples granule-2 and granule-3, four each of which have been used (one each per month). As the result of the analysis, the two samples of granule-2 that were taken in August and September have been found to be exceeding the limit value of aflatoxin B1, as for the granule-3; the two samples taken in August and one sample taken in September have been found to be exceeding the limit value of aflatoxin B1, while all remaining samples taken during the above mentioned term have been under the limit value of aflatoxin B1. As a result of the findings of aflatoxin B1 over the limit value in the very small amount of food samples, it has been concluded that the samples that were procured from the fish food shops have been stored under the favorable conditions and have not been kept on the shelf for the long terms. Yet, on the other hand, for the fact that low levels of aflatoxin B1 have been found in the samples, it has been considered to be necessary to take measures in the shops continually to prevent mold infestation that causes aflatoxin B1 contamination.