Geri çekme aile planlaması yöntemini olarak kullanılma nedeni
The reasons for withdrawal use as a family planning method
- Tez No: 196242
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHİCE ERCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Aile planlaması, Geri çekme yöntemi, Kadın, Family planning, Withdrawal method, Women
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu araştırma sosoyo-ekonomik düzeyi farklı iki bölgede, çiftlerin geri çekme yöntemini kullanma nedenlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı-karşılaştırmalı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evreni Veyis Efendi ve Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan kadınlar, örneklemini ise bu bölgelerde yaşayan 422 kadın oluşturmuştur. Araştırmanın verileri 16.08.2004?26.08.2005 tarihleri arasında araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin toplanmasında; sosyo-demografik özellikleri, geri çekme yöntemini kullanma nedenlerini içeren soru formu kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede; yüzdelik, ortalama, ki-kare önemlilik testi kullanılmıştır. Veyis Efendi Sağlık Ocağı bölgesindeki kadınların %42.2'si geri çekme yönteminin gebelikten koruyacağına inandıklarını belirtmişlerdir. Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesindeki kadınların ise bu yönteme inanma (%45.8) ve inanmama (%44.9) durumları birbirine yakın oranlardadır. Veyis Efendi Sağlık Ocağı bölgesinde yöntemi sürekli kullananların %85 oranında olduğu, ara sıra kullananların ise %13.1oranı ile ikinci sırada yer aldığı bulunmuştur. Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesinde geri çekme yöntemini sürekli kullananların oranı %73.6 bulunurken, dönüşümlü kullananlar %16.3 olarak tespit edilmiştir. Veyis Efendi Sağlık Ocağı bölgesinde başka bir aile planlaması yönteminin kullanılma oranı %45.1, Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesinde ise bu oran %37.5 olarak saptanmıştır. Veyis Efendi Sağlık Ocağı bölgesinde geri çekme yöntemini kullanırken bırakanlar %67 iken; Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesinde % 70.4 olduğu saptanmıştır. Veyis Efendi Sağlık Ocağı bölgesinde geri çekme yönteminden başka aile planlaması yöntemi kullanmamış olanlar %45.1, Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesinde ise verenler %37.5 dir. Geri çekme yöntemini sakıncalı bulanlar Veyis Efendi Sağlık Ocağı bölgesinde %37.9, Yenişehir Sağlık Ocağı bölgesinde ise %44.9 olduğu bulunmuştur. Kadınların geri çekme yöntemini yararlı bulmalarının öncelikli nedeni gebelikten koruyor olması şeklinde belirtilmiştir (%75.0, %69.7). İkinci sırada ise yöntemin sağlıklı olması (%20.3, %19.7) cevabı verilmiştir. Yöntemin tercihinde eşlerinin eğitim düzeylerinin etkili olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, toplumda etkili aile planlaması yöntemlerine karşı oluşmuş yanlış bilgi ve inançların araştırılması, yapılacak olan eğitimlerle etkili yöntemlere karşı oluşan ön yargıların ortadan kaldırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Descriptive and comparative, this study was conducted in two regions with different socio-economic levels with the objective of determining the reason why partners choose to use the withdrawal method. The base population consisted of the women living around the Veyis Efendi and Yenişehir Health Care Clinics. The sample included 422 women living around designated regions. The data were collected by the researcher between the dates 16 August 2004 and 26 August 2005. Socio-demographic characteristics, a questionnaire covering questions about the reasons for withdrawal use were used in the collection of the data. Percentage, avarage and chi-square importance test were used in the statistical evaluation of the results. 42.2 % of the women living around the Veyis Efendi Health Care Clinic stated that they believe the withdrawal method will prevent them from being pregnant. However, the perspectives of the women living around the Yenişehir Health Care Clinic on believing or not believing in the reliability of this method was found to be similar to one another. Around the Veyis Efendi Health Care Clinic the ratio of the partners using the withdrawal method consistently was found to be 85%, whereas the ratio of those using the method occasionally was found to be 13.1%. In addition, around the Yenişehir Health Care Clinic the ratio of the partners using the withdrawal method consistently was found to be 73.6%, whereas the ratio of those using the method from time to time was found to be 16.3%. The ratio of those giving up using the withdrawal method around the Veyis Efendi Health Care Clinic was found to be 67%, whereas around the Yenişehir Health Care Clinic this ratio was found to be 70.4%. The ratio of those using another family planning method around the Veyis Efendi Healt Care Clinic was found to be 45.1%, whereas around the Yenişehir Health Care Clinic this ratio was found to be 37.5% The ratio of those finding the withdrawal method inconvenient around the Veyis Efendi Healt Care Clinic was found to be 37.9%, whereas around the Yenişehir Health Care Clinic this ratio was found to be 44.9% The primary reason why women find the withdrawal use beneficial is that they believe the withdrawal method will prevent them from being pregnant (75.0%, 69.7%) The second reason for this is that they believe it is a healthy method. It was found out that in the choice of the method the education level of the partners is effective . In the light of the results obtained from the study it is advisable that false knowladge and beliefs against the effective family planning methods in the society should be investigated and the prejudices against the effective methods should be discarded trough training activities.