Farklı oranlarda kafein kullanımının tekrarlamalı mekik testi ve metabolizma üzerine etkileri
Effects of caffeine in different proportions on the metabolism and repeated shuttle test
- Tez No: 196248
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İLHAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kafein, nabız, O2 satürasyonu, laktat, glukoz, hemoglobin, ve solunum fonksiyon testi (SFT), Caffeine, Pulse, O2 saturation, lactate, glucose, hemoglobin and respiration function test (RFT)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalısma, yapılan kısa ve orta süreli egzersizlerde, farklı oranlarda (düsük 4mg/kg ve orta 6mg/kg doz) kafein maddesinin, tekrarlamalı mekik testi ve metabolizma üzerine etkilerini içermektedir. Yapılan arastırma 18-25 yas arası 8 basketbol (Erzurum DS), 8 güres (Erzurum Büyüksehir Belediye Spor), 8 atlet (Erzurum Gençlik Spor Kulübü) ve 8 de sedanter sayılabilecek Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Basketbol takımının sporcuları olmak üzere toplam 32 birey üzerinde yapılmıstır. Arastırma, her sporcu için iki kez tekrarlanmıs ve bu çalısmalarda sporcuların baslangıç ve bitis; nabız, kan O2 satürasyonu, kan laktat seviyesi, biyokimyasal çalısma (glukoz, hemoglobin) ve solunum fonksiyon testleri yapılmıstır. Arastırmada, ilk egzersiz (kafeinsiz) ile ikinci egzersiz (kafeinli) arasında anlamlı degiskenler saptanmıstır. Yapılan testlerin sonucunda kafeinin, egzersiz öncesi alınmasının en belirgin etkisi, kan glukoz seviyesini yükseltmis olmasıdır. Bu etki; özellikle dayanıklılık performans gerektiren spor dallarında, müsabaka sonlarına dogru sprinter özeligi arttırması açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca kafein, 32 sporcu için yapılan degerlendirmede laktat seviyesini düsürmüstür. Yine bu etki; sporcunun aerobik esik süresine daha erken girmesine neden olacaktır. Vücudun enerji metabolizmasında aerobik sisteme daha erken geçmesi, yorgunlugun gecikmesi anlamını tasımaktadır. Verilen orta (6mg/kg) ve düsük doz (4mg/kg) kafeinin, solunum üzerine FVC, FEV1 ve FVC/ FEV1 degerlerine istatistiksel olarak anlamlı bir fark olusturmadıgı görülmüstür. Muhtemelen bu etki solunum fonksiyon testlerinin daha uzun süreli egzersizler sonrasında degismesine baglıdır. Yapmıs oldugumuz arastırmada belirgin çıkan bir diger fark da; kan O2 satürasyonu üzerine olmustur. Kafein verildikten sonra yapılan egzersiz sonrası venöz kan örneklerinde yapılan ölçümde; oksijen satürasyonu düsük çıkmıstır. Ayrıca plazma içerisindeki O2'nin azlıgı, vücudun bir tepkimesi olarak hemoglobin seviyesini de arttırmıstır ve hemoglobin oranındaki bu degisiklik, istatistiksel olarak da anlam ifade etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes effects of caffeine in different proportions (low, 4mg/kg and middle, 6mg/kg doses) on the metabolism and repeated shuttle test by short and middle period exercises. We studied with 32 sportsmen composed of 8 basketball (Erzurum DS), 8 wrestling (Erzurum Municipality Sport Club), 8 athlete (Erzurum Youth Sport Club), and 8 basketball players that can be regarded as sedanters from Atatürk University Medicine Faculty Basketball Team. The study was repeated for two times for each sportsman and his/her pulse, blood O2 saturation, blood lactic level, biochemical research (glucose, hemoglobin) and respiration function were measured both at the beginning and after the test. In the study, meaningful variables between the first (without caffeine -caffeine free) and the second (sportsman consumed caffeine) exercise. It was seen at the end of the research that the most evident effect of taking caffeine before exercise was the increase in blood glucose level. This effect is especially important in sports which require lasting performance because it increases the sprint feature at the end of the competition. Also, caffeine decreased the lactate level in the evaluation of all 32 sportsmen. This effect leads the sportsman to enter the aerobic threshold period. That the body enter the aerobic system in its energy metabolism earlier means that tiredness delays. It was seen that middle (6mg/kg) and low (4mg/kg) doses of caffeine did not constitute a meaningful difference on respiration in FVC, FEV1 and FVC/FEV1 values. Probably, this effect depends on the fact that respiration function tests differ after a 20 minutes exercise (publication). In our study, one effect that was seen evident was about the blood O2 saturation. In the measurement of venous blood samples after the exercise that the sportsman consumed caffeine before the exercise, oxygen saturation was low. Also, the scarcity of O2 in the plasma increased the hemoglobin level as a reaction of the body; and this change in the hemoglobin had a meaning in statistical point of view.