ÖSSye hazırlanan öğrencilerin deneme sınavları ortalamaları ile solunum parametreleri arasındaki ilişki
The releationship between examination average and the respiration function tests on the students who prepare for Student Selection Exam (OSS)
  1. Tez No: 196262
  2. Yazar: GÜLSÜM BACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KENAN GÜMÜŞTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı, solunum fonksiyon testleri, sigara, Success, respiratory function tests, smoke
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, 17- 18 yaşlarında aynı özel dershanede ÖSS'ye hazırlanan 54'i erkek 31'si kız olmak üzere 85 öğrenci üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmamızın amacı, öğrencilerin solunum fonksiyonları ile deneme sınav ortalamaları arasında bir ilişki olup olmadığını araştırmaktı. Biz çalışmamızda öğrencilerin başarılarını ÖSS deneme sınavları ortalamaları ile değerlendirdik. Okul başarısı zihinsel olmayan birçok faktör tarafından da önemli düzeyde etkilenmektedir. Bunlar arasında, başarı güdüsü, kaygı, ailenin nitelikleri, sosyo-ekonomik özellikler, okul ve eğitim koşulları, genel çevre özellikleri, beslenme, sağlık koşulları, ilaçlar ve bazı maddeler yer almaktadır. Sonuçlarımıza göre sigara içen öğrencilerin içmeyenlere göre sınav başarılarının daha yüksek olduğunu gördük. Bu, nikotinin bilinen birçok zararlı etkileri yanında MSS'ni uyarıcı etkisine bağlıdır. Ayrıca, solunum parametrelerinin boy ve kilo ile doğru orantılı olarak arttığı görülmüştür. Öğrencilerin sınav ortalamaları da solunum parametreleri ile zayıf da olsa ilişkili bulunmuştur. Bu da akciğer kapasitesinin kavrama kapasitesi ile ilişkili olabileceğini gösterir. Sonuç olarak solunum parametrelerinin yükselmesi ve sigara içimi ile başarı artıyor gözükmektedir. Ancak başarı tek bir kritere bağlanamaz ve birçok faktörden etkilenir. Beyin vücudun %2 sini oluşturduğu halde vücut oksijeninin %20 sini kullanması bizim bu çalışmayı yapmamızda temel nedeni oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was realized on 85 students consisting of 54 boys and 31 girls, who were attending to a private course. They were 17-18 years old. The aim of this sudy was to investigate the relationship between the average grades of the preparatory exams and respiratory functions in these students. We evaluated the success of the students by the average grades of the preparatory OSS (Student Selection Exam) exams. The success at school is influenced by both mental and non-mental factors. Among these factors, motivation, anxiety, the family characteristics, socio-economic characteristics, conditions at school, environmental conditions, nutrition, conditions of the health care, drugs and some substances can be listed. In this study, we found that students who smoke were more successful than the students, who do not smoke. This may be explained by the stimulating effect of nicotine in central nervous system however, the harmful effects of the nicotine should not be neglected. In addition, respiratory parameters positively correlated with the heights and body weights of the students in this study. The average grades of the exams were also weakly positively correlated with respiratory parameters. This shows that the lung capacity may be related with the cognitive capacity. In conclusion, it seems that the success in the exams increases with the increase in respiratory parameters and also with smoking. However, the success cannot be explained by only one factor, it is influenced by many factors. Although the weight of the brain is 2% of the body weight, it consumes 20% of the oxygen consumption of the body. This was the main reason motivating us to do this study.