Antitiroid bir ilaç olan metimazolün farmasötik preparatlarda ve plazmada miktar analizi
Quantitative analysis in pharmaceutical preparations and human plasma of the methimazole which is used as an antithyroid drug.
  1. Tez No: 196261
  2. Yazar: FATMA KATANALP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜCEL KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Metimazol, HPLC, Spektrofotometri, Plazma, Validasyon, Methimazole, HPLC, Spectrophotometry, Plasma, Validation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Metimazol, hipertiroidizm tedavisinde kullanılan tiyoüre türevi olan antitiroid bir ilaçtır. Farmasötik preparatlarda ve plazmada Metimazol'ün analizi için UV-Görünür bölge spektrofotometrisi, 1.türev spektrofotometrisi ve HPLC-DAD yöntemleri geliştirildi ve geçerliliği test edildi. Spektrofotometrik çalışmada optimum koşullar belirlendi. Metimazol, UV-Görünür bölge spektrofotometrisinde 259nm'de maksimum absorbsiyon gösterdi. Gözlenebilme alt sınırı (LOD) değeri 0.1 ?g ml-1 ve tayin alt sınırı (LOQ) 0.2 ?g ml-1 olarak belirlendi. Gün içi ve günler arası kesinlik değerlerinin yüzde bağıl standart sapması (%RSD) %4'den küçük ve doğruluk değerinin standart sapması da (SD) 0.1'den küçük olduğu tespit edildi. Metimazol Standard çözeltileri insan plazmasına eklendi ve ekstrakte edildi. LOD değeri 0.9 ?g ml-1 ve LOQ değeri 1 ?g ml-1 olarak belirlendi. Gün içi ve günler arası kesinlik değerlerinin %RSD'si %5'den küçük ve doğruluk değerinin SD'da 0.4'den küçük olduğu tespit edildi. Plazmadan yöntemin geri kazanım değeri %61-87 arasında değiştiği belirlendi. Metimazol 1.türev spektrofotometrisinde 252 nm'de bir maksimum 275 nm'de bir de minimum olmak üzere iki pik verdiği tespit edildi. Kalibrasyon eğrisinin çizimi ve diğer ölçümler 252 nm dalga boyunda yapıldı. LOD değeri 0.1 ?g ml-1 ve LOQ değeri 0.2 ?g ml-1olarak belirlendi. Gün içi ve günler arası kesinlik değerlerinin %RSD'si %1.3'den küçük ve doğruluk değerinin SD'da 0.15'den küçük olduğu tespit edildi. Plazma çalışmasında, LOD değeri 0.9 ?g ml-1 ve LOQ değeri 1 ?g ml-1 olarak belirlendi. Gün içi ve günler arası kesinlik değerlerinin %RSD'si %0.9'dan küçük ve doğruluk değerinin SD'da 0.4'den küçük olduğu tespit edildi. Plazmadan yöntemin geri kazanım değeri %57-85 arasında değiştiği belirlendi. HPLC-DAD yönteminde çalışma parametreleri, ters faz C18 (5mm,250x 4.60mm) kolon, metanol+su (40:60 h/h) mobil fazı, değişken kolon sıcaklığı, 1ml/dk akış hızı, 254 nm dalga boyu, 10ml enjeksiyon hacmi olarak belirlendi. Standart çözeltiler için, yöntemin LOD değeri 0.1 ?g ml-1 LOQ değeri 0.25 ?g ml-1 ve gün-içi günler-arası kesinlik değerlerinin %RSD'si %2.5'dan küçük ve doğruluk değerinin SD'da 0.2'den küçük olduğu tespit edildi. Plazma çalışmalarında LOD değeri 0.4 ?g ml-1 ve LOQ değeri 0.5 ?g ml-1 ve gün-içi günler-arası kesinlik değerlerinin %RSD'si % 3'den küçük ve doğruluk değerinin SD'da 0.18'den küçük olduğu tespit edildi. Plazmadan yöntemin geri kazanım değeri %43-57 arasında değiştiği belirlendi. Metimazol'ün ticari preparatda (thyromazol) miktar analizi için her üç yöntemin de uygun olduğu, plazmada miktar analizi için ise UV-Görünür bölge spektrofotometrisi ve birinci derece türev spektrofotometrisi yönteminin uygulanabileceği bu çalışmayla gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metimazol is a thioure derivative medicine which is used in hyperthyroidism treatment. UV-Visible spectrophotometry, first derivative spectrophotometry and HPLCDAD methods have been developed and validated for determination of Methimazole in pharmaceticul preparation and plasma. Optimum conditions in spectrophotometric study have been determined. Metimazol showed absorptsion in 259 nm wavelength. Limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) as 0.1 ?g ml-1 and 0.2 ?g ml-1, respectively. Values of intra-day and inter-day precision were determined as less than relative standard deviation (RSD%) 4% and standard deviation of accuracy value was determined as less than 0.1. Methimazole was spiked into human plasma and extracted. LOD and LOQ values were determined as 0.9 ?g ml-1 and 1 ?g ml-1, respectively. The values of intra-day and inter-day precision were determined as less than RSD% 5 %and less than 0.4 of value of standard deviation of accuracy. The recovery of method from plasma was determined between 61-87%.In first derivative spectrophotometry methods, two peaks were showed as one maximum in 252 nm and one minimum in 275nm. Drawing of the calibration curve and other measurements were made on 252 nm wavelenght. LOD and LOQ values were determined as 0.1 ?g ml-1 and 0.2 ?g ml-1, respectively. The values of intra-day and inter-day precision were determined as less than RSD% 1.3% and standard deviation of accuracy value as less than 0.15. In plasma study, LOD and LOQ values were determined as 0.9 ?g ml-1 and 1 ?g ml-1, respectively. The values of intra-day and inter-day precision were determined as less than relative standard deviation (RSD %) 0.9% and less than 0.4 of value of standard deviation of accuracy. The recovery of method from plasma was determined between 57-85%.The study parameters in HPLC-DAD method have been determined as Reversed phase C18 (5mm,250x 4.60mm) column, methanol+su (40:60 h/h) as mobile phase, ambient column temperature, flow rate 1ml dk-1, 254 nm wavelength,, injection volume 10ml. For Standard solutions, LOD and LOQ values were determined as 0.1 ?g ml-1 and 0.25 ?g ml-1, respectively. The values of intra-day and inter-day precision were determined as less than relative standard deviation (RSD%) 2.5% and less than 0.2 of value of standard deviation of accuracy. In plasma study, LOD and LOQ values were determined as 0.4 ?g ml-1 and 0.5 ?g ml-1, respectively. The values of intra-day and inter-day precision were determined as less than RSD% 3% and less than 0.18 of value of standard deviation of accuracy. The recovery of method from plasma was determined as between 43-57 %. In this study, it was shown that three application methods are suitable for the quantitative analysis of Methimazole in commercial preparation (Thyromazol) and also UV-Visible spectrophotometry and first order spectrophotometry methods are suitable for the quantitative analysis of plasma.