Mikrozomal epoksit hidrolaz enziminin genetik polimorfizmi ile akciğer kanseri riski arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of relationship between lung cancer risk with genetic polymorphism of microsomal epoxide hydrolase enzyme
- Tez No: 196274
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Mikrozomal epoksit hidrolaz, polimorfizm, akciger kanseri, Microsomal epoxide hydrolase, polymorphism, lung cancer
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Biyodönüsüm enzimleri çevresel karsinojenlerin detoksifikasyonunda roloynar. Bu enzimlerdeki genetik degisiklikler kanser riski açısından bireyselfarklılıklara neden olabilir.Epoksit hidrolazlar biyodönüsümde rol oynayan enzim gruplarından biridirve bilinen epoksit hidrolazlardan ilk karakterize edileni mikrozomal epoksithidrolaz (mEH) dır. Mikrozomal epoksit hidrolaz faz I ve faz II tepkimelerindegörev alır. Mikrozomal epoksit hidrolaz enziminin kodlama bölgesinde iki farklıpolimorfizm tanımlanmıstır. Bunlardan birincisi exon 3 polimorfizmidir. Bupolimorfizmde genin 113. pozisyonunda tirozin ile histidin yer degistirir. kincisiise exon 4 polimorfizmidir. Bu polimorfizmde genin 139. pozisyonunda histidinile arjinin yer degistirir.Bu çalısmada, mEH enzimini kodlayan gendeki exon 3 ve exon 4polimorfizmleri 105 hasta ve 240 kontrol olmak üzere 345 bireyde PCR - RFLPmetodu kullanılarak incelendi. Exon 3 polimorfizminin kontroller ve hastalararasındaki genotip dagılımı yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farkbulunamadı (2 = 1.98 - p = 0.159). Diger yandan exon 4 polimorfizmininkontroller ve hastalar arasındaki genotip dagılımı yönünden istatistiksel olarakanlamlı bir fark gözlendi (2 = 6.62 - p = 0.010).
Özet (Çeviri)
Biotransformation enzymes play a role in detoxification of environmentalcarcinogens. Genetic variations in these enzymes may cause individualdifferences with regard to lung cancer risk.Epoxide hydrolases are one of the enzyme groups that play a role inbiotransformation and the first charactarized of the known epoxide hydrolases ismicrosomal epoxide hydrolase (mEH). Microsomal epoxide hydrolase isresponsible in phase I and phase II reactions. Two different polymorphisms havebeen identified in the locus encoding of microsomal epoxide hydrolase enzyme.The first of them is exon 3 polymorphism. In this polimorphism, tyrosine replacewith histidine in the 113. position of gene. And the second is exon 4polymorphsim. In this polimorphism, histidine replaces with arginine in the 139.position of gene.In this study, exon 3 and exon 4 polymorphisms in the gene encodingmEH enzyme was evaluated by PCR ? RFLP method in 345 individuals (240controls and 105 lung cancer patients). The statistically significant differencewasn?t observed in the genotype distrubition of exon 3 polymorphism betweencontrols and patients (2 = 1.98 - p = 0.159). On the other hand, a statisticallysignificant difference was determined in genotype distrubition of exon 4polimorphism between controls and patients (2 = 6.62 - p = 0.010).