Üst servikal spinal kordun manyetik uyarımının serebral kan akımı üzerine etkisi
The effect of high cervical spinal cord magnetic stimulation on cerebral blood flow
  1. Tez No: 196275
  2. Yazar: ÜNAL ÖZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Nöroşirürji, Physiology, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Transkranial Doppler ultrasonografi, manyetik uyarım, omurilik uyarımı, beyin kan akımı, Transcranial Doppler ultrasound, magnetic stimulation, spinal cord stimulation, cerebral blood flow
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
1967 yılından bu yana elektriksel omurilik uyarımı, kronik ağrılı hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Omurilik uyarımı sırasında periferik vazodilatasyonun olduğu görüldükten sonra aynı etkisinin santralde da olabileceği düşünülmüştür. Üst servikalde omuriliğin dorsaline perkütan veya açık laminektomi ile yerleştirilen elektrotlar kullanılarak dorsal omurilik uyarımı sonucu beyin kan akımı anlamlı şekilde artmaktadır. Elde edilen bu yararlı etki kafa içi iskemik durumlarda kliniklerde kullanılmış ve hastalarda iyileşmeler görülmüştür. Sinir sisteminin manyetik uyarımı beyin, kortikospinal yollar, spinal sinirler ve periferik sinirlerin elektriksel uyarımı için geliştirilmiş invaziv olmayan bir yöntemdir. Bir manyetik uyarıcı aracılığı ile nöral dokular cilt üzerinden zahmetsizce uyarılabilir ve elde edilen etki elektriksel uyarımla elde edilene benzerdir. Omuriliğin elektriksel uyarımında, elektrotların yerleştirilmesi uygulaması invaziv ve komplikasyonlu bir yöntem olduğundan bu tip uyarım modelinin kafa içi iskemik olayların tedavisindeki kullanımının yaygınlaşmasına engel olmaktadır. Elektriksel uyarıma alternatif invaziv olmayan yeni bir yöntem ileri sürebilmek amacıyla, üst servikal omuriliğin manyetik uyarımının beyin kan akımı üzerine etkisi araştırılmıştır Bu çalışmada yaşları 17?40 arasında değişen sağlıklı erkek gönüllülerde üst servikal omurilik sırasıyla bir, ardışık iki ve ardışık üç kez manyetik olarak uyarılmış ve uyarımlar sırasında ve sonrasında beyin kan akımı transkranial Doppler ultrasonografi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Üst servikal bölgeye verilen manyetik uyarımın beyin kan akımını artırıcı yönde etki gösterdiği tespit edilmiş ve uyarım sayısı artırıldıkça beyin kan akımındaki artmanın daha erken ortaya çıktığı ve elde edilen etkinin daha uzun sürdüğü tespit edilmiştir. Bulgularımıza dayanarak üst servikal omuriliğin elektriksel uyarımında olduğu gibi manyetik uyarımı ile beyin kan akımını artırılabildiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Spinal cord stimulation (SCS) has been used for treatment of patients with chronic pain since 1967. Because peripheral vasodilatation has been shown to occur with SCS, it has been only natural to inquire whether the same effect occurs centrally. SCS via electrodes that are placed on the dorsal spinal surface increased cerebral blood flow significantly. This beneficial effect of SCS has been treat intracranial ischemic conditions in clinical practice. The magnetic stimulation of nervous system is a non-invasive tool for the electrical stimulation of nervous tissue, including cerebral cortex, spinal roots, and peripheral nerves. Neural tissue can be easily stimulated over the skin throughout a stimulator coil. Because placement of electrodes over the dorsal spinal surface is invasive method, SCS can not be used widely to treat intracranial ischemic condition in clinical area. Due to suggest new noninvasive method alternative to the electrical stimulation, the effect of magnetic stimulation of high cervical spinal cord on cerebral blood flow was investigated. In this study, high cervical spinal cord was tried to stimulate magnetically in healthy men volunteer who age between 17-40, for a one time, consecutively two times, and consecutively three times respectively, and cerebral blood flow was measured during and after that stimulations. The increase in cerebral blood flow was observed after magnetically stimulation of high cervical spinal cord, and increase in cerebral blood flow was occurred earlier and continued longer time dependent upon number of magnetic stimulation was increased According to the our result, we speculated that magnetic stimulation of high cervical spinal cord can increase cerebral blood flow as electrical stimulation high cervical spinal cord can do.