Hastane ve sağlık ocaklarında çalışan ebelerin iş doyum düzeylerinin bazı sosyo-demografik özelliklerle ilişkisi
Relations between satisfaction level and social-environments of midwifes who for hospitals and small medical centers
  1. Tez No: 196283
  2. Yazar: SULTAN GERÇEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, s Doyumu, Sosyo-Demografik Özellikler, Midwife, Satisfaction from work, Socio-Demographic Characteristics
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bireyin isi, yasama anlam katan en önemli doyum alanlarından biridir. s yasantısındadoyumsuzluk yasayan birey, olumsuz duygulara yönelir. Düsük is doyumunun; isten ayrılma,ise devamsızlık, ise geç kalma, isi yavaslatma gibi olumsuz çıktıları olabilmektedir. Bubaglamda, saglık hizmetleri sunumunda yer alan ebelerin, is doyum düzeyleri ve bunuetkileyen faktörlerin incelenmesi önemlidir. Bu arastırma, Sivas il merkezinde bulunanhastane ve saglık ocaklarında çalısan ebelerin is doyum düzeylerini ve is doyum düzeylerininbazı sosyo-demografik özelliklerle iliskisini belirlemek amacıyla yapılmıstır.Arastırma kapsamına, Sivas il merkezinde bulunan hastane ve saglık ocaklarındaçalısan, arastırmaya katılmayı kabul eden toplam 106 ebe alınmıstır. Arastırma verileri?Bilgilendirilmis Onam Formu?, ?Ebelere Yönelik Sosyo-Demografik Soru Formu? ve?Hemsirelik s Doyum Ölçegi? kullanılarak toplanmıstır. Arastırmadan elde edilen verilerSPSS 10.0 programında degerlendirilmistir.Kruskal Wallis ve Student t testi sonuçlarına göre; meslegi kendisi seçen, meslegiisteyerek yapan ve ebelik meslegini kendilerine uygun bulan ebelerin is doyum puanortalamalarının anlamlı ölçüde yüksek oldugu belirlenmistir (p0.05).Sonuç olarak, meslegi kendi seçen, meslegi isteyerek yapan ve ebelik mesleginikendilerine uygun bulan ebelerin is doyumları yüksek oldugu için; kisilerin kendilerine uygunmeslekleri seçmelerine olanak tanıyacak bir yapının, egitim sistemi içinde yer alması, bireyinbilgi, beceri ve ilgisi dogrultusunda kendisine uygun meslegi seçmesine yardımcı olacakhizmetlerin okul dönemleri içerisinde egiticiler ve aile isbirligiyle bireye verilmesisaglanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Work is one of the most important points to satisfy in social life for a human being. If aperson has dissatisfaction in their work, they will tend to negative psychological situation.Lack of satisfaction in work will be resulted to give up working, lack of attendance, being lateand deliberately working slowly. Therefore, it is very important to examine midwifes?satisfactions level at their work and other factors which affects that. This survey has beenmade for finding out the level of midwifes? satisfaction in their work environment andrelation to their social lives in hospitals and small medical offices in Sivas city.Survey covers 106 midwives who accepted to attend the survey and are working inhospitals and small medical offices in Sivas city. Survey?s data has been collected from?Informed Onam Form?, ?Socio-demographic Question Form for Midwives?, and?Satisfaction Scale From Work For Nurses?. Result of this survey has been examined in SPSS10.0 programme.According to result of Kruskal Wallis and Student t test there is a reasonable high levelof satisfaction from work for midwives who chose their work consciously, have a aspirationto their work, and think that this work matches their chemistry (p0.05).As a result, it has been proofed in this survey that people who chose their work withoutany kind of effects of different situations, have a passion to their work, and midwives whothink this work meet all their personalities have better satisfaction level from their work thanothers. Thus, there should be a sufficient educational environment which provides and helpspeople to choose their work which meet all their not only personalities but also their passionsand dreams. Moreover, all this system should be constructed with school-family closerelations.