Açık kalp ameliyatı geçirmiş bireylerin fonksiyonel sağlık örüntülerine göre evde bakım gereksinimlerinin belirlenmesi
Determine the home care needs of person who had open heart operation according to functional health pattern
  1. Tez No: 196301
  2. Yazar: EMİNE SELDA ÇİFÇİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERYEM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemsirelik, evde bakım, açık kalp ameliyatı, Nursing, home care, open heart surgery
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalısma açık kalp ameliyatı geçirmis hastaların evde bakım gereksinimlerini belirlemek üzere tanımlayıcı olarak yapılmıstır. Çalısmada veriler ?Hasta Bilgi Formu? ve ?Fonksiyonel Saglık Örüntülerine Göre Evde Bakım Gereksinimlerini Belirleme Formu? kullanılarak arastırmacı tarafından yüz yüze teknigi ile toplanmıstır. Arastırma kapsamını Sivas il merkezinde yasayan, 18-65 yas arasında, bilinci açık, isitme ve konusma fonksiyon kaybı olmayan, çalısmaya katılmayı kabul eden 45 hasta olusturmustur. Elde edilen veriler yüzdelik kullanılarak degerlendirilmistir. Arastırmadan elde edilen bulgulara göre, hastaların % 71.1'inin erkek, yas ortalamasının 58.07 oldugu, %68.9'unun egitiminin ilkögretim, %73.3'ünün evli, %60'ının emekli oldugu %44.4'ünün esi ve çocukları ile yasadıgı, taburculugun birinci haftasında, hastaların %93.3'ünün beslenme ve metabolizma, %84.4'ünün barsak bosaltımı, %91.1'inin aktivite ve egzersiz, %88.9'unun uyku ve dinlenme, %62.2'sinin bilis ve algı, %64.5'inin cinsellik ile ilgili sorun, %100.0'ının stres yasadıgı, taburculugun altıncı haftasında ise birinci haftada yasanan sorunlarda azalma, cinsellik fonksiyonu ile ilgili sorunda artma oldugu saptanmıstır. Hastaların yasadıkları sorunlara iliskin saglık personeli tarafından verilen bilginin çogunlugunun yetersiz oldugu, taburculugun birinci ve altıncı haftasında hastaların saglıgı algılama, beslenme ve metabolizma, bosaltım, aktivite-egzersiz, uyku ve dinlenme fonksiyonu ile ilgili yasadıgı problemlerle ilgili saglık personeline gereksinim duydugu belirlenmistir. Elde edilen sonuçlar dogrultusunda, açık kalp ameliyatından sonra birey ve ailesinin evde bakım gereksinimlerinin karsılanmasına yönelik etkin hemsirelik girisimlere iliskin önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
This research was made as descriptive in order to determine the home needs of patients who had open heart operations. The data at the research were collected by means of ?Patient Information Form? and ?Determining The Home Needs According The Functional Health Pattern Form? with the face to face technique. The research consisted of 18-65 years old people who live in Sivas city center, accept to join the research and don?t the loss of hearing and speaking. The data that were got, eveluated by using percentage. According to the findings that were gotten from the research, %71.0 of patients are male, the avarage of age is 58.07, % 68.9 of them have primary school education, %73.3 of them are married, %60.0 are retired, %44.4 live with their spouses and children. At the first week of discharging, it has seen that %93.3 of patients had problems with eating and metabolism, %84.4 with intensive excretion, % 100.0 with activities and exercises, %88.9 with sleeping and resting, %100.0 with knowing and perception, %100.0 cope with stres, %64.5 with sexuality. At the sixth week of discharging it is seen that there are less problems than the first week but more problems with sexual activities. In addition to these, it is found out that the information that was given to the patients by the health personal was not enough, and patients need health personal with the perception of health, eating, metabolism, excretion, activitiesexercises, sleeping and resting functions. In the direction of gaint result, after the open heart operation some advices about active nursing about meeting the individuals and his familys needs at were given.