Mikrozomal epoksit hidrolaz enziminin genetik polimorfizmi ile primer beyin tümörü insidansı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the association between genetic polymorphism of microsomal epoxide hydrolase enzyme and primary brain tumor incidence
- Tez No: 196303
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HATİCE PINARBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Primer beyin tümörü, polimorfizm, mEH, Primary brain tumor, polymorphism, mEH
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mikrozomal epoksit hidrolaz (mEH) polimorfizmi ile primer beyin tümörü riski arasındaki ilişki incelendi. mEH geni polimorfizmleri 255 Türk bireyde (150 kontrol ve 105 primer beyin tümörü hastası) PZR-RFLP metoduyla belirlendi. Sonuçlarımız mEH ekzon 4 polimorfizm sıklığının kontrollerde primer beyin tümörlü hastalara oranla daha yüksek olduğunu göstermektedir (OR: 1.8 % 95 CI: 1.0-3.4). Bu çalışmada Türk populasyonunda mEH ekzon 3 polimorfizmi ile primer beyin tümörü arasında bir ilişki gözlenmemiştir. Hastaların primer beyin tümörünün histopatolojik tipi ile gen varyantlarına göre analizi bir ilişki göstermedi. Hasta ve kontroller ailede kanser hikayesi yönünden incelendiğinde istatiksel olarak anlamlı ilişki gözlenmiştir (? 2 : 7.0, P: 0.01). Sonuç olarak, çalışmalarımız mEH enzimini kodlayan gende bulunan ekzon 4 polimorfizminin bu Türk populasyonunda primer beyin tümörüne karşı koruyucu bir faktör olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Association between genetic polymorphisms in microsomal epoxide hydrolase and primary brain tumor risk was investigated. Polymorphisms of mEH gene were determined in 255 Turkish individuals (150 hospital-based controls and 105 primary brain tumor patients) by PCR-RFLP methods. Our results indicate that the frequency of the mEH exon 4 polymorphism in controls is significantly higher than that of the primary brain tumor patients (OR: 1.8 % 95 CI: 1.0-3.4). This report failed to demonstrate a significant association between mEH exon 3 polymorphism and primary brain tumor susceptibility in this Turkish population. The analysis of patients by histological type of primary brain tumor and gene variants, showed no association. Analysis of family history of cancer between cases and controls showed statistically significant association (? 2 : 7.0, P: 0.01). In conclusion, our results suggest that exon 4 polymorphism in the gene encoding the mEH enzyme may be a protective factor against the primary brain tumor in this Turkish population.