Hemodiyaliz uygulanan hastalarda özbakım gücü ve öz yeterliliğin değerlendirilmesi
Evaluation of hemodialysis patients' self-care ability and self-efficany
  1. Tez No: 196304
  2. Yazar: EYLEM BAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Öz bakım gücü, öz yeterlilik, hemodiyaliz, hemşirelik, Self-care ability, self-efficacy, hemodialysis, nursing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma Sivas İlinde çeşitli hemodiyaliz merkezlerinde tedavi olan bireylerde öz bakım gücü ve öz yeterliliğin değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkinin irdelenmesi, öz bakım ve öz yeterliliği etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini 1 Mart-Mayıs 2006 tarihleri arasında, Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi hemodiyaliz ünitesindeki 34 hasta, Sivas I. İzzettin Keykavus Devlet Hastanesindeki 54 hasta, Sivas Devlet Hastanesi hemodiyaliz ünitesindeki 37 hasta olmak üzere toplam 125 hasta oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini oluşturan tüm hastalara, sosyodemografik ve klinik özelliklerini, öz bakım gücü ve öz yeterlilik düzeyini etkileyen faktörleri belirlemek amacı ile araştırmacılar tarafından literatürden yararlanılarak hazırlanmış kişisel bilgi formu, öz bakım gücü ölçeği ve öz yeterlilik ölçeği uygulanmıştır. Çalışmada elde edile veriler; yüzdelik hesaplama, ortalama, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, tek yönlü varyans analizi, Tukey testi, Kruskal-Wallis testi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmanın sonucunda hastaların öz bakım gücünü, eğitim, çalışma durumu, gelir düzeyi, hemodiyalize girme sıklığı etkilerken, öz yeterlilik düzeylerini ise yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalışma durumu, gelir düzeyi, sosyal güvence durumu ve hemodiyalize girme sıklığının etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca hastaların öz bakım gücü ve öz yeterlilik düzeyleri arasında pozitif bir ilişki elde edilmiştir. Hastaların öz bakım gücü arttıkça öz yeterlilik düzeylerinin de arttığı saptanmıştır. Hemodiyaliz işlemi, hastaların öz bakım ve öz yeterlilik düzeylerini etkilemektedir. Öz bakım ve öz yeterlilik arasında pozitif ilişki bulunmaktadır. Çalışmadan elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, hemodiyaliz uygulanan hastaların öz bakım gücü ve öz yeterlilik düzeylerini arttıracak eğitim programlarının düzenlenmesini ve bu programlara ailenin de katılarak bütüncü anlayış doğrultusunda etkin planlamalar yapılması gerektiği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, performed on patients at the different hemodialysis centers in city of Sivas, is to assess patients? self-care ability and self-efficacy, to examine the relationship between them and to determine the factors affecting self-care ability and self-efficacy. This study was carried out during March 1st ?May 1st 2006 with 34 patients at Hemodialysis Center of Cumhuriyet University Hospital, 54 patients at Sivas I. İzzettin Keykavus State Hospital and 37 patients at Hemodialysis Centre of Sivas State Hospital in total 125 patients as sample group. All patients in the sample were given to fill out a personal information form, self-care ability assessment form and self-efficacy assessment form, prepared by the researchers using the related literature, for the purpose of determining their socio-demographic and clinic characteristics, and determining factors affecting their self-care ability and self-efficacy levels. Data collected from the study was analyzed using percent, mean, Tukey test, significance test of two means, Oneway variant analysis and Kruskal-Wallis test. The study results demonstrate that while there is a correlation between self-care ability and education level, work status, income level and frequency of hemodialysis application, factors such as age, gender, education level, work status, income level, social insurance status and frequency of hemodialysis application determine self-efficacy. Furthermore, a positive correlation was found between patients? self-care ability and self-efficacy. It was determined that as the level of self-care ability increases self-proficiency level also increases. Hemodialysis application affects patients? self-care ability and selfefficacy levels. There is a positive correlation between self-care ability and selfefficacy. In view of this study?s results, it is recommended to organize education programs to increase self-care ability and self-efficacy levels of hemodialysis patients and prepare comprehensive plans including patients? families.