Morphological, anatomical and molecular studies on some lichens from Salda Lake (Burdur, Turkey)
Salda Gölü (Burdur, Türkiye) 'nde yayılış gösteren bazı likenlerin morfolojik, anatomik ve moleküler incelenmesi
- Tez No: 540061
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKHAN HALICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Likenler, Likenleşmiş Mantar, Biyoçeşitlilik, Filogenetik, ITS, Lichens, Lichenized fungi, Biodiversity, Phylogenetic, ITS
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı; Burdur (Yeşilova) yakınındaki Salda Gölü'nde bulunan bazı likenleşmiş mantarları morfolojik, anatomik ve moleküler metodlar ile incelemektir. Bu çalışma da, Acarospora impressula Th. Fr., Aspiciliella cupreoglauca (B. de Lesd.) Zakeri, Divakar & Otte, Candelariella vitellina (Hoffm.) Müll. Arg., Lecanora rupicola(L.) Zahlbr., Protoparmeliopsis muralis (Schreb.) M. Choisy, Protoparmelia montagnei(Fr.) Poelt & Nimis, Ramalina capitata(Ach.) Nyl., Rhizocarpon geographicum(L.) DC., Rinodina milvina(Wahlenb.) Th. Fr., Xanthoparmelia delisei (Duby) O. Blanco, A. Crespo, Elix, D. Hawksw. & Lumbsch ve Xanthoparmelia pulla (Ach.) O. Blanco, A. Crespo, Elix, D. Hawksw. & Lumbsch türleri kullanılmıştır. Bu türlerden Xanthoparmelia delisei Türkiye için yeni kayıttır. Moleküler incelemeler PCR yardımıyla ITS primeri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İlgili bölgeler sekans analizleri ile incelenmiştir. Filogenetik analizler Maximum Likelihood metodu ile gerçekleştirilmiştir. ITS sekansları için filogenetik analizler ve dendogramlar, çalışılan örnekler ve gen bankasından alınan örneklerle birlikte yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine with the morphological, anatomical and molecular methods of some lichenized fungi nearby Salda Lake which is located in Burdur (Yeşilova). In this study, Acarospora impressula Th. Fr., Aspiciliella cupreoglauca (B. de Lesd.) Zakeri, Divakar & Otte, Candelariella vitellina (Hoffm.) Müll. Arg., Lecanora rupicola (L.) Zahlbr., Protoparmeliopsis muralis (Schreb.) M. Choisy, Protoparmelia montagnei (Fr.) Poelt & Nimis, Ramalina capitata(Ach.) Nyl., Rhizocarpon geographicum (L.) DC., Rinodina milvina (Wahlenb.) Th. Fr., Xanthoparmelia delisei (Duby) O. Blanco, A. Crespo, Elix, D. Hawksw. & Lumbsch and Xanthoparmelia pulla (Ach.) O. Blanco, A. Crespo, Elix, D. Hawksw. & Lumbsch species were used. Xanthoparmelia delisei from the reported species is new to Turkey. Molecular studies were performed by using ITS primers with the help of PCR. The relevant gene regions were examined by sequence analysis. Phylogenetic analyzes were conducted by Maximum Likelihood (ML) method. Phylogenetic analyzes and dendograms for ITS sequences were performed together with investigated samples and samples from the GeneBank.