Lactococcus lactis subsp. lactis EYL 38 suşunda nisin üretiminin genetik analizi ve konjugal aktarımı
Genetic analysis and conjugal transfer of nisin production in Lactococcus lactis subsp. lactis EYL 38
- Tez No: 196324
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA AKÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Lactococcus lactis subsp. lactis, nisin, konjugasyoni, Lactococcus lactis subsp. lactis, nisin, conjugationii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziLactococcus lactis subsp. lactis EYL 38 SUŞUNDA NİSİN ÜRETİMİNİN GENETİKANALİZİ VE KONJUGAL AKTARIMIEmine ANAYOLAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİKBu çalışmada; konakçı spektrumu, fiziksel ve kimyasal muamelelere verdiği yanıtlar esasalınarak Lactococcus lactis subsp. lactis EYL 38 suşunun ürettiği bakteriyosinin nisin olduğutanımlandı. L. lactis subsp. lactis EYL 38 suşunda, nisin üretiminin genetik doğası vekonjugal aktarım özellikleri incelenerek, söz konusu suşun starter kültür geliştirmeprogramlarına uygunluğu araştırıldı. L. lactis subsp. lactis EYL 38 suşunda; mutasyonelanaliz, konjugal aktarım ve polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) çalışmaları ile, nisin üretiminingen kodunun kromozomal DNA üzerinde bulunduğu ve konjugatif transpozonlarla ilişkiliolduğu belirlendi. Bu suşta nisin üretim özelliğinin gen kodunun konjugal aktarım sıklığı,verici hücre başına ~ 10-3 olarak tespit edildi. Nisin üretim özelliğinin stabilitesi, EYL 38doğal suşunda % 90, konjugantlarında ise % 45 - % 55 arasında saptandı. Diğer yandan, ~70generasyon sonunda doğal suş ve konjugantların nisin üretim yeteneğini sürdürenkolonilerinin başlangıçta tespit edilen oran ile aynı düzeyde nisin ürettiği tespit edildi.2006, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisGENETİC ANALYSIS AND CONJUGAL TRANSFER OF NISIN PRODUCTION INLactococcus lactis subsp. lactis EYL 38Emine ANAYOLAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİKIn this study, the bacteriocin produced by Lactococcus lactis subsp. lactis EYL 38 wascharacterized as nisin according to the responses to physical, chemical treatments and hostspectrum. The availability of this strain for developing starter culture programs was studiedby determining the genetic nature and conjugal transfer ability of its nisin producing property.With the studies of mutational analyses, conjugal transfer and polymerase chain reaction(PCR); it was concluded that genes for nisin production at Lactococcus lactis subsp. lactisEYL 38 were carried on chromosomal DNA and related with conjugal transposons. At thisstrain, the conjugal transfer frequencies of nisin production property was measured about ~10-3per donor cell. The stability of this property was 90 % at EYL 38 natural strain and between45-55 % at conjugants. On the other hand, at the and of ~70 generation nisin production levelwas detected as well as in the begening at both colonies of natural strain and conjugantshaving nisin production ability.2006, 72 pages