Gama ışını dedektör simülasyonu ve gama kaynağının yerinin belirlenmesi
Gamma ray detector simülation and determination of gamma source location
- Tez No: 196330
- Danışmanlar: PROF.DR. AYŞE ATAÇ NYBERG
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amerisyum, gama ışını, sintilasyon dedektörleri, Americium, gamma ray, scintillation detector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu tezde, yeri bilinmeyen bir radyoaktif maddenin, varlığının ve yerinin belirleneceği, birhavaalanı ortamı tasarlanmıştır. Bu tasarımda, Avrupa Nükleer Fizik Araştırma Merkezi(CERN) de geliştirilmiş olan ?GEANT? simülasyon programı kullanılmıştır.Ortam içerisinde, duvarlara tam yaslanacak şekilde karşılıklı iki dedektör ve tam orta aşağımerkeze de bir dedektör yerleştirilmiştir.Yeri belli olmayan gama kaynağının, budedektörlerle etkileşimi incelenmiş ve kaynaktan yayınlanan gama ışınlarının her birdedektördeki sayım oranları yardımıyla, gama kaynağının yerinin belirlenmesi için bir yöntemgeliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an airport medium with a hidden radioactive source was designed for thepurpose of determining the location of radioactive material. This work was carried-out byusing the ?Geant? simulation code which was developed at CERN (European Organizationfor Nuclear Research).Inside the airport medium, two detectors were positioned against two opposite walls and thethird one was located at the middle of the floor.Interactions of the gamma-rays from the hidden source with the detectors was studied and amethod for determining the location of the gamma source was developped by making use ofthe ratios of the counts measued by different detectors.