Üçpınar göletinin (Uşak) trofik statüsünün tespiti
The determination trofic status of Üçpınar pond (Uşak)
- Tez No: 196329
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ALTINDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Fitoplankton, Zoobentik, Üçpınar Göleti, Uşak, Mevsimsel Değişim, Su Kalitesi, Zooplankton, Phytoplankton, Zoobenthic, Üçpınar Pond, Uşak, SeasonalChanges, Water Quality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziÜÇPINAR GÖLETİ'NİN (UŞAK) TROFİK STATÜSÜNÜN TESPİTİBanu ERTOSUNAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ahmet ALTINDAĞÜçpınar Göleti'nin (UŞAK) trofik seviyesi, bazı su kalite parametreleri ve gölette mevcutbulunan besin zincirinin birinci ve ikinci halkasını oluşturan fitoplankton, zooplankton vezoobentik organizma türleri Haziran 2005-Nisan 2006 tarihleri arasında kalitatif ve kantitatifmevsimsel olarak incelenmiştir.Fitoplankton gruplarından Cyanophyta'dan 5, Chlorophyta'dan 3, Euglenophyta'dan 1,Bacilarophyta'dan 1 olmak üzere toplam 10 cins, zooplankton gruplarından Rotifera'dan 26,Cladocera'dan 2 ve Copepoda'dan 2 tür olmak üzere toplam 30 tür, ayrıca zoobentikorganizmalardan ise 3 familya tespit edilmiştir.Üçpınar Göleti'nin su kalitesi parametreleri sırasıyla, mevsimsel ortalama olarak; su sıcaklığı15,1ËC, pH 7,84, çözünmüş oksijen 7,87 mg/L, Secchi diski derinliği 32,16 cm, elektrikseliletkenliği 754,08 S/cm olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmada elde edilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik bulgulara göre ÜçpınarGöleti ötrofik bir gölet olarak tespit edilmiştir. Göletde ötrofikasyon indikatörü olan bazızooplankton ve fitoplankton türlerinin baskın olması ve mevsimsel yapılan kimyasal suanalizi sonuçları göletin ötrofik özellikte olduğunu göstermiştir.2007, 76 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE DETERMINATION TROFIC STATUS OF ÜCPINAR POND (USAK)Banu ERTOSUNAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞTrofic status of Üçpınar Pond (UŞAK), some parameters of water quality, phytoplankton andzooplankton which are in this pond , are first and second food chain, also benthic samplesseasonaly were studied quantitatively and qualitatively during June 2005- April 2006.From phytoplankton groups; those are 5 genus from Cyanophyta, 3 genus from Chlorophyta,1 genus from Euglenophyta and 1 genus from Bacillarophyta totally 10 genus weredetermined. From zooplankton groups; those are 26 species from Rotifera, 2 species fromCladocera, 2 species from Copepoda totally 30 species were determined. From zoobenthicgroups totally 3 families were determined.Average water quality parameters Üçpınar Pond were measured as follows; water temperaturewas 15,1ËC, pH 7,84, dissolved oxygen 7,87 mg/L, Secchi disc depth 32,16 cm, electricalconductivity 754,08 S/cm.As a result, according to the obtained physical, chemical and biological parameters of thisstudy shows that Üçpınar Pond is an eutrophic pond. The results of seasonal chemical wateranalysis and the dominant zooplankton and phytoplankton species that are eutrophicationindicators of the pond shows us; the Üçpınar Pond is an eutrophic.2007, 76 pages.