Büyük Menderes grabeni içindeki aktif fayların jeolojisi ve paleosismisitesi
Geology and paleoseismilogy of active faults in Büyük Menderes graben
  1. Tez No: 196349
  2. Yazar: BENGİ ERAVCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜROL SEYİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Menderes Grabeni, Paleosismoloji, Hendek, Dirifay, Optik Lüminesans, Büyük Menderes Graben, Paleosesmology, Trench, Active Fault, OpticLümminesans
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBÜYÜK MENDERES GRABENİ İÇİNDEKİ AKTİF FAYLARIN JEOLOJİSİ VEPALEOSİSMİSİTESİBengi ERAVCIAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Anabilim DalıDanışman : Prof. Dr. Gürol SEYİTOĞLUBatı Anadolu Genişleme Sistemi'nde bulunan Büyük Menderes Grabeni'ndeki Türkiye'nindeprem riski açısından birinci derece önemli alanlarından Aydın ve Denizli illerinde ve yakınçevrelerinde paleosismoloji çalışmaları yapılmıştır. Geçmişte olmuş ve Aydın - Denizliillerini etkilemiş büyük depremler incelenmiş ve bu çalışmadan elde edilen bilgilerledepremleri oluşturan fay sistemlerinin yaşı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Uzun bir süredirdepremsellik açısından sakin olan, bu yüzden sismik boşluk olarak nitelendirilen Aydın-Denizli arasına ve Denizli Havzası'na ait tarihsel ve aletsel depremler incelenmiş, bölgede üçadet hendek açılmıştır. I nolu hendekte (Pınardere-Aydın) K 76°D doğrultulu ve K 80 - 85° Ddoğrultulu olmak üzere iki farklı deprem izi tespit edilmiştir. II nolu hendekte (Muslucadere-Aydın) iki fay izi tespit edilmiştir. III-2 nolu hendekte (Kocadere-Denizli) K 55°B, 75°GBdoğrultulu bir fay izi tespit edilmiştir. III-2 ye paralel açılan III-1'de de K 55° B, 70° GBdoğrultulu bir fay tespit edilmiştir. Hendeklerden alınan OSl (Optical stimulatedlüminescence) yaşlandırmaları sonucu yapılan değerlendirmelerle Aydın-Pınardere `de tespitedilen fayın OSL yaşlandırma hata payları da göz önünde tutularak MÖ. 661'den daha genç(Holosen sınırları içinde) bir diri fay olduğu, Denizli -Kocadere'deki fayın MÖ. 584'den dahagenç bir diri fay olduğu, Aydın- Muslucadere'de tespit edilen fayın ise, fay izlerinintakibindeki güçlük ve yaşlandırmadaki hata sınırları göz önünde bulundurulmadığında diri fayolmadığı söylenebilir.2006, 92 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisGEOLOGY AND PALEOSEISMILOGY OF ACTIVE FAULTS INBÜYÜK MENDERES GRABENBengi ERAVCIAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geology EngineeringSupervisor: Prof. Dr. Gürol SEYİTOĞLUPaleoseismology studies were carried on in Aydın and Denizliand sorrounding area in WestAnatolian Graben System (Büyük Menderes Graben) which is included the first degreeearthquake zone. Historical earthquakes which affected Aydın and Denizli province wereinvestigated and obtained infomation was used to expose age of fault systems.Historical and recent earthquakes were investigated between Aydın and Denizli region whereno great earthquake has occurred for along time and because of that reason it is considered assismic gap and three trench were excavated.In the first trench (Pınarbaşı - Aydın), two faults were determined with the direction of N76°E and N 80-85° E. In the second trench (Muslucadere - Aydın) two faults determined withthe direction of N 80° E and N 85° E. In third trench (Kocadere-Denizli-III-2and III-1) twofaults were determined with the direction of N 55° W, 75° SW and N 55° W, 70° SW. Bytaking the error possibilities in the aging process into consideration it can be said that Aydın-Pınardere fault is younger than BC. 661 and Denizli-Kocadere fault is younger than BC. 584also it can be said that the fault determined in Muslucadere can be considered as inactive faultwhen the difficulties in observing the fault traces and the error possibilities in the agingprocess are taken into consideration.2006, 92 Page