Bazı floroskopik incelemelerde hasta ve çalışanların aldıkları radyasyon dozlarının saptanması
Patient and occuoational dosimetry in some fluoroscopic examinations
- Tez No: 196348
- Danışmanlar: PROF.DR. DOĞAN BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Termolüminesans dozimetre, hasta ve personel dozu, etkin doz, doz-alançarpımı, retrospektif yöntem, floroskopi, ortopedi, radyoloji, üroloji, Thermoluminecance dosemeter, patient and staff dozse, effective dose, dose-areaproduct, retrospective methods, fluoroscopy, orthopaedics, radiology, urology
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI FLOROSKOPİK İNCELEMELERDE HASTA ve ÇALIŞANLARIN ALDIKLARIRADYASYON DOZLARININ SAPTANMASIGökçe BERKMENAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Doğan BORBu çalışmada, ülkemize yönelik referans doz seviyelerinin saptanması amacıyla, bazıfloroskopik incelemelerde hasta ve hekimlerin aldıkları radyasyon dozları belirlenmiştir.İncelemeler 4 farklı departmanda bulunan farklı sistemlerde toplam 151 hasta ve 5 hekim içingerçekleştirilmiştir. Her departmanda hasta dozlarının belirlenmesi için farklı tekniklerkullanılmıştır. Bu teknikler film dozimetresi, termolüminesans dozimetre, doz-alan çarpımıölçümü ve retrospektif yöntemlerdir. Hasta dozuna etki eden tüm ışınlama parametreleri eşzamanlı olarak incelemeler süresince kaydedilmiştir. Böylece doza etki eden teknik faktörlerbelirlenmiştir. Hasta ölçümleri ile eş zamanlı olarak hekimlerin aldıkları radyasyon dozları daölçülmüştür. Bunun için, termolüminesans dozimetreler kullanılmıştır. Ayrıca, hekimlerinbelirli bir süreç içerisinde yapabilecekleri maksimum inceleme sayıları belirlenmiştir. Eldeedilen sonuçlar literatür değerleri ile karşılaştırılmıştır.2006, 95 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisPATIENT AND OCCUPATIONAL DOSIMETRY IN SOME FLUOROSCOPIC EXAMINATIONSGökçe BERKMENAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Engineering PhysicsSupervisor: Prof. Dr. Doğan BORRadiation dose received by patients and staff have been measured for some interventional fluoroscopicexaminations. Our results will be used on the initial reference values of our country.Examinations have been carried out at 4 different depatrments using different systems for total of 151patients and 5 physicians. Different dosimetric techniques used in patient dose measurements at alldepartments. These are film dosemeters, thermoluminecance dosemeters, dose area productmeasurements and retrospective methods. Patient and staff doses have been measured simultaneouslyand technical factors which effect radiation dose have been recorded out ?. This enabled us to see theeffect of exposure parameters to patient dose. Maximum patient number that each phsyician shouldexamined in a day were determined from the occupational dose limits. Obtained results have beencompared with the ones in the literature.2006, 95 pages