Sucuk ve pastırmanın sorpsiyon izotermlerinin belirlenmesi
Sorption isotherms of traditional Turkish meat products (sucuk and pastırma)
  1. Tez No: 196354
  2. Yazar: SEYFULLAH IŞIKSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYLA SOYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sucuk, pastırma, sorpsiyon izotermii, Sucuk, pastırma, sorption isothermii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSUCUK VE PASTIRMANIN SORPSİYON İZOTERMLERİNİN BELİRLENMESİSeyfullah IŞIKSALAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüGıda Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ayla SOYERBu çalışmada geleneksel et ürünleri sucuk ve pastırmanın 5o, 15o ve 25oC'de desorpsiyonizotermleri belirlenmiş ve elde edilen deneysel verilerin BET ve GAB modellerineuygunlukları incelenmiştir. Elde edilen deneysel sucuk ve pastırma desorpsiyonizotermleri, sıcaklık arttıkça denge nem içeriğinin azaldığını göstermiştir. Bu durumsorpsiyon izotermlerinin sıcaklığa bağlı olduğunu göstermektedir. BET modelinin hemsucuk hem de pastırmada, çalışılan her üç sıcaklık derecesinde uyum gösterdiğibelirlenmiştir. GAB modeli sucuk ve pastırmada 5oC ve 15oC'de uyum sağladığı halde,her iki üründe de 25oC'de uyum sağlamadığı belirlenmiştir.2006, 59 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSORPTION ISOTHERMS OF TRADITIONAL TURKISH MEAT PRODUCTSSUCUK AND PASTIRMASeyfullah IŞIKSALAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ayla SOYERIn this study, desorption isotherms of traditional Turkish meat products sucuk andpastırma were determined at different temperature (5o, 15o and 25oC). The sorption datawere tested using GAB and BET models to describe fitness of these equations to sucukand pastırma. Experimental sucuk and pastırma desorption isotherm curves indicated thatan equilibrium moisture content decreased as temperature increased. A good fit wasobserved with BET model both of sucuk and pastırma at all temperatures studied. GABmodel showed a good fitness in both pastırma and sucuk at 5oC and 15oC. However, thismodel did not show any fit at 25oC.2006, 59 pages