Et ve et ürünleri tüketim tercihleri ve alışkanlıklarının belirlenmesi
Determination of consumption preferences and habits of meat and meat products
- Tez No: 557745
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KAAN TEKİNŞEN, PROF. DR. ÜMİT GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Et ürünü, Tüketici, Tüketim Tercihleri, Customer, Consumption Preferences, Meat, Meat product
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırmada Konya ilinde hane halklarının et ve et ürünleri tüketim tercihleri ve alışkanlıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma ile Konya ili kentsel alanda yaşayan 463 gönüllü ile anket çalışması yapılarak kırmızı et ve et ürünleri tüketim alışkanlıkları ve tercihleri belirlenmiş, kırmızı et ve et ürünleri satın alırken dikkat edilen hususlar irdelenmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin %56,2'si kadın, %43,8'i erkektir. Araştırmada, katılımcıların önemli bir kesiminin en severek tükettiği et grubunun kırmızı et (%65,9) olduğu tespit edilmiştir. Bunu %21,4 oran ile kanatlı ve %12,7 ile balık etinin takip ettiği görülmüştür. Katılımcıların önemli bir bölümü (%79,9) kırmızı et ürünlerini satın aldıklarını, % 21,1'i ise almadıklarını ifade etmişlerdir. Katılımcılara kırmızı et tüketiminde en önemli neden sorulduğunda %47,2'lik katılım ile besleyici, %33,3'lük bir oranla ise lezzetli olmasını, %19,1'i alışkanlıkları, %0,4'ü ise kolay bulunmasını gerekçe göstermişlerdir. Katılımcıların kırmızı eti satın alma şekilleri değerlendirildiğinde ilk sırada kıyma (%57,8) ve ikinci sırada kuşbaşı tarzı et (%47,8) satın aldıkları tespit edilmiştir. Katılımcılara kırmızı eti tüketme şekilleri sorulduğunda en fazla tüketim şekli olarak %44,1 ile fark etmez ifadesi yer alırken, onu %28,5 ile ızgara seçeneği takip etmektedir. En az tercih edilen tüketim yöntemi ise %2,4 ile yağda kızartmadır. Katılımcılar et satın alırken en fazla marketleri tercih ettiklerini, kırmızı et satın alırken etin yağlılık durumuna ve rengine baktıklarını belirtmişlerdir. En çok tercih edilen et ürününün sucuk olduğu, bunu kavurma ve pastırmanın izlediği ve et ve et ürünleri satın alınırken kadınların erkeklere oranla daha duyarlı davrandıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the consumption preferences and habits of households in Konya city in meat and meat products. The study determined the consumption preferences and habits of meat and meat products by making a questionnaire with 463 volunteers in the urban area of Konya city and studied the points to consider when purchasing meat and meat products. Of the individuals participated in study, 56.2% were female and 43.8% were male. In the study, it was determined that the most willingly consumed meat group was red meat (65.9%). It was followed by poultry with 21.4% and fish meat with 12.7%. A significant part of participants (79.9%) participated in the study stated that they bought red meat products and 21.1% did not. When participants were asked the most important reason in red meat consumption, they showed reasons as follows: 47,2% due to its nutritiousness, 33,3% due to its deliciousness, 19,1% due to their habits and 0,4% due its to accessibility. When evaluating the ways of meat purchasing of participants, it was determined that they are purchasing first as minced meat (57,8%) and second as meat cubes (47,8%). When participants were asked consumptions patterns of red meat, while there was“it's all one to me”expression with 44,1%, it was followed by grill option with 28,5%. The least preferred consumption method is to fry with 2,4%. Participants indicated that they mostly preferred groceries when purchasing the meat and checked the fattiness ad color of meat, when purchasing the red meat. It has been observed that the most preferred meat product was sausages and it was followed by fried meat and pastrami, and that the women were more sensitive than males when buying meat and meat products.