Depolanmış ürün zararlısı Carpophilus hemipterus(L.) (Coleoptera:Nitidulidae) ile savaşımda fosfin gazından yararlanma olanakları üzerinde araştımalar
The applicability of phosphine to control the dried fruit beetle, Carpophilus hemipterus (L.) (Coleoptera:Nitidulidae)
  1. Tez No: 196355
  2. Yazar: ŞULE TÜTÜNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEVLÜT EMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Carpophilus hemipterus, fosfin, biyolojik evreler, ölüm, LT değerleri, Carpophilus hemipterus, phosphine, life stages, mortality, LT values
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETDoktora TeziDEPOLANMIŞ ÜRÜN ZARARLISI Carpophilus hemipterus (L.) (COLEOPTERA:NITIDULIDAE) İLE SAVAŞIMDA FOSFİN GAZINDAN YARARLANMAOLANAKLARI ÜZERİNDE ARAŞTIRMALARŞule TütüncüAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman : Doç.Dr. Mevlüt EMEKÇİAraştırmada, Carpophilus hemipterus'un 0-24 ve 24-48 saatlik yumurtalarına, 12 günlük larvalarına,0-24, 24-48 ve 48-72 saatlik pupalarına, 7-8 günlük erginlerine 200 ppm fosfin 15, 20 ve 25 oCsıcaklıklarda %75 orantılı nem koşullarında uygulanmıştır.Değişik uygulama sürelerinde elde edilen verilere probit analizi yapılmış ve LT50, LT90, LT95 ve LT99değerleri hesaplanmıştır. 15 oC sıcaklıkta 200 ppm fosfinin uygulanması sonucu 0-24 ve 24-48 saatlikyumurtalarda elde edilen LT99 sırasıyla 38.85 ve 17.983, 20 oC sıcaklıkta 33.070 ve 15.257, 25 oCsıcaklıkta 15.826 ve 11.007 saat olarak tespit edilmiştir. Larvalarla yapılan çalışmada sıcaklıklara göreLT99 değerleri 15 oC sıcaklıkta 10.528, 20 oC sıcaklıkta 10.703 ve 25 oC sıcaklıkta 8.962 saat olaraktespit edilmiştir. 0-24, 24-48 ve 48-72 saatlik pupalarda 15 oC sıcaklıkta sırasıyla 21.035, 15.096ve12.394 saat olarak, 20 oC sıcaklıkta 16.197, 8.971 ve 9.043 saat olarak ve 25 oC sıcaklıkta 12.913,7.539 ve 6.050 saat olarak tespit edilmiştir. Erginlerde LT99 değerleri 15, 20 ve 25 oC sıcaklıklardasırasıyla 13.663, 9.515 ve 6.730 saat olarak tespit edilmiştir.2006, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisTHE APPLICABILITY OF PHOSPHINE TO CONTROL THE DRIED FRUIT BEETLE,Carpophilus hemipterus (L.)(COLEOPTERA: NITIDULIDAE)Şule TütüncüAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mevlüt EMEKÇİIn this research, phosphine at 200 ppm were evaluated as a toxicant against 0-24 and 24-48 h oldeggs, 12 day old larvae, 0-24, 24-48 and 48-72 h old pupae and 7-8 day old adults of the dried fruitbeetle, Carpophilus hemipterus. All experiments were carried out at 15, 20, 25 oC and 75 % r.h.The mortality rates for different exposure periods were subjected to probit analysis, and LT50, LT90,LT95 and LT99 values were calculated. According the results, 200 ppm phosphine applied at 15 oC gaveresults as fallows, LT99 values of 0-24 and 24-48 h old eggs were found to be 38.850 and 17.983 h, at20 oC 33.070 and 15.257 h, at 25 oC 15.826 and 11.007, respectively. LT99 values of larvae at 15 oC,20 oC and 25 oC are 10.528, 10.703 and 8.962 h., respectively. It was shown that at 15 oC LT99 valuesof 0-24, 24-48 and 48-72 h old pupal stages were found to be 21.035, 15.096 and 12.394 h, at 20 oC16.197, 8.971 and 9.043 h, at 25 oC 12.913, 7.539 and 6.050 respectively. LT99 values of adult stage at15, 20 and 25 oC were found to be 13.663, 9.515 and 6.730 respectively.2006, 72 pages