Süne [Eurygaster spp. (Hemiptera:Scutelleridae)]mücadelesinde kullanılan bazı ilaçların Orta Anadolu bölgesinde süne yumurta parazitoitleri Trissolcus spp. (Hymenoptera:Scelionidae)'ne etkileri üzerinde araştırmalar
Investigations on the effects of some insecticides used in sunn pest [Eurygaster spp. (Hemiptera:Scutelleridae)] control on egg parasitoids Trissolcus spp. (Hymenoptera:Scelionidae) in Central Anatolian region
  1. Tez No: 196356
  2. Yazar: NUMAN ERTUĞRUL BABAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, Eurygaster spp, Trissolcus spp, insektisit, yan etkii, Wheat, Eurygaster spp, Trissolcus spp, insecticides, side-effectii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZETDoktora TeziSÜNE [Eurygaster spp. (Hemiptera: Scutelleridae)] MÜCADELES NDEKULLANILAN BAZI LAÇLARIN ORTA ANADOLU BÖLGES NDE SÜNEYUMURTA PARAZ TO TLER Trissolcus spp. (Hymenoptera: Scelionidae)'NEETK LER ÜZER NDE ARAŞTIRMALARNuman Ertuğrul BABAROĞLUAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Avni UĞURBu çalışma, hububatın en önemli zararlılarından süne (Eurygaster spp.)'ye karşıyapılan mücadelede yaygın olarak kullanılan insektistlerden, Fenitrothion veZetacypermethrin etkili maddelerin EC ve ULV formülasyonlarının, süneninpopulasyon artışını sınırlayan faktörlerin başında gelen yumurta parazitoitlerine(Trissolcus spp) olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2003-2005 yıllarındalaboratuvar ve doğa koşullarında yürütülmüştür.Yapılan çalışmalar sonunda, laboratuvar koşullarında denemelerde kullanılan tüminsektisitler, ergin çıkışına %100'lük etki oranlarıyla zararlı olarak, doğakoşullarında EC formülasyonlar % 20.20-28.18, ULV formülasyonlar % 30.19-38.66 etki oranlarıyla az zararlı olarak derecelendirilmiştir. Her iki koşulda dainsektisit uygulaması yapılan parazitli süne yumurtaları içerisinde parazitoidgelişimini sürdürmüş, ölümlerin yumurtaya penetre etmiş insektisitlere veyumurtadan çıkmakta olan parazitoitin yumurta üzerindeki insektisit kalıntılarınateması sonucunda meydana geldiği belirlenmiştir. nsektisitlerin ergine etkisinibelirlemek üzere laboratuvar ve doğa koşullarında yürütülen çalışma sonucundaçalışmalarda kullanılan tüm insektisitler IOBC sınıflandırmasına göre zararlı olarakderecelendirilmiştir.2006, 128 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisINVESTIGATIONS ON THE EFFECTS OF SOME INSECTICIDES USEDIN SUNN PEST [Eurygaster spp. (Hemiptera: Scutelleridae)] CONTROL ON EGGPARASITOIDS Trissolcus spp. (Hymenoptera: Scelionidae) IN CENTRALANATOLIAN REGIONNuman Ertuğrul BABAROĞLUAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Prof Dr. Avni UĞURIn this study, the effects of most commonly used insecticides, Fenitrothion andZetacypermethrin in order to control sunn pest, the most important pest of cereal toadult and preimaginal stages of egg parasitoid (Trissolcus spp) of sunn pest weredetermined under laboratory and field condition between 2003-2005 years.Both EC and ULV formulations of these insecticides was found to be effective with100 % ratio on adult emergence under laboratory conditions and assessed asharmful. As for field conditions, EC formulations were found to be effective at20.20-28.18 % ratio, ULV formulations were found to be effective at 30.19-38.66 %ratio and these ratios were evaluated as moderately harmful. In both conditions, afterinsecticides applications, parasitoid carried on their growth in the eggs of sunn pest,but deaths were determined as a result of penetrated insecticides into eggs andcontacting of parasitoids, emerging from eggs, with residues on eggs? surface. Fordetermination of the influence of insecticeds on adults under both laboratory andfield conditions, IOBC classification was used and tested all insecticides was gradedas harmful.2006, 128 pages