Tetranychus urticae koch. ve T. cinnabarinus boisd. (Acarina:Tetranychidae)'un tetronik asit türevi akarisitlere karşı hassasiyetleri üzerinde çalışmalar
Investigations on susceptibility to tetronic acid derivates acaricide in the two-spotted spidermite Tetranychus urticae koch. and carmin spider mite T. cinnabarinus boisd. (Acarina:Tetranychidae)
- Tez No: 196358
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞERİFE BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Ziraat, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: akarisit, tetronik asit türevi, direnç, Tetranychus urticae, Tetranychus cinnabarinusi, acaricide, tetronic acid derivates, resistance, Tetranychus urticae, Tetranychus cinnabarinusii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziTetranychus urticae KOCH. ve T. cinnabarinus BOISD. (ACARINA:TETRANYCHIDAE)'UN TETRONİK ASİT TÜREVİ AKARİSİTLERE KARŞIHASSASİYETLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAROrçun GÜRKANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBitki Koruma Anabilim DalıDanışman: Doç Dr. Şerife BAYRAMBu çalışmada, 2 akar türünün iki yeni tetronik asit türevi, lipid sentezi engelleyiciakarisit ile ülkemizde yaygın olarak kullanılan abamectine karşı hassasiyetleriaraştırılmıştır. Çalışmanın materyalini üçü laboratuar popülasyonu, birisi ise arazidentoplanmış olan T. urticae ve T. cinnabarinus oluşturmuştur.Popülasyonların ilaçlara karşı LD50 değerleri incelendiğinde, ilaçlar arasında vepopülasyonlar arasında önemli farklılığın olmadığı gözlemlenmiştir. Ancak Abamectinuygulamasında elde edilen LD50 değerleri diğerlerinden yüksek bulunmuştur. ÖzellikleT. cinnabarinus popülasyonu Abamectin'e karşı 0.796 ppm değeri en yüksek LD50değerine ulaşmıştır.İlaçların yumurta verimine etkileri konusunda yapılan çalışmalar sonucunda yine T.cinnabarinus popülasyonuna ait yumurta verim değerlerinde ki azalma oranı diğerpopülasyonlardan oldukça düşüktür olup, % 89-50 arasında değişmektedir.Biyokimyasal çalışmalar ile spirodiclofen ve spiromesifene karşı popülasyonlarındetoksifikasyon enzimleri ?Karboksilesteraz? ve ?Glutatyon S-transferaz? spesifikaktiviteleri in vitro ve in vivo olarak dizayn edilen denemelerle incelenmiştir. Spesifikenzim aktiviteleri örnekleme zamanlarına bağlı olarak ve ilaç konsantrasyonlarına bağlıolarak değişmekle birlikte kesin olarak spirodiclofenin ve spiromesifenindetoksifikasyonun da rol oynadıkları konusunda bir yorum yapılması mümkünolmamıştır.2006, 57 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATIONS ON SUSCEPTIBILITY TO TETRONIC ACID DERIVATESACARICIDE IN THE TWO-SPOTTED SPIDERMITE Tetranychus urticae KOCH.AND CARMIN SPIDER MITE T. cinnabarinus BOISD. (ACARINA:TETRANYCHIDAE)Orçun GÜRKANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied ScienceDepartment of Plant ProtectionSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Şerife BAYRAMIn this study, susceptibility of two mite species against two novel lipid biosynthesisinhibitor tetronic acid derivates-acaricides and a common acaricide-insecticideabamectin were investigated. Three laboratory populations and a field-collectedTetranychus urticae and T. cinnabarinus were chosen as a material for this study.The determined LD50 values have not shown any significant differences betweenchemicals and populations. However, LD50 values of abamectin were higher than theother chemicals? LD50 values. Especially LD50 values of Tc population to abamectinwere the highest with 0,796 ppm value.Furthermore, the result of fecundity bioassays showed that the reduction effect of thechemicals to the egg laying capacity of the populations have the lowest values in T.cinnabarinus population. Decreasing values for T. cinnabarinus were between 89 -50%.The detoxification enzymes of the spider-mites, ?Carboxyl Esterase? and Glutation-S-Transferase were also investigated with in vivo and in vitro assays. Specific enzymeactivities have been changed by the exposure time and concentration of the chemicals.Actually this has not provided us any clue to determine the effect of the detoxificationto spirodiclofen and spiromesifen.2006, 57 page