Örtü altında yetiştirilen farklı çilek çeşitlerinde tetranychus urticae koch (Accarina, tetranychidae)'nin populasyon gelişimi üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 77487
  2. Yazar: HATİCE SEZİN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KISMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tetranychus urticae Koch, çilek, plastik tünel, populasyon gelişimi, Tetranychus urticae Koch, strawberry, plastic tunnel, population development
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
V ÖZET ÖRTÜALTTNDA YETİŞTİRİLEN FARKLI ÇİLEK ÇEŞİTLERİNDE Tetranychus urticae Koch ( ACARINA, TETRANYCHIDAE)* NİN POPULASYON GELİŞİMİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR SAVAŞ Hatice Sezin Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Şeniz KISMALI Ocak 1998, 32 sayfa Bu çalışma, İzmir, Menemen'de örtüaltı çilek yetiştiriciliğinde kırmızı örümceklere karşı biyolojik mücadele uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla 1995-1997 yıllan arasında yürütülen TÜBİTAK projesi kapsamında farklı çilek çeşitlerinde Tetranychus urticae Koch (Acarina, Tetranychidae)'nin populasyon gelişimini incelemek amacıyla yapılmıştır. Balcalı 1, Chandler, Dougles ve 216 olmak üzere 4 farklı çilek çeşidine ait frigo fideler 15.08.1995 tarihinde tesadüf blokları deneme desenine göre dikilmiştir. Her çeşit, her bölmede bir sıra halinde yer almıştır. Denemede her biri 2x4x1. 80m boyutlarında 2 ilaçlı, 2 ilaçsız bölme kullanılmıştır. Gözlemler 15.02.1996 ve 18.06. 1996 tarihleri arasında haftada 1 kez yapılmıştır. Bir bölmede her çeşitten 3' er olmak üzere toplam 12 yaprakçık üzerinde bulunan ergin, larva, nimf ve yumurtalar sayılmıştır. Hasat 24.04.1996 ve 18.06.1996 tarihleri arasında haftada 2 kez yapılmıştır. İlaçsız bölmede zararlıya ilk kez 2 nisan tarihinde 216 çeşidinde rastlanmış, toplam 1.2 birey / yaprakçık bulunmuştur. Ancak, bundan sonra doğal bulaşma gerçekleşmediğinden 07.05.1996 tarihinde yaprak basma 2-3 ergin dişi birey suni olarak bulaştırılmıştır. Bundan sonra en yüksek seviyeye 21 mayıs tarihinde ulaşmış, 28.6 birey / yaprakçık saptanmıştır. Balcalı 1 çeşidinde ilk kez 10 mayısta suni bulaştırmadan sonra rastlanmış, 10.4 birey / yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 17 mayıs tarihinde ulaşmış, 32.8 birey / yaprakçık bulunmuştur. Chandler çeşidinde zararlıya ilk kez yine suni bulaştırmadan sonra 10 mayısta rastlanmış, 7.6VI birey / yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 28 mayısta ulaşmış, 20.3 birey / yaprakçık saptanmıştır. Dougles çeşidinde de zararlıya ilk kez 10 mayısta rastlanmış, 10.1 birey / yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 28 mayıs tarihinde ulaşmış 3 1.7 birey / yaprakçık saptanmıştır. İlaçlı bölmede 216 çeşidinde zararlıya ilk kez 24 nisan tarihinde rastlanmış, 4.5 birey/ yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 17 mayıs ve 28 mayıs tarihlerinde ulaşmış, 12.1 birey / yaprakçık saptanmıştır. Balcalı 1 çeşidinde 29 mart tarihinde 8 birey / yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 17 mayıs tarihinde ulaşmış, 23.2 birey / yaprakçık saptanmıştır. Chandler çeşidinde ilk kez zararlıya 10 mayıs tarihinde rastlanmış, 4.6 birey / yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 17 mayıs tarihinde ulaşmış, toplam 7.9 birey / yaprakçık saptanmıştır. Dougles çeşidinde zararlıya ilk kez 10 mayıs tarihinde rastlanmış,3.9 birey / yaprakçık bulunmuştur. En yüksek seviyeye 28 mayıs tarihinde ulaşmış, 21.8 birey / yaprakçık saptanmıştır. Haçlı ve ilaçsız bölmelerin her ikisinde de, çeşitlerin tümünde hem 7 mayıs tarihinde yapılan T. cinnabarinus suni bulaştırması hem de doğal olarak populasyonun mayıs ortasında gösteridiği artış ile birey sayısı mayıs ayı başından itibaren artmaya başlamıştır. Yapılan istatistiki analiz sonucunda ilaçsız bölmedeki birey sayısı, ilaçlı bölmeye göre daha fazla bulunmuştur. İlaçsız bölmelerde zararlının her çeşit üzerindeki populasyonu karşılıştırıldığında, Balcalı 1 ve Dougles çeşitleri arasında fark önemli bulunmamış ve bu iki çeşitte bulunan birey sayısı 216 ve Chandler çeşiüerindekinden fazla çıkmıştır. İlaçlı bölmelerdeki çeşitler karşılaştınldığmda, en fazla birey Dougles çeşidinde bulunmuş, 216 ve Balcalı 1 çeşitleri arasında farklı çıkmamış, en az birey Chandler çeşidinde bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, zararlı tarafindan Dougles ve Balcalı 1 çeşitlerinin, 216 ve Chandler çeşitlerine göre daha fazla tercih edildiği görülmüş olup üreticiyevn yörede yetiştirilmek üzere zararlı tarafından daha az tercih edilen 216 ve Chandler çeşitlerinin önerilebilmesi konusunda ilk gözlemler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE POPULATION DEVELOPMENT OF TETRANYCHUS URTICAE KOCH (ACARINA, TETRANYCHH)AE) ON DIFFERENT STRAWBERRY VARIETIES IN PROTECTED CULTIVATION SAVAŞ Hatice Sezin Msc in Civil Eng. Supervisor. Prof. Dr. Şeniz KISMALI January 1998, 32 pages This study was carried out to examine population development of Tetranychus urticae Koch. (Acarina, Tetranychidae) in different strawberry varieties for the purpose of making biological control applications against Red spider mites prevalant, in a walk- in plastic tunnel in İzmir- Menemen in TÜBİTAK project, performed between 1995 and 1997. The hardened seedlings of four different strawberry varieties, Balcali 1, Chandler, Dougles and 216 were transplanted on August 15, 1995 according to randomized block design. Two treated and two untreated plots, the dimensions of which were 2x4x1.80m, were used in experiment. Observations were performed once a week between 15.02.1996 and 18.06.1996. Adult, nymph and eggs in each plots were counted on total 12 leaflet as three leaflet from each varieties. Harvest was carried out twice a week between 24.04.1996 and 18.06.1996. In untreated plots the pest was found on 02.04.1996 for the first time on 216 varieties and 1.2 individuals/ leaflet were determined. Since natural infestations of Tetranychus spp. didn't realize, Tetranychus cinnabarinus (Boisd) were released on 07.05.1996 at rate of 2-3 females per leaf. The number of individuals reached the highest level on 21.05.1996 and 28.6 individuals/ leaflet were determined. The pestIX on Balcalı 1 varieties was found for the first time on 10.05.1996 and 10.4 individuals/leaflet were determined. The number of individual reached the highest level on 17.05.1996 and 32.8 individuals/leaflet were found. The pest was found for the first time on Chandler varieties on 10.05.1996 and 7.6 individuals/leaflet were found. The number of individual reached the highest level on 28.05.1996 and 20.3 individuals/leaflet were found. The pest was determined for the first time on Dougles varieties on 10.05.1996. The highest level of individual number was found on 28.05.1996 and 31.7 individuals/leaflet were determined. In treated plots, the pest was determined for the first time on 216 varieties on 24.04.1996, 4.5 individuals/leaflet were found. The number of individual reached the highest level on 17.05.1996 and 28.05.1996, 12.1 individuals/leaflet were determined. There were 8 individuals /leaflet on Balcalı 1 varieties on 29.03.1996. The highest level of individual number was found 17.05.1996 and 23.2 individuals/leaflet were determined. The pest was found for the first time on Chandler varieties on 10.05.1996 and 4.6 individuals/leaflet were determined. The highest level was found on 17.05.1996, 7.9 individuals/leaflet were determined. The pest was found for the first time on Dougles varieties on 10.05.1996 and 3.9 individuals/leaflet were determined. The number of individual reached the highest level on 28.05.1996 and 21.8 individuals/leaflet were found. In each of plots, the number of individual has increased from the beginning of May as a result of artificial infestations of T. cinnabarinus population realised on 07.05.1996 and increase of natural populations in the middle of May. As a result of statistical analysis, the number of individual on untreated plot was higher than the treated plots. As population of the pest on untreated plots was compared, there was no difference between Balcalı 1 and Dougles, the number of individual on these varieties was higher than 216 and Chandler varieties.X As population of the pest on untreated plots was compared, there was no difference between Balcali 1 and Dougles, the number of individual on these varieties was higher than 216 and Chandler varieties. When varieties on treated plots were compared, the highest individual number was found on Dougles varieties. There were no difference between 216 and Balcali 1 varieties about the number of individual. The lowest individual number was determined on Chandler varieties. As a result of this work, it was observed that Dougles and Balcali 1 varieties were preferred more than 216 and Chandler varieties by the pest, in this way, the first observations have been made to propose to the producers for the purpose of growing 216 and Chandler varieties which were preferred by the pest rarely.