Edirne ili sebze alanlarında bulunan fitofag ve predatör akar türlerinin belirlenmesi
Determination of phytophagaus and predatory mite species on vegetable areas in Edirne province
  1. Tez No: 430305
  2. Yazar: SEÇİL KUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, sebze, fitofag, predatör, akar, Acari, Edirne, vegetable, phytophagaus, predatory, mite, Acari
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, 2012-2013 yılları arasında Edirne ili sebze alanlarında bulunan fitofag ve predatör akar türleri tespit edilmiştir. 13 farklı bitkiden örnekler toplanmıştır. Örneklemeler Haziran-Ekim ayları arasında yürütülmüştür. Örneklerin % 56'sının akarla bulaşık olduğu tespit edilmiştir. Yapılan surveylerde Tetranychidae familyasına ait 6 tür (Tetranychus urticae Koch., Tetranychus cinnabarinus Boisd., Tetranychus desertorum Banks, Tetranychus atlanticus Mc Gregor, Tetranychus neocaledonicus Andre ve Tetranychus evansi Baker and Pritchard), Eriophyidae familyasına ait 1 tür (Aculops lycopersici Massee), Tarsonemidae familyasına ait 1 tür (Tarsonemus confusus Ewing), Phytoseiidae familyasına ait 4 tür (Phytoseius finitimus Ribaga, Amblyseius barkeri Hughes, Neoseiulus californicus Mc Gregor, Euseius finlandicus Oudemans), Acaridae familyasına ait 1 tür (Tyrophagus putrescentiae Schrank), Tydeidae familyasına ait 1 tür (Tydeus californicus Banks) olmak üzere toplam 14 tür saptanmıştır. Predatör akar türleri arasında en yaygın tür Neoseiulus californicus iken, zararlı akarlardan en yaygın tür Tetranychus urticae'dir. Çalışmada 13 sebze türü üzerindeki akar faunası, dağılımı ve yoğunlukları incelendiğinde, akarların en çok tercih ettiği konukçular domates ve fasulye olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, phytophagaus and predatory mite species were determined on vegetable areas in Edirne Province between 2012-2013. Samples were collected belong to 13 different plants species. Sampling was conducted from june to october. 56 % of samples were found as infected by mites. The survey conducted, 14 mite species were determined which of 6 species belonging to the Tetranychidae family (Tetranychus urticae Koch., T. cinnabarinus Boisd., T.desertorum Banks, T.atlanticus Mc Gregor, T. neocaledonicus Andre ve T. evansi Baker and Pritchard), 1 species belonging to the Eriohyidae family (Aculops lycopersici Massee), 1 species belonging to the Tarsonemidae family (Tarsonemus confusus Ewing), 4 species belonging to the Phytoseiidae (Phytoseius finitimus Ribaga, Amblyseius barkeri Hughes, Neoseiulus californicus Mc Gregor, Euseius finlandicus Oudemans), 1 species belonging to the Acaridae family (Tyrophagus putrescentiae Schrank) and 1 species belonging to the Tydeidae family (Tydeus californicus Banks). Neoseiulus californicus was found the most common predatory mites species while Tetranychus urticae was the most common harmful mites species. In this study, mite fauna, distribution and density were examined on 13 different vegetables, tomatoes and beans were found the most preferred host plants for mites.